FOTO VIDEO Povestea basarabeanului care a făcut mămăliga vedetă la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii vin la restaurantul deschis de Radu Panfil în Brooklyn ca să încerce gustul „chestiei ăleia galbene“ lăudate în ziarul „The New York Times“.

„În inima cartierului Brooklyn, printre magazine cu piese auto, tarabe cu mâncare fast-food şi buticuri deţinute de evreii ortodocşi, curioşii vor descoperi o casă ţărănească, ce aminteşte de Europa de Est“. Aşa au descris jurnaliştii prestigiosului cotidian american „New York Times“ restaurantul Moldova, singurul cu specific moldovenesc amplasat într-una dintre cele mai aglomerate metropole de pe glob. Articolul apărut recent în publicaţia americană a transformat bucatele basarabene într-o atracţie şi pentru americanii curioşi să încerce gustul mămăligii şi al borşului.

Localul desprins din peisajul balcanic s-a născut la iniţiativa lui Radu Panfil, un basarabean în vârstă de 35 de ani, ajuns pe pământ american în 2005, unul dintre cei aproape 5.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova care locuiesc în New York. Curajos şi întreprinzător, bărbatul şi-a abandonat magazinul cu telefoane mobile deschis la Chişinău pentru a clădi în State o casă unde să poposească fraţii de peste Prut şi românii care trăiesc cu dorul de casă. 

„Brooklyn este cartierul începuturilor pentru imigranţii din Europa de Est. Din acest motiv am hotărât să deschid primul restaurant aici. Este un deliciu extraordinar să văd cum oamenii se reîntâlnesc întâmplător, după ani de zile, pentru a povesti“, mărturiseşte Radu Panfil, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“.

Bucurându-se de sprijinul familiei şi al prietenilor moldoveni, Panfil a reuşit în iulie 2012, după ce a fost chelner şi manager în mai multe restaurante, să-şi vadă visul devenit realitate, şi să ducă mai departe o tradiţie de familie. „Când a fost desenată viziunea restaurantului, eram la o răscruce de drumuri. Localul la care lucram ca manager tocmai îşi închisese uşile. Dar dragostea pentru restaurante era mai vie ca niciodată, căci încă din copilărie visam să am un restaurant «ca şi tata»“, spune Radu, precizând că pentru el barul din Chişinău al tatălui a fost un fel de o a doua casă.

Radu Panfil (mijloc), alături de doi clienţi fideli ai localului FOTO: Facebook

image

Localul lui Panfil, o oază de linişte în mijlocul agitaţiei de pe Coney Island Avenue, dă impresia oaspeţilor moldoveni că au poposit în curtea unei case ţărăneşti din Basarabia, unde pe masă sunt aşezaţi cârnaţii fripţi şi sarmalele tăvălite în smântână. Bucatele moldoveneşti „gâdilă“ şi papilele gustative ale americanilor, care se opresc din drum pentru a gusta din mămăliguţa tradiţională şi pentru a sorbi cu nesaţ din zeama de casă.

Tradiţii pierdute

Ceea ce iniţial a fost conceput ca un loc de tihnă pentru est-europeni, s-a transformat uşor, uşor într-un restaurant exotic pentru newyorkezi. „Clienţii noştri folosesc cel mai des expresia «ca acasă» pentru a descrie bucatele. Cine gustă din sarmale, imediat simte mâna mamei. Cine gustă din mămăligă, devine automat dependent de ea. Datorită articolului din «New York Times», mămăliga e şi preferata americanilor. Sunt foarte curioşi să guste din «chestia aia galben㻓, explică Radu.

Iar românii şi fraţii de peste Prut aduc tribut aceluiaşi preparat. „Cel mai iubit fel de mâncare este, fără dubii, mămăliga. Avem mulţi clienţi care au emigrat cu mulţi ani în urmă şi au pierdut arta gătitului autohton. Dar vin cu multă fericire să guste din mămăliguţa preparată aici şi să le explice copiilor şi nepoţilor semnificaţia ei“, adaugă el.

restaurantul moldova din new york

Bucătarii restaurantului Moldova îşi delectează clienţii şi cu ciorbă de burtă, salată cu creveţi şi delicioasa tartă „Guguţă“, desertul casei inspirat de un personaj desprins din poveştile scriitorului moldovean Spiridon Vangheli, dichisită cu mere, pere coapte şi prune umplute cu nuci. Pentru a construi o oglindă a pământului natal dintre Prut şi Nistru, Panfil a adus din Moldova ulcioare, pahare din lut, covoare şi tricolorul. A apelat şi la ajutorul unei sculptoriţe, iar talentul ei a mai adus un strop de Moldovă la New York. „Chiar la intrare, pe perete, este sculptat un cuplu îmbrăcat în veşminte naţionale  ce împarte ciorchini de struguri (foto). În sala a doua, pe care noi o numim «Codrii Moldovei», printre frunze şi copaci, am pictat locurile sfinte de la Tipova un dulce diamant al ţării noastre“, spune cu emoţie basarabeanul.

Cine gustă din mămăligă, devine automat dependent de ea. Datorită articolului din «New York Times», mămăliga e şi preferata americanilor. Sunt foarte curioşi să guste din «chestia aia galbenă». Radu Panfil, patronul restaurantului Moldova

Chelnerii servesc la mese îmbrăcaţi în veşminte populare moldoveneşti, iar muzica este de inspiraţie folclorică. De Sărbători şi la ocazii speciale, proprietarul aduce interpreţi din România şi din Republica Moldova pentru prestaţii live. MC Gootsa, artist de culoare care a participat anul trecut la preselecţia pentru Eurovision Moldova, este sufletul petrecerilor de vineri seară. Nu este american, aşa cum sunt convinşi newyorkezii care vizitează restaurantul, ci un suflet de moldovean care aduce zâmbet şi voie bună printre cei care se ospătează la Moldova. 

MC Gootsa, artistul care îi încântă pe clienţii veniţi să guste din preparatele tradiţionale moldoveneşti FOTO: Facebook

image

Laudele americanilor

Fermecaţi de coloritul decorului şi de ospitalitatea chelnerilor, dar şi de preparatele deosebite, jurnaliştii de la „New York Times“ au făcut o recenzie favorabilă restaurantului Moldova. Americanii sunt sfătuiţi să treacă pragul localului unde vor descoperi, alături de o masă gustoasă, un tărâm de basm şi poveştile Basarabiei. Preparatele oferite de „casa ţărănească“ a lui Panfil le-a atras atenţia jurnaliştilor care recomandă „supele consistente, peştele proaspăt şi afumat, carnea la grătar şi sarmalele, care cinstesc bucătăria balcanică“. Plăcut surprinşi de gustul mămăligii aşezate pe platou din lemn, aceiaşi reporteri îi sfătuiesc pe cititori să încerce această „polenta est-europeană ca garnitură la cârnaţi de casă sau cu mâncare de mazăre şi cu ceapă“. Curioşii veniţi să experimenteze bucatele basarabenilor plătesc13 dolari pentru o porţie de mămăliguţă cu tocăniţă, brânză şi smântână, în timp ce pentru câteva plăcinte clienţii scot din buzunar nu mai puţin de cinci dolari.

Interiorul localului din inima cartierului Brooklyn FOTO: Facebook

image
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite