Cea mai bună pâine de casă. Secretul pentru a obține o coajă subțire și crocantă

0
Publicat:

Deși în anii de după Revoluție, pâinea de casă a pierdut din popularitate, în special din timpul pandemiei, o mulțime de români au redescoperit bucuria de a coace o pâine proaspătă. Despre gust și ingredientele mult mai sănătoase este inutil să mai vorbim.

Paine de casă  FOTO Arhivă
Paine de casă FOTO Arhivă

E suficient să ne uităm pe eticheta unei pâini din supermarket să înțelegem cât de multe substanțe sunt adăugate, spre deosebire de o pâine făcută în casă din făină albă, drojdie, sare și apă.

Obișnuiam să cumpăr pâine de la un magazin din colț, dar în timpul pandemiei, programul magazinului era mai scurt, iar eu nu mai găseam deschis când terminam munca. Așa că am fost nevoită să-mi prepar singură pâinea”, spune Ana Roman, o femeie trecută de 50 de ani din Baia Mare.

Mi-am amintit cum o vedeam pe mama că face, iar mirosul pâinii coapte în casă m-a teleportat direct în acei ani din copilărie”, mai spune ea.

Băimăreanca spune că a experimentat mai multe rețete găsite pe internet și a ajuns la concluzia că nu poate folosi fix aceeași cantitate de apă la orice tip de făină. „Unele tipuri absorb mai multă apă, altele - mai puțină”, mai spune ea.  

Dacă folosim drojdie proaspătă, aceasta este ceva mai pretențioasă. Cu drojdia uscată însă totul e mult mai simplu, iar rețeta se adresează începătorilor.

Ingredinete necesare

Avem nevoie de:

1 kg de făină albă (550 sau 650)

2 pliculețe de drojdie uscată (de obicei pe plicul de drojdie scrie pentru ce cantitate de făină este suficient) sau 25 g drojdie proaspătă

15-20 g sare  

50 ml ulei

1 linguriță zahăr, dacă folosim drojdie proaspătă

600 -650 ml apă

Pentru cei mai curajoși care vor folosi drojdie proaspătă, aceasta trebuie activată mai întâi. Astfel, drojdia se dizolvă în circa 50-100 ml de apă călduță și zahărul. Atenție, apa nu trebuie să fie fierbinte! Se amestecă bine până se dizolvă complet drojdia, apoi se lasă circa 15 de minute până când va deveni spumoasă.

Făina se cerne într-un vas mare, unde va fi frământat aluatul.

După ce s-a activat drojdia, se toarnă peste făină, cu restul de apă, sarea, iar după ce s-a frământat puțin se adaugă și uleiul.

Cât se frământă aluatul

Dacă folosești drojdie uscată, totul e mult mai simplu. Se amestecă, pur și simplu, făina, cu drojdia și cu apă, iar apoi se adaugă sarea, uleiul  și se frământă bine.

Țin minte că mama îl frământa destul de mult, dar ea făcea pâine pentru toată familia, pentru toată săptămâna. Când frămânți un kilogram de făină nu e necesar mai mult de zece minute”, mai spune băimăreanca.

După ce e frământat aluatul, se lasă la dospit cam o oră sau până când își dublează volumul. Se lasă acoperit, într-un loc călduț, ferit de curenți de aer.

Mama îmi spunea că aluatul trebuie frământat până când începe să se desprindă de pe mână sau de pe vas”, mai rememorează ea.

De altfel, dacă aluatul e prea lipicios, înseamnă că e prea multă apă și mai are nevoie de puțină făină. Trebuie să obținem un aluat elastic, uniform, nu prea moale, nici prea tare.

Cum obții coaja crocantă

După ce a crescut suficient, aluatul e tăiat în două și se formează din el două pâini. Desigur, poate rămâne și întreg, după preferință.

Mama ungea cu ulei tăvile în care cocea pâinile și apoi punea aluatul aranjat, în acele tăvi. Cum am zis, eu fac doar una, așa că o așez în tava unsă cu ulei și o mai las acoperită cu o folie de plastic, la dospit încă o oră”, mai spune ea.

Pentru ca aluatul să nu crape la copt, poate fi crestat în tavă, pe lungime. Va avea și o formă mai interesantă.

Se coace în cuptorul încins la 250 de grade, pentru 40 de minute. „Eu frământ o singură pâine dintr-un kilogram de făină și are nevoie să stea în cuptor 50 de minute”, mai explică ea.

Pont - Pentru a obține coaja subțire și crocantă, tava în care se coace pâinea se acoperă în prima jumătate de oră. Apoi se lasă descoperită pentru încă 15-20 de minute, pentru a se rumeni.

Dacă nu există această posibilitate, se poate pune dedesubt, în cuptor, o tavă cu apă, pentru a se hidrata și după 20-30 de minute, tava cu apă se scoate.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite