FOTO VIDEO Începe Oktoberfest! Preţuri pe ultima sută de metri la Festivalul Berii de la Munchen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cele 12.000 de persoane care lucrează la Oktoberfest, 1.600 sunt numai chelneriţe costumate în celebrul port bavarez FOTO Reuters
Din cele 12.000 de persoane care lucrează la Oktoberfest, 1.600 sunt numai chelneriţe costumate în celebrul port bavarez FOTO Reuters

Munchen, al treilea cel mai mare oraş al Germaniei, se transformă între 21 septembrie şi 6 octombrie în capitala internaţională a berii, un eveniment perfect pentru cei care se gândesc la o minivacanţă, fie că vor să guste din zecile de sortimente de bere sau să participe la evenimentele organizate pentru a marca această sărbătoare.

Anul acesta are loc ediţia cu numărul 180 a Oktoberfest, organizat ca de fiecare dată la Theresienwiese, un enorm teren expoziţional botezat după numele Prinţesei Teresen von Sachsen-Hildburghausen, care şi-a sărbătorit aici căsătoria cu Prinţul Ludwig I. 

Bâlci pentru toate vârstele

Locul unde se desfăşoară festivităţile se întinde pe nu mai puţin de 420.000 de metri pătraţi, echivalentul a 10 stadioane Wembley. Aici sunt amenajate 14 corturi principale, de mari dimensiuni, puse la dispoziţia celor care iau parte la festival, dar şi caruseluri şi rollercoaster-uri, atracţii ce transformă Oktoberfest într-un imens bâlci cu vizitatori de toate vârstele.

Berăriile oficiale din Munchen, participante tradiţionale la Oktoberfest, sunt în număr de şase, cea mai veche fiind Augustiner, fondată în anul 1328. În meniul acestui local se regăseşte şi un sortiment de bere dedicat fesivalului, Oktoberfestbier. 

6 milioane de litri de bere în 16 zile

Se estimează că petrecăreţii din întreaga lume vor cosuma la ediţia de anul acesta aproxiamtiv 6 milioane de litri de bere. 

Sâmbătă, 21 septembrie, la ora 12:00, se dă startul evenimentelor, odată cu deschiderea primului butoi de bere, ceremonie care se desfăşoară în Cortul Schottenhamel. A doua zi, din piaţa centrală a oraşului, Marienplatz, pleacă Parada Costumelor tradiţionale bavareze, la care participă carele festive trase de cai ale firmelor participante la festival, şi cea a Puşcaşilor, pentru ca duminică, 29 septembrie, să aibă loc concertul fanfarei bavareze, unul dintre cele mai gustate evenimente din cadrul Oktoberfest, alături de parada costumelor populare.

Iniţial, Oktoberfest se desfăşura între 12-17 octombrie, tradiţie care a fost schimbată pentru că în această perioadă vremea era destul de rece. Astfel, din 1872, s-a hotărât ca festivalul să fie mutat în jurul datei de 20 septembrie şi să se încheie în prima duminică din octombrie.

Ca o curiozitate, 12.000 de persoane lucrează la Oktoberfest, 1.600 fiind chelneriţe costumate în faimosul costum tradiţional bavarez. Turiştii şi localnicii pierd, în medie, cam 4.000 de obiecte dintre cele mai diverse în fiecare an, iar cele mai importante dintre ele pot fi recuperate, cu puţin noroc, de la Centrul de obiecte pierdute şi găsite deschis pe perioada festivalului chiar în Theresienwiese, parcul expoziţional unde are loc Oktoberfest, în spatele Cortului Schottenhamel. 

După terminarea festivalului, obiectele pierdute sunt păstrate timp de şase luni în cadrul Biroului de obiecte găsite şi pierdute din Munchen, iar după această perioadă sunt vândute în cadrul unei licitaţii publice.

Preţuri piperate în ajun de distracţie

Dacă nu v-aţi făcut din timp rezervare pentru a ajunge la Munchen taman în perioada Festivalului Berii, ofertele actuale ale agenţiilor de turism sunt destul de piperate.

Astfel, trei nopţi de cazare în perioada 27-30 septembrie, transport cu avionul, taxe de aeroport şi asigurare de sănătate incluse, la hotel de trei stele cu mic dejun, ajung la 700 de euro de persoană.
Între 4-7 octombrie, cazarea la un hotel de trei stele (de exemplu Hotelul Winters), aflat destul de aproape de locul unde se desfăşoară Oktoberfest, ajunge la 636 de euro de persoană, transportul cu avionul, taxele de aeroport şi asigurarea de sănătate fiind incluse, conform agenţiei de turism vola.ro.

Mădălina Grosu, Product Manager al agenţiei de turism Happy Tour, îndeamnă turiştii care îşi vor să participe la evenimente de o asemenea anvergură să se ocupe din timp de toate detaliile pentru a beneficia de preţuri cât mai mici.

"Fiind o perioadă în care solicitările turistice cresc considerabil, turiştii care doresc să participe la Oktoberfest ar trebui să-şi rezerve cazarea şi transportul din timp. În acest moment sunt din ce în ce mai puţine locuri de cazare disponibile, iar biletele de avion încep de la aproximativ 200 euro de persoan. Astfel, costul unui pachet cu două nopţi de cazare la un hotel de 4 stele în Munchen, cu mic dejun inclus şi transport cu avionul cu o companie de linie, este de aproximativ 500 euro de persoană. În general, atunci când se doreşte participarea la astfel de evenimente, la care participă milioane de persoane, este bine sa se rezerve totul din timp, profitând în acest fel nu numai de paleta largă de opţiuni de cazare disponibile dar şi de reduceri de preţ considerabile, de până la 50%“, spune Mădălina Grosu. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite