INTERVIU Sebastian Marinescu, director Salvamont Brașov: „Multe accidente sunt consecința faptului că se intră cu sania pe pârtie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare iarnă, zeci de accidente sunt cauzate de persoane care nu respectă delimitarea zonelor destinate datului cu sania și altor sporturi, dar și folosirii unui echipament necorespunzător.

partie
Indicatoarele de pe margini, importante chiar și dacă ești în trecere pe pârtie. FOTO: Shutterstock

Sebastian Marinescu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Brașov, conduce una dintre cele mai încercate secții de Salvamont din țară. Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, acesta vorbește despre regulile pe care orice persoană aflată pe o pârtie trebuie să le respecte, indiferent de sportul ales. De asemenea, el subliniază faptul că oamenii ar trebui să fie mai atenți la indicatoarele de pe marginea pârtiilor, pentru a reduce astfel riscul de accidentări.

„Weekend Adevărul“: De ce reguli trebuie să țină cont un schior sau un snowboarder pentru a nu avea probleme pe pârtie?

Sebastian Marinescu: În primul rând, trebuie să aleagă un echipament corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice și al reglajului legăturilor, greutății corporale și al nivelului de pregătire. În al doilea rând, trebuie să abordeze, la început, cu precauție pârtiile de schi, întrucât nu mai deține aceleași abilități sportive ca la finalul sezonului trecut și este necesară o mică perioadă de reacomodare. Schiorul sau snowboarderul trebuie să își adapteze viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.

Fără improvizații

Care sunt cele mai frecvente probleme întâlnite de Salvamont pe pârtii în sezonul rece? Cum răspund turiștii atunci când se discută cu ei?

Din păcate, există foarte multe persoane care vin în „echipament de stradă“, închiriază schiuri și trec direct pe pârtie fără să folosească echipament de protecție, punându-și atât propria viață în pericol, cât și pe a celor din jur. O parte din turiști nu respectă indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiați în pădure!, Nu coborâți direct!, Interzis săniușul!, Nu circulați pe pârtie! Foarte multe accidente s-au întâmplat din cauza faptului că anumiți oameni au intrat cu sania pe pârtia de schi, lucru care este interzis, și din cauza faptului că aceștia nu adaptează viteza de deplasare. Din păcate, de foarte multe ori, turiștii pierd controlul saniei și se lovesc de alte persoane, intră în copaci sau în stâlpi și suferă leziuni. În momentul în care li se atrage atenția asupra faptului că au făcut anumite lucruri interzise, o parte din ei își recunosc vina, dar există și oameni care devin recalcitranți și uneori chiar violenți. Se întâmplă mai ales când le explicăm că nu au echipament adecvat sau că trebuie să reducă viteza mai ales în locurile aglomerate.

salvamont brasov
Sebastian Marinescu, salvamont Brașov. FOTO: arhiva personală

Cum se pot preveni accidentele pe pârtii? Ce trebuie să facă cei care se dau la vale pentru a nu ajunge în situații periculoase?

În primul rând, persoanele care doresc să practice sporturi de iarnă nu trebuie să folosească mijloace de alunecare improvizate, tip pungi sau capace de plastic, deoarece acestea nu sunt controlabile și generează accidente grave. Schiorul trebuie să își adapteze viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie. Persoanele care practică sporturi de iarnă trebuie să își aleagă cu grijă traiectoria pe care urmează să coboare, în scopul protejării schiorilor aflați în aval. Depășirea persoanelor aflate în aval trebuie fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.

Pentru traversarea pârtiei, turistul ar trebui să abordeze aceleași principii pe care le aplică când traversează o stradă. Va alege un loc cu vizibilitate maximă, se va asigura că nu vine nimeni de la deal și va traversa în cel mai rapid mod posibil.

Vizibilitatea, literă de lege

Pe pârtii sunt și alți turiști, cei care fac drumeții, de exemplu. Cum ar trebui să traverseze pârtiile atunci când nu le pot ocoli?

Turiștii trebuie să evite staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. Aceștia trebuie să utilizeze numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri, și să respecte indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele montane. Pentru traversarea pârtiei, turistul ar trebui să abordeze aceleași principii pe care le aplică când traversează o stradă. Va alege un loc cu vizibilitate maximă, se va asigura că nu vine nimeni de la deal și va efectua traversarea pârtiei în cel mai rapid mod posibil.

Când vorbim de schi, există și acela în afara pârtiilor – mulți aleg, de exemplu, să urce de la Bâlea Lac în Șaua Doamnei și de acolo să se dea la vale. Ce nu trebuie să le lipsească pasionaților de zăpadă când fac așa ceva?

Trebuie prudență maximă pentru a evita situațiile nedorite, iar riscul de avalanșă nu trebuie ignorat. Trebuie să aibă un kit de avalanșă și de siguranță, respectiv un DVA, o sondă și o lopată. Foarte util poate fi și rucsacul de avalanșă, un dispozitiv mai nou decât precedentele, care sporește șansele schiorilor și ale celor care se deplasează în zonele cu risc, de a trece cu bine printr-un astfel de eveniment.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite