Tort de ciocolată cu vişine şi mascarpone
0Vă propunem o reţetă sofisticată de tort de ciocolată cu vişine şi mascarpone, cu blat cu aromă de cafea, care vă va face să vă lingeţi pe degete.
Tort de ciocolată cu vişine şi mascarpone: ingrediente blat
- 240 de grame făină albă normală
- 250 grame de zahăr
- 90 grame de cacao extra neagră
- o linguriţă de bicarbonat
- două linguriţe de praf de copt
- o linguriţă cu vârf de sare
- 100 de mililitri de ulei vegetal
- 280 mililitri de iaurt
- 250 mililitri de cafea tare şi fierbinte
- trei ouă mari
- o linguriţă de esenţă de vanilie
Tort de ciocolată cu vişine şi mascarpone: ingrediente cremă vişine
- 300 de grame de vişine
- 3 linguri de zahăr
- o lingură amidon
- o lingură de apă rece
Tort de ciocolată cu vişine şi mascarpone: ingrediente cremă albă
- 250 grame de mascarpone
- 300 mililitri de smântână pentru frişcă
- 200 grame de ciocolata albă
Plus fulgi de ciocolată neagră şi bomboane de ciocolată albă pentru ornat.
Tort de ciocolată cu vişine şi mascarpone: preparare blat
Este recomandat ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Se amestecă într-un bol făina, zahărul, cacaoa, bicarbonatul, praful de copt şi sarea. Într-un bol separat batem uşor ouăle, adăugăm uleiul, iaurtul şi esenţa de vanilie, după care turnăm ingredientele lichide peste cele solide. Se amestecă bine până se omogenizează, potrivit enjoy-dessert.com. La sfârşit se toarnă cafeaua fierbinte.
Pregătim trei tăvi cu diametrul de 21 cm în care turnăm amestecul, pe care îl băgăm apoi la cuptor timp de 30-35 de minute la temperatura de180 de grade. Se face testul scobitorii, iar dacă blaturile sunt gata, se scot şi se lasă la răcit.
Tort de ciocolată cu vişine şi mascarpone: preparare cremă vişine
Se pun vişinele pe foc împreună cu zahărul şi se lasă la fiert timp de câteva minute. Separat desfacem amidonul, îl amestecăm cu o lingură de apă rece, apoi îl adăugăm peste vişine şi mai lăsăm la fiert alte două-trei minute, până se îngroaşă..
Se lasă crema la loc rece.
Tort de ciocolată cu vişine şi mascarpone: preparare cremă albă
Se topeşte ciocolata albă împreună cu frişca la foc mic. Când amestecul devine omogen, se lasă puţin să se răcorească, după care îl introducem la congelator pentru o oră sau îl lăsăm la frigider peste noapte. Se mixează apoi crema până când devine spumoasă.
Mascarpone se mixează bine la temperatura camerei până când devine cremos. Se adaugă peste crema de ciocolată albă în timp ce se amestecă uşor cu mişcări de jos în sus. Dăm cremă la rece pentru o jumătate de oră.

Pregătirea tortului de ciocolată cu vişine şi mascarpone
Punem o lingură de cremă pe un platou pentru a fixă mai bine tortul, după care aşezam o bucată blat pe care o ungem bine cu puţină cremă albă şi două-trei linguri din cremă de vişine. După ce nivelăm, continuăm în acest mod până când terminăm toate bucăţile de blat. Pe deasupra nu se pune nimic. Se îmbracă tortul cu cremă albă rămasă şi se ornează cu fulgi de ciocolată rasă, cremă de vişine şi bomboane de ciocolată albă.