Puţine brânzeturi sunt la fel de iubite ca şi Camembert. Iată ce trebuie să ştiţi despre această brânză franţuzească
0Această brânză cu crustă pufoasă, cu coajă înflorată de unt, este o vedetă a brânzei franţuzeşti cu o istorie intrigantă, arome şi texturi seducătoare şi influenţă asupra producătorilor şi iubitorilor de brânzeturi din întreaga lume.
Iată tot ce trebuie să ştiţi despre brânza Camembert, inclusiv ce este, de unde provine şi cum să o păstraţi, să o serviţi şi să o asociaţi cu mâncarea şi băutura.
Ce este brânza Camembert?
Camembert este o brânză cu coajă moale şi matură din subfamilia crustă înflorită. Este cunoscută pentru forma sa mică şi rotundă, coaja albă ca zăpada, interiorul cremos şi aromele care variază de la blândă şi lăptoasă la pământie şi vegetală, în funcţie de vârstă.
Pe măsură ce se maturează, textura Camembertului trece de la uşor fermă la moale şi lichidă, iar aromele şi gusturile sale se intensifică cu cât se maturează mai mult.
Cum se face Camembert?
Coaja înflorită este mai mult decât un înveliş uimitor. Echilibrează nu numai textura, ci şi oferă un contrast subtil cu interiorul savuros şi ajută la obţinerea consistenţei sale netede.
Pentru a se asigura că brânza dezvoltă o crustă demnă de un Camembert, aceasta este amestecată cu o cultură de drojdie în timpul coagulării. Acest lucru se face înainte ca laptele să fie coagulat, permiţând culturii să se răspândească şi să se dezvolte. Odată ce laptele a format un cheag, acesta este tăiat şi turnat în forme, scurs de zer şi pus în saramură. Saramura previne apariţia mucegaiului nedorit şi, în acelaşi timp, conferă aromă.
Brânza este apoi aşezată pe rafturi şi întoarsă în mod regulat, asigurându-se astfel că mucegaiul se dezvoltă uniform din interior spre exterior, iar centrul este în acelaşi timp cremos. Învechirea durează cel puţin 4 săptămâni, rezultând o textură fină şi uşor fermă. Pe măsură ce se maturează, brânza devine mai moale şi are un gust mai puternic.
De unde provine brânza Camembert în Franţa?
Branza Camembert provine din Normandia, o regiune din nordul Franţei. Versiunea protejată, tradiţională de Camembert se numeşte Camembert de Normandie, iar în Uniunea Europeană, doar brânzeturile fabricate în anumite părţi din Normandia din lapte crud de la anumite rase de vaci pot folosi acest nume.
Se spune că o fermieră pe nume Marie Harel a inventat reţeta pentru Camembert în timpul Revoluţiei Franceze. Deoarece Camembert a devenit o brânză atât de populară, mulţi producători locali de brânză produc propriile versiuni, care sunt adesea superioare versiunilor pasteurizate importate pe piaţă.
De unde puteţi cumpăra brânză Camembert
Căutaţi brânza Camembert în magazinele independente de brânzeturi sau la raioanele de specialitate din supermarketurile bine aprovizionate. De asemenea, puteţi găsi brânzeturi locale sau regionale de tip Camembert în magazine online de brânzeturi artizanale.
Brânza Camembert este la fel ca brânza Brie?
Camembert şi Brie nu sunt la fel. Ambele sunt originare din nordul Franţei şi ambele sunt brânzeturi cu coajă moale şi coajă înflorită. Dar provin din regiuni diferite, au dimensiuni diferite şi cerinţe de producţie diferite. În timp ce Brie şi Camembert au profiluri de aromă similare, fiecare are propria identitate unică.
Cum să depozitaţi brânza Camembert
Brânza Camembert are nevoie de o temperatură şi umiditate adecvate pentru a-şi menţine calitatea şi durata de valabilitate. Brânza Camembert trebuie învelită în hârtie de brânză şi păstrată în cea mai rece parte a frigiderului.
Cum se mănâncă brânza Camembert
La fel ca brânza Gorgonzola, Camembert poate fi savurată ca atare, cu un pahar de vin sau pe o planşă generoasă de brânzeturi cu o varietate de garnituri dulci şi sărate.
Cum se serveşte brânza Camembert
Brânza Camembert trebuie adusă la temperatura camerei înainte de a fi servită. Pur şi simplu scoateţi brânza din frigider cu 30 de minute până la o oră înainte de a plănui să o mâncaţi.
Frigul din frigider estompează aromele şi aromele brânzei şi îi face textura fermă şi ceroasă. Odată ajunsă la temperatură, va avea un gust, un miros şi o senzaţie mult mai delicioasă în gură.
Ce să serviţi alături de brânză Camembert
Brânza Camembert se potriveşte de minune cu o mare varietate de alimente dulci şi sărate, vinuri, beri, cidre şi cocktailuri. Trucul este să completaţi sau să contrastaţi aromele şi texturile cu caracteristicile lăptoase şi cremoase ale brânzei.
În ceea ce priveşte băuturile, încercaţi să alegeţi un vin alb sec, în mod ideal unul cu bule, precum şampania. Şi vinurile roşii uşoare sau cu corp mediu sunt bune. Berile şi cidrele fermentate pot scoate în evidenţă notele de curte ale brânzei Camembert, în timp ce aciditatea cocktailurilor cu vodcă sau gin, cu fructe şi citrice, taie din bogăţia sa.
Atunci când construiţi un platou de brânzeturi în jurul brânzei Camembert, apelaţi la bunătăţi dulci precum mierea de flori sălbatice, ciocolata şi fructele de pădure proaspete. Alte alimente savuroase care completează Camembert includ mezeluri, legume murate şi ciuperci prăjite.
Cum mănâncă francezii Camembert?
În Franţa, brânza Camembert este savurată de obicei pe o bucată de baghetă crocantă (niciodată cu biscuiţi) sau ca atare, fără pâine. Se savurează, de asemenea, cu acompaniamente simple, cum ar fi fructe proaspete sau uscate. Vinurile albe seci, precum Sauternes, vinurile roşii cu corp mediu, precum Gamay sau Pinot Noir, saisons rustice şi cidrul de mere sau pere în stil normand sunt asocieri obişnuite de băuturi.