Care au fost cele mai aglomerate destinații de vacanță din 2023. Sugestii de locuri fascinante, ocolite de mulțimile de turiști FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o perioadă dificilă cauzată de pandemie, sectorul turismului nu numai că și-a revenit, dar este în plină expansiune. Potrivit Consiliului Mondial al Călătoriilor și Turismului, se așteaptă ca această industrie să aducă în jur de 9,5 trilioane de dolari în 2023 - ceea ce reprezintă 95% din totalul de dinaintea pandemiei, relatează CNN. 

Aglomerație în Veneția
Aglomerație în Veneția. Foto: ourplanetinmylens.com (Arhivă)

Această creștere nu este nicăieri mai evidentă decât în cele mai populare atracții turistice din toată lumea, multe dintre acestea înregistrând un număr record de vizitatori în ultimul an. 

Asemenea creșteri pot fi benefice pentru economiile locale și pentru afacerile din industria ospitalității, dar vin și cu dezavantaje remarcabile: creșterea zgomotului, a poluării, a traficului și a presiunii asupra resurselor publice; o calitate mai scăzută a vieții localnicilor; 

Nu este de mirare că multe țări din întreaga lume au adoptat diverse inițiative și au impus restricții pentru a combate problemele legate de turismul excesiv, precum taxele turistice. 

Partea bună a lucrurilor este că tot mai mulți turiști par a fi conștienți de riscurile turismului excesiv și de felul în care pot contribui la atenuarea acestei chestiuni. În cadrul unui sondaj efectuat în anul 2022 de site-ul Booking.com, 64% dintre respondenți au afirmat că ar fi dispuși să stea departe de obiectivele turistice aglomerate pentru a evita supraaglomerarea, iar 31% au spus că ar fi dispuși să aleagă o altă destinație. 

Acestea fiind spuse, iată câteva dintre cele mai importante destinații din întreaga lume ale căror probleme legate de turismul excesiv au ținut prima pagină a ziarelor în anul 2023: 

Amsterdam 

Olandezii sunt cunoscuți pentru franchețea lor, iar în acest an, oficialii din domeniul turismului din Amsterdam nu s-au sfiit să ia în vizor anumiți turiști - tineri britanici de sex masculin, care nu sunt bineveniți în capitala olandeză, un oraș asociat cu moravurile ușoare. 

Inițiativa, anunțată în luna martie a anului 2023, îi viza, în special, pe tinerii britanici de sex masculin. Aceștia erau îndemnați să „stea departe” dacă aveau planuri de a „se destrăbăla” în Amsterdam. Căutările online în Marea Britanie pentru termeni precum „pub crawl Amsterdam", „petrecerea burlacilor Amsterdam" sau „hotel ieftin Amsterdam" au generat o reclamă video care avertizează cu privire la consecințele excesului de băutură și ale consumului de droguri. 

Amsterdam
Amsterdam. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Campania face parte din vastul plan al orașului de a reduce turismul de masă, de a atrage un alt tip de oameni și de a face viața mai plăcută pentru locuitori, în special în De Wallen, cunoscut și sub numele de Cartierul Roșu. În anul 2021, a fost pusă în aplicare o ordonanță numită „Amsterdam Tourism in Balance”, care prevede că, atunci când numărul vizitatorilor care înnoptează atinge 18 milioane, consiliul municipal este „obligat să intervină”. 

De atunci, oficialii au interzis fumatul marijuanei pe străzile din De Wallen și au adoptat un proiect care, în cele din urmă, va interzice accesul navelor de croazieră în oraș. 

În pofida bunei sau relei purtări, toți cei care vor vizita Amsterdamul în 2024 ar trebui să se gândească la faptul că vor plăti cele mai mari taxe turistice din Europa. 

În luna septembrie, autoritățile din Amsterdam au transmis că tariful pe timp de zi pentru vizitatorii de pe navele de croazieră va crește de la 8 la 11 euro, în timp ce tariful pentru o noapte, inclus în prețul camerelor de hotel, va ajunge la 12,5% din prețul camerei. Cu toate acestea, se așteaptă ca orașul să găzduiască anual până la 23 de milioane de vizitatori de noapte până în 2025 ( fără a lua în calcul alte 24-25 de milioane de vizite pe timp de zi). 

Cum să eviți aglomerația: Cei mai puțini turiști sunt în lunile ianuarie, februarie și martie, însă cei care se încumetă să ajungă în Amsterdam în aceste luni trebuie să facă față vremii reci și ploioase.  Luna iunie aduce vreme mai bună, dar mai mulți turiști.  

Alte destinații care merită vizitate: Haga, Utrecht și Rotterdam sunt câteva variante excelente pentru o escapadă. Un alt oraș care merită văzut este Delft.  

Atena 

Căldura sufocantă nu i-a împiedicat pe oameni să se înghesuie în capitala Greciei în această vară. De fapt, Acropole, cel mai vizitat sit arheologic al țării, a fost atât de aglomerat încât, în luna septembrie, oficialii au limitat accesul la 20.000 de vizitatori pe zi, prin intermediul unui sistem de sloturi orare pe un site de rezervări. Începând din luna aprilie a anului 2024, noul sistem de rezervare va fi implementat și la alte peste 25 de situri arheologice și monumente din toată țara. 

Turiștii au luat cu asalt și cele mai populare insule ale Greciei, inclusiv Santorini și Mykonos.

Atena
Atena FOTO Shutterstock (Arhivă)

Cum să eviți aglomerația: Este recomandat să vizitezi capitala Greciei în afara lunilor de vârf: iulie și august. Aprilie și mai sunt luni excelente pentru a vizita Atena, iar în septembrie și octombrie temperaturile sunt mai scăzute și poți vizita fără a te înghesui muzeele și monumentele orașului. 

De asemenea, dacă vrei să vizitezi Acropole este bine să îți faci rezervare după-amiaza sau seara.  

Bali 

În ultima vreme, turiștii scăpați de sub control au devenit deosebit de problematici - atât de mult încât, în primăvara anului 2023, guvernatorul provinciei, Wayan Koster, a cerut ca pe pașapoartele turiștilor să fie însoțite de o listă cu ce au voie și ce nu au voie să facă. Printre reguli se numără: fără înjurături, atingerea copacilor sacri sau escaladarea structurilor. 

Totodată, cei care vor vizita Bali începând cu 14 februarie 2024 vor trebui să scoată din buzunar bani pentru o nouă taxă în valoare de 150.000 de rupii indoneziene, circa 10 dolari. În plus, cei care au plătit-o deja nu sunt scutiți de a o achita din nou dacă revin în Bali după ce au vizitat alte destinații din Indonezia. 

Bali
Bali FOTO Shutterstock (Arhivă)

Oficialii guvernamentali au început, totodată, să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscurile turismului excesiv în această destinație reprezentativă a Indoneziei. Făcând referire la problemele legate de turismul de masă din unele orașe europene, ministrul indonezian al Turismului și al Economiilor creative, Sandiaga Uno, a subliniat necesitatea de a trece la un model de turism mai sustenabil, precum și de a atrage vizitatori care „să rămână mai mult timp și să contribuie la creșterea economiei locale". 

 Cum să eviți aglomerația: Sezonul ploios durează în general din octombrie până în aprilie, ceea ce înseamnă mai puțini turiști - cu excepția lunilor decembrie și ianuarie, în special de Anul Nou, când petrecerile de pe plajă din stațiunile de pe insulă atrag mii de petrecăreți. 

Barcelona 

Barcelona a fost printre primele orașe europene care au interzis construirea de noi hoteluri în centrul orașului și au restricționat închirierea de camere pe termen scurt. Însă, în timpul alegerilor locale și regionale din luna mai, turismul excesiv a devenit un cuvânt la modă în politică și, la fel ca în alte zone fierbinți, orașul a sporit măsurile pentru a limita această problemă. 

În luna octombrie, Barcelona a închis terminalul portuar din nordul orașului pentru traficul de croazieră, în urma unui acord cu autoritățile locale pentru a ține departe navele de oraș. 

Plajă în Barcelona
Plajă în Barcelona. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Începând cu data de 1 aprilie 2024, turiștii (inclusiv cei de pe vasele de croazieră) vor trebui să plătească o „suprataxă de oraș” mai mare în valoare de 3,25 euro, față de 2,75 euro în anul 2023. 

De-a lungul anului, au apărut numeroase dovezi ale frustrării colective față de numărul mare de vizitatori sub formă de bannere, sloganuri și graffiti cu înjurături. Turiștii erau îndemnați să „plece acasă". 

Cum să eviți aglomerația: La fel ca în cazul multor alte orașe europene, Barcelona este aglomerată vara, în special în iulie și august. În general, este recomandat să vizitezi orașul primăvară și toamnă, cu excepția notabilă a săptămânii de Paște, când aglomerația și prețurile sunt ceva mai mari. 

Miami 

Într-un comunicat din luna mai a anului 2023, Greater Miami Convention & Visitors Bureau, organizația oficială de marketing a destinației Miami-Dade, a publicat cifrele privind turismul din 2022: 26,5 milioane de vizitatori și cheltuieli estimate la 20,8 miliarde de dolari, marcând o creștere de 8% față de 2021. Aceste rezultate au fost descrise ca fiind „un home run turistic". 

Totuși, unii localnici se plâng de efectele aglomerației galopante și necontrolate asupra rezidenților și cartierelor afectate. 

Miami
Miami. Foto: shutterstock (Arhivă)

Într-un articol de opinie publicat în 2021 în ziarul The Miami Herald, Richard Florida îi avertiza pe oficialii orașului cu privire la efectele negative a ceea ce el a numit „turismul blotto: când oamenii călătoresc într-o zonă pentru a petrece și a se îmbăta - alimentat de energia înăbușită a pandemiei și facilitat de tarifele ieftine la bilete de avion și cazare", în special în cartiere precum Miami Beach. 

Citând problemele legate de turismul excesiv care afectează orașe precum Amsterdam, Veneția și Roma, Florida a îndemnat oficialii din Miami să implementeze inițiative similare cu cele ale acestor destinații, inclusiv restricții privind consumul de alcool și reducerea zgomotului în cartierul de divertisment al orașului. 

„Locuitorii sunt din ce în ce mai îngrijorați de creșterea infracționalității și a deranjului, simțind că orașul devine mai periculos și mai puțin prietenos pentru familii", a scris Florida. 

Cum să eviți aglomerația: Cei care pot suporta căldura sufocantă și umiditatea din sudul Floridei se vor confrunta cu mai puțină aglomerație. Din noiembrie până în aprilie, când temperaturile nu sunt atât de ridicate, este sezonul de vârf al orașului Miami. 

Paris 

Un favorit al turiștilor pasionați de modă și de cultură, Orașul Luminilor a atras un alt val de vizitatori în ultimii ani, datorită, în parte, popularității exagerate a serialului Netflix „Emily in Paris" și faptului că va găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2024. 

Cei care au vizitat capitala Franței în ultima vreme au simțit, probabil, această presiune. Atracțiile de top, cum ar fi Turnul Eiffel, sunt invadate de turiști, mai ales în sezoanele de vârf de primăvară și vară. În iunie 2022, muzeul Luvru a anunțat că va limita numărul de vizitatori zilnici la 30.000. 

Catedrala Notre Dame din Paris
Catedrala Notre Dame din Paris. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Astfel de măsuri fac parte dintr-un plan mai amplu pe care ministrul francez al Turismului, Olivia Gregoire, l-a anunțat în luna iunie a anului 2023 pentru a combate turismul excesiv în întreaga țară. În mod interesant, una dintre inițiativele prezentate a fost colaborarea cu influencerii din sfera călătoriilor - categorie pe care mulți o acuză ca fiind o parte a problemei - pentru a ajuta la răspândirea conștientizării problemelor cauzate de turismul de masă. 

Cum să eviți aglomerația: Parisul va fi deosebit de aglomerat în anul 2024, în perioada de dinaintea Jocurilor Olimpice de vară, care vor începe pe 26 iulie. Cu toate acestea, poți vizita orașul din noiembrie până în martie (cu excepția valului de vizitatori din preajma Crăciunului). 

Phuket 

Guvernul thailandez nu a ridicat reglementările Covid-19 până în luna octombrie a anului 2022. Ulterior, iubitorii de plajă au revenit în număr mare în Phuket. 

Conform unui studiu realizat de MoneyTransfers.com, Phuket s-a clasat pe primul loc în topul celor mai aglomerate destinații din lume în anul 2023. Locurile doi și trei fiind ocupate de Pattaya și Krabi. 

În încercarea de a se îndrepta către un turism mai responsabil, autoritățile din Thailanda au anunțat planuri în curs de desfășurare pentru a viza categoriile demografice de vizitatori căutate, inclusiv „pasionații de sănătate și de wellness, familiile cu copii, persoanele în vârstă active” 

Cum să eviți aglomerația: Cei care vizitează această destinație din luna mai până în octombrie se pot bucura de prețuri mai mici, însă trebuie să fie pregătiți pentru vremea ploioasă. 

Veneția 

Veneția, frumosul și fragilul oraș al Mării Adriatice, cunoscut în toată lumea pentru canalele și gondolele sale, se confruntă cu probleme din cauza turismului de masă.   

În urmă cu mai mulți ani, oficialii au anunțat că intenționează să instituie o taxă turistică percepută celor care călătoresc o zi, dar, în urma diferitelor obiecții și obstacole, au făcut public programul de taxe abia recent - și nu va intra în vigoare până în aprilie 2024. 

Veneția
Veneția Foto: shutterstock (Arhivă)

Planul prevede o taxă de 5 euro (aproximativ 5,45 dolari) pentru turiștii de o zi cu vârsta de peste 15 ani. Aceasta se va aplica turiștilor care nu înnoptează, iar taxele vor fi percepute doar 29 de zile în 2024, în mare parte în weekend-uri, în timpul sezonului de vârf, din aprilie până în iulie. Taxa se va aplica între orele 8:30 și 16:00 - considerată cea mai aglomerată parte a zilei pentru Veneția - iar vizitatorii pe termen scurt în afara acestor ore sunt scutiți. 

Cum să eviți aglomerația: Din noiembrie până în martie, temperaturile sunt scăzute, dar ușor de suportat în Veneția - dar cu mult mai puțini turiști (cu excepția notabilă a Carnavalului de la Veneția, care se desfășoară în perioada 3-13 februarie în 2024). 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite