FOTO Bătălia mâncării: cum sunt hrănite armatele din lume şi ce mănâncă soldaţii români în misiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata înaintează pe burtă, dar ce se află în stomacul soldaţilor din toată lumea? Cine primeşte brânză ceddar şi cine are pizza care „ţine trei ani”?

Hrănirea soldaţilor într-o zonă de conflict este una dintre cele mai mari provocări pentru o armată. Orice general îşi vrea soldaţii sănătoşi şi bine hrăniţi, indiferent că este vorba de cantină sau de mese deja pregătite, pentru teren. Masa ridică moralul, aduce aminte de casă într-un mediu alienant şi ostil. Masa este cea mai importantă. 

Aşa că pentru soldaţii de pe câmpul de luptă, una inovaţiile esenţiale în tehnologia militară a fost pizza care durează trei ani, descrisă de oamenii de ştiinţă drept Sfântul Graal al raţiilor de alimente. 

Pizza este cel mai cerut aliment când trupele sunt chestionate în privinţa preferinţelor culinare, potrivit „The Guardian”. A fost nevoie de ani buni să se ajungă la o felie de pizza care să aibă un gust cât mai asemănător cu cea reală, dar care să poată sta pe raft, alături de alte conserve, fără să se strice. 

Armata americană, precum şi altele, au investit miliarde în tehnologiile care au dezvoltat astfel de pachete alimentare. Oameni de ştiinţă şi chefi au muncit pentru a produce mâncăruri gustoase care să dureze luni, dar care să nu-i facă pe soldaţi să prefere foamea. 

România

Biroul de presă MAPN a oferit, la cererea ziarului „Adevărul”, informaţii despre meniul soldaţilor români, atunci când se execută misiuni de luptă. Prânzul acestora poate conţine una dintre următoarele variante tradiţionale: tocăniţă de cartofi cu carne de porc, orez cu ciuperci şi carne de vită, mazăre cu carne de vită, fasole cu cârnaţi, friptură de vită. 

„Pentru masa de dimineaţă şi seară, pachetele conţin diferite tipuri de conserve, apă/ceai, îndulcitori, batoane energizante, etc.”, spun reprezentanţii oficiali. Pachetul de hrană conţine tacâmuri şi pahare de unică folosinţă, şerveţele umede şi cheie pentru desfăcut conserve.

Şi mâncarea soldaţilor români este gândită pentru termen lung şi condiţii diverse. „Termenul de valabilitate al raţiei individuale de luptă este de doi ani şi este dat de produsul cu termenul de păstrare cel mai mic. Produsele sunt grupate pe mesele principale ale zilei şi ambalate în pungi termosudabile care să asigure etanşeitatea faţă de mediul exterior şi conformitatea cu legislaţia sanitară în vigoare”, se arată în răspunsul oficial. 

Italia

image

Raţia italiană conţine un shot cordial de alcool de 40%, un cappuccino, biscotti şi un aragaz de unică folosinţă pentru anumite feluri de mâncare ce trebuie încălzite: paste, supă de fasole, carne de curcan la cutie şi salată de orez. Desertul este un baton energizant, o salată de fructe la conservă sau un baton de muesli de ciocolată. 

Franţa

image

Porţia raţionalizată, dar sofisticată a francezilor oferă pate de căprioară, cassoulet cu raţă, porc cu sos creole şi o budincă de ciocolată. Există un încălzitor de unică folosinţă, cafea şi băutură energizantă, muesli şi caramel Dupont d'Isigny.

Germania

image

Meniul german conţine câteva pacheţele cu grapefruit şi pudră de fructe exotice, ce se amestecă cu apă, biscuiţi italieni biscotti, dar şi preparate tradiţionale precum lebăr, pâine de secară, gulaş cu cartofi, iar pentru micul-dejun gemuri. 

Marea Britanie

image

Raţia britanică oferă cafea şi ceaiuri, inclusiv un mini-flacon de tabasco. Felul principal este pui tikka masala şi paste vegetariene. Există porc şi fasole pentru micul dejun, dar şi multe dulciuri şi gustări, care par scoase din prânzul unui elev.

Australia

image

Pachetul australian are mai multe gustări decât orice alt pachet. De la celebra pastă Vegemite la biscuiţi cu gem şi un tub de lapte condensat dulce. Raţia conţine brânză cheddar, chiftele şi paste cu tona. Sunt incluse şi multe dulciuri şi băuturi, dar şi două batoane de ciocolată deloc apetisante, etichetate „raţia de ciocolată”.

Spania

image

Armata spaniolă se hrăneşte cu conserve de fasole verde cu şuncă, calmar în ulei vegetal şi pate. Există şi o pudră din care se poate face o supă vegetală, piersici în sirop pentru desert şi biscuiţi săraţi în loc de pâine. Pe lângă mini-aragazul de unică folosinţă, soldaţii mai primesc şi tablete de vitamina C şi glucoză. 

Statele Unite ale Americii

image

Prăjitura cu migdale şi mac, afine, cidru de mere şi unt de arahide cu biscuiţi transformă acest pachet într-o masă cât se poate de americană. Felul principal, paste cu sos de roşii, este mai puţin tradiţional. Încălzitorul fără foc demonstrează talentul tehnologic american: se adaugă apă peste pudră într-un flacon de plastic şi acesta se încălzeşte îndeajuns cât este nevoie. 

Canada

image

Ceea ce este şocat la raţia canadiană este lipsa siropului de arţar. Există, însă, posibilitatea unui meniu cu file de somon cu sos toscan sau cuşcuş vegetarian. Există toate cele necesare pentru tradiţionalul senviş cu unt de arahide şi gem. 

Norvegia

image

Pachetul norvegian are tehnologia americană, fără foc, dar gustul britanic. Există ceaiul Earl Grey, fasole şi bacon în sos de roşii, biscuit de ovăz şi bomboane Rowntree's Tooty Frooties.

Estonia

image

Ardei umpluţi, pate de pui, şprot afumat şi lebăr cu cartofi. Plus pâine crocantă, dar şi halva cu vanilie pentru desert. Micul-dejun constă în muesli, fructe şi miere.

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite