Cum să găteşti sufleul de conopidă cu brânză perfect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sufleu de conopidă cu brânză FOTO Shutterstock
Sufleu de conopidă cu brânză FOTO Shutterstock

Conopida cu brânză este unul dintre puţinele feluri de mâncare descris ca „papa pentru copii“. Poate că merită această denumire deoarece este destul de anostă şi foarte moale, bună pentru dinţişorii copiilor. Dar să nu uităm că are în compoziţie şi brânză, aşa că, dacă ştii cum s-o găteşti, poate deveni o garnitură sau un fel de mâncare de sine stătător perfect.

Conopida

„Metoda englezească“ presupune gătirea conopidei la aburi timp de 15-20 de minute, înainte de a fi îmbrăcată în sosul de brânză. Deşi acest lucru arată impresionant pe o farfurie, alb pe alb, exteriorul legumei este foarte moale şi servirea ei întreagă înseamnă că sosul nu va ajunge peste tot, potrivit „The Guardian“.

Toată lumea a trecut la „metoda franceză“, care, deşi e mai complicată, dă cele mai bune rezultate. Florile unei conopide se fierb individual, dar nu timp de un sfert de oră. Timpul exact de fierbere a florii de conopidă depinde de cât de mare este. Bucătarul Nigel Slater spune trei-patru minute, iar Jamie Oliver ne sfătuieşte s-o ţinem cinci. Sfatul publicaţiei „The Guardian“ este să nu depăşim patru minute, pentru ca leguma să nu se înmoaie excesiv şi să crănţăne puţin atunci când muşcăm din ea.

Sosul de brânză

Un bun sos realizat din brânză este cheia în această reţetă. Mulţi bucătari evită bechamelul, dar Nigel Slater şi alţii rămân la reţeta originală şi realizează un sos pe bază de lapte cu ceapă, usturoi şi dafin. Se completează cu smântâna care îi va conferi consistenţă, dar şi un gust mai bogat. Dacă se foloseşte smântână mai grasă , sosul nu va avea de suferit la consistenţă şi nici nu se va face apos atunci când îl vom băga la cuptor împreună cu conopida.

Brânza

Brânza Cheddar este alegerea evidentă, fiind vorba de o brânză britanică recomandată de o publicaţie britanică, plus că Slater spune că această brânză „dă cele mai bune rezultate, de fiecare dată.“ Este savuroasă şi cu un gust intens. Alţii aleg brânza Lancashire, care este mai sfărâmicioasă, mai gustoasă şi cu un conţinut mai mare de lactoză care se combină perfect cu sosul cremos.

Aromele

Deşi conopida este anostă, asta o face candidatul perfect pentru tot felul de arome intense. Jamie Oliver, spre exemplu, foloseşte chiar şi anşoa. Un alt bucătar faimos, Gary Rhodes, adaugă o lingură plină de muştar englezesc, dar asta oferă sosului o aroma cam tare. Un ingredient interesant este nucşoara.

conopida cu branza shutter

Garnitura

Pe deasupra se pot adăuga diverse ingrediente pentru a da o savoare vizuală acestui fel de mâncare. Uneori se poate adăuga un pic de pesmet care dă preparatului o textură sfărâmicioasă, „crănţănitoare“. Oliver adaugă peste pesmet şi ceva rozmarin, ulei de măsline şi chiar fâşii de şuncă.

Reţeta perfectă de conopidă cu sos de brânză (pentru patru persoane)

Pentru a realiza această reţetă este nevoie de un litru de lapte, o jumătate de ceapă, un căţel de usturoi, o frunză de dafin, 75 de grame de unt, 50 de grame de făină simplă, sare şi piper, o conopidă de mărime medie, 4 felii de pâine albă (transformate în firimituri), 100 de grame de brânză Lancashire rasă, 75 mililitri de smântână grasă, nucşoară (rasă) şi 25 de grame de brânză Cheddar rasă.

Primul pas este să puneţi laptele într-o crăticioară şi să introduceţi căţelul de usturoi în jumătatea de ceapă. Adăugaţi ceapa cu usturoiul în lapte, plus un praf de sare şi frunza de dafin. Încălziţi uşor până aproape de fierbere. Luaţi de pe foc şi lăsaţi să se amestece aromele timp de 15 minute, apoi scoateţi ceapa şi frunza de dafin.

Topiţi 50 de grame de unt într-o tigaie, la foc mediu, şi amestecaţi şi făina. Gătiţi câteva minute până când începe să miroasă ca un biscuite, apoi adăugaţi laptele, încet, încet, amestecând până când obţineţi un sos fin. Daţi focul foarte mic şi lăsaţi să fiarbă încet timp de 15-20 de minute până se îngroaşă sosul.

Între timp, aduceţi la fierbere o cratiţă mare cu apă sărată. Tăiaţi conopida în mici pomişori şi fierbeţi-i timp de maxim 4 minute, până când se frăgezesc. Scurgeţi de apă şi ţineţi-i calzi.

Topiţi restul de unt într-o tigaie şi prăjiţi conopida în el până când se face un pic maronie şi se caramelizează. Puneţi condimente (sare şi piper) şi mutaţi conopida într-o tavă. În restul de unt din tigaie adăugaţi firimiturile de pâine şi prăjiţi-le până devin crocante şi aurii. Asezonaţi pesmetul astfel rezultat cu sare şi piper.

Aprindeţi cuptorul şi lăsaţi-l să se încingă. Amestecaţi şi brânza Lancashire până se topeşte. Apoi adăugaţi smântâna, puţină nucşoară rasă şi asezonaţi după gust. Turnaţi sosul peste conopidă. Pe deasupra presăraţi brânza Cheddar rasă urmată de pesmetul prăjit şi coaceţi la cuptor până când preparatul devine auriu şi scoate mici bule.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite