Cum afli cât mai e până se întunecă, fără ceas. Metoda este folosită de salvamontiști

0
Publicat:

Ca să nu mai fie „surprinși" de venirea întunericului, cei care vor să înfrunte munții s-ar putea folosi de o metodă simplă de calculare a timpului de lumină rămas, care, deși pare rudimentară, funcționează excelent și pe care salvamontiștii o folosesc de mulți ani.

 Cu fața către soare, întindeți brațul la maximum. FOTO Salvamont Argeș
Cu fața către soare, întindeți brațul la maximum. FOTO Salvamont Argeș

Salvamontiștii argeșeni trag frecvent semnale de alarmă cu privire la faptul că ascensiunile montane necesită o anumită pregătire, echipament adecvat și calcularea corectă a timpului de parcurs, astfel încât montaniarzii nu doar să urce traseele, ci să le și coboare în siguranță.

Nu toți cei care urcă pe munte țin cont de aceste sfaturi. În urmă cu doar câteva săptămâni, salvamontiștii argeșeni au pornit în căutarea unor turiști plecați nepregătiți pe munte: cinci tineri, care, cu numai două lanterne, au plecat la o oră total nepotrivită (ora 17) din Călțun, pe poteca Moș Gore (marcată cu cruce albastră), care ajunge la tunelul Transfăgărășan.

Mulți dintre turiștii care au nevoie de ajutor pleacă nepregătiți pe munte. FOTO Salvamont Argeș
Mulți dintre turiștii care au nevoie de ajutor pleacă nepregătiți pe munte. FOTO Salvamont Argeș

Cu nici două săptămâni înainte, alți cinci tineri, cu vârste între 19 și 28 ani, au fost recuperați noaptea din munți de salvatorii montani. Turiștii porniseră spre Vf. Moldoveanu târziu și fără lanterne. Unul dintre membrii grupului, în vârstă de 21 ani, epuizat fizic, s-a desprins de grup în traseul principal de creastă al munților Făgăraș, la două ore de mers de la zona „La trei pași de moarte” și a așteptat salvatorii, în timp ce ceilalți și-au continuat drumul.

Situațiile în care turiștii abordează traseele montane ca pe niște promenade și înfruntă muntele în pantofi sport sau chiar șlapi, îmbrăcați sumar și, cel mai adesea, nu-și calculează corect timpul de urcare și coborâre, nu sunt puține.

„Pentru că sunt foarte mulți turiști pe munte care sunt "surprinși" de venirea intempestivă mult mai devreme a întunericului, credem că e nevoie de un sfat care funcționează excelent și pe care noi îl folosim de mulți ani! Cu fața către soare, întindeți brațul la maximum și măsurați cu latul palmei aliniate cu orizontul timpul rămas până la sosirea întunericului”, explică Salvamont Argeș.

Pasul 2. FOTO Salvamont Argeș
Pasul 2. FOTO Salvamont Argeș

„Nu are importanță dacă orizontul este plat sau suntem pe munte”

Odată astfel poziționați, puteți trage singuri concluzia corectă referitoare la timpul în care veți mai avea parte de lumina naturală.

„Fiecare deget înseamnă un sfert de oră... Nu e cazul să porniți cronometrul, să vedeți dacă ies fix 15.00 minute! Atenție, nu are importanță dacă orizontul este plat sau suntem pe munte și soarele apune după o creastă! Cu această metodă, vedem exact cât timp mai avem lumină solară! Sosirea întunericului nu coincide în toate cazurile cu apusul soarelui!”, atrage atenția Salvamont Argeș.

Pasul 3. FOTO Salvamont Argeș
Pasul 3. FOTO Salvamont Argeș
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite