Cum se prepară cea mai gustoasă zacuscă de vinete: secretul gospodinelor pentru un preparat desăvârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zacuscă de
vinete. Foto Food Story
Zacuscă de vinete. Foto Food Story

Sunt pline rafturile magazinelor cu diferite tipuri de zacuscă, dar zacusca de vinete făcută în casă nu are competiţie. Amestecul de vinete coapte cu gogoşari, roşii şi ceapă este o combinaţie care oferă satisfacţie oricărui gurmand.

Zacusca este un preparat deosebit de gustos, răspândit în majoritatea regiunilor din Balcani. În Serbia este numită „Ajvar”, iar în Bulgaria „Lutenica”. În România, în funcţie de regiune zacusca se face cu ghebe, peşte, cu orez sau cu morcovi. Ingredientele de bază sunt, însă, aceleaşi: vinete coapte, gogoşari copţi, suc de roşii, ceapă, sare, piper şi foi de dafin.

Secretul unui gust desăvârşit 

Cel mai bine este sa coci legumele la foc de lemne şi să fierbi amestecul în cantitate mare, pentru că (spun gospodinele), astfel gustul va fi mai bun. Şi aragazul de la bloc face treabă bună, iar o porţie de câteva kilograme de zacuscă e la fel de gustoasă ca una fiartă la cazan mare, scrie Food Story.

Ingrediente (pentru 10-12 borcane de 400 mililitri):

  • 5 kilograme vinete
  • 3 kilograme gogoşari
  • 3 kilograme ardei capia
  • 1 kilogram ceapă
  • 2 litri suc de roşii
  • 1 litru ulei de floarea soarelui 
  • sare, piper boabe, frunze de dafin, cimbru
  •  

Mod de preparare:

Vinetele, gogoşarii şi ardeii capia se coc afară, pe grătar sau în cuptor, în tăvi tapetate cu folie de aluminiu.

Se curăţă legumele coapte, se îndepartează cozile şi seminţele şi se lasă în boluri pentru a se răci. Se toacă apoi la cuţit sau într-un robot de bucătărie, fără a arunca sucul pe care îl lasă.

Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte-o într-o oală mare, în care a fost încins uleiul de floarea soarelui. Când devine aurie şi se înmoaie se adaugă vinetele, gogoşarii şi ardeii capia tocaţi, iar apoi sucul lăsat de legume. Se fierb la foc mic spre mediu timp de 20-25 de minute, după care se adaugă sucul de roşii, frunzele de dafin şi cimbrul. Amestecul se lasă să fiarbă până când uleiul se ridică la suprafaţă.

Se condimentează cu sare şi piper după gust, se amestecă bine, iar apoi se stinge focul.

La final, se încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Zacusca se toarnă în borcane, după ce s-a răcit puţin, iar după ce borcanele au fost sigilate se pun pe o tavă şi se bagă în cuptorul încins timp de o oră. Borcanele se scot şi se acoperă cu un prosop gros, ca să se răcească treptat. Zacusca pusă în borcane se depozitează într-un loc întunecos şi răcoros.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite