Cea mai scumpă brânză din lume. Un kilogram de „pule“ costă aproximativ 1.000 de euro
0Cea mai scumpă brânză din lume se numeşte „pule“ şi este făcută din lapte de măgăriţă, care provine de la o fermă din Serbia. Un singur kilogram din această brânză ajunge la aproximativ 1.000 de euro.
Cea mai scumpă brânză din lume. De ce costă aşa de mult?
„Pule” este produsă la o fermă din rezervaţia naturală Zasavica din Serbia. Pentru a produce un kilogram de brânză, este nevoie de nu mai puţin de 25 de litri de lapte de măgăriţă. De aceea, aceasta este cea mai scumpă brânză din lume.
Experţii spun că seamănă la gust cu brânza manchego, produsă în Spania, dar că are un gust ceva mai bogat. Spre deosebire de „pule”, manchego se găseşte în magazine la preţul de numai 20 de euro pe kilogram.
Ferma de la Zasavica vinde şi lapte de măgăriţă, despre care se crede că este foarte bun la hidratarea pielii, fiind folosit în scopuri cosmetice din cele mai vechi timpuri, inclusiv de către regina Cleopatra, care se spăla în acest lapte.
Cea mai scumpă brânză din lume. Alte soiuri de brânză foarte scumpe
Deşi „pule” deţine recordul de preţ absolut, există şi alte soiuri de brânză care sunt foarte scumpe. De exemplu, brânza de elan, produsă în Suedia, costă aproximativ 700 de euro pe kilogram.
Caciocavallo Podolico, o brânză fabricată din laptele unei rase de vaci foarte rare din Italia este de asemenea foarte scumpă, pentru că această vacă dă lapte numai în lunile mai şi iunie.
Din punctul de vedere al preţului, brânza „pule” poate fi pusă alături de alte alimente de lux, printre care carnea de vită wagyu şi trufele italieneşti.