De ce te îngrași mai tare dacă mănânci cu poftă? Medic: „Practica așa ne arată, metabolismul probabil știe“

0
Publicat:

„Cum e posibil ca aceeași felie de pâine cu unt să îngrașe dacă o mănânci cu poftă sau să slăbească când o înghiți cu noduri?” Este întrebarea la care a oferit explicații dr. Mihaela Bilic. Nutriționistul spune că practica arată o diferență de kilograme, în funcție de apetit.

Nutriționistul spune că atunci când mănânci cu poftă te îngrași FOTO Shutterstock
Nutriționistul spune că atunci când mănânci cu poftă te îngrași FOTO Shutterstock

Într-o postare pe pagina sa de socializare, medicul spune că a mânca cu poftă vine la pachet cu tendința de îngrășare și kilograme în plus, pe când o persoană căreia fiecare gură de mâncare îi provoacă suferință nu va fi niciodată grasă!

La Semiologie, în Facultatea de medicină, am învățat să diagnosticăm bolnavii cu ulcer și gastrită după felul în care arătau: față palidă și îndurerată, cu o expresie de suferință, spatele încovoiat și umerii aduși în față, “chirciți” din cauza durerii. Cât despre pofta cu care mănâncă nu e nimic de spus, mai degrabă îți pierzi apetitul văzându-i. O astfel de persoană, căreia fiecare gură de mâncare îi provoacă suferință, nu va fi niciodată grasă! Atunci cum rămâne cu teoria termodinamică, cu calculul de calorii și metabolizarea grăsimilor/carbohidraților?

Cum e posibil ca aceeași felie de pâine cu unt să îngrașe dacă o mănânci cu poftă, sau să slăbească când o înghiți cu noduri? Practica așa ne arată: alimentele grase și făinoasele sunt cel mai bine tolerate în ulcer și gastrite. Și constatăm uimiți că ele nu îngrașă în acest context special și dureros deopotrivă! Problema e că nu poți mima frica de mâncare și lipsa de apetit. Iar metabolismul probabil știe când mănânci cu plăcere și când nu, așa că se comportă diferit”, explică nutriționistul.

 ”Zicala “gras și sănătos” se dovedește a fi adevărată”

De asemenea, precizează medicul, „e nedrept ca cei cu boli de stomac să fie din ce în ce mai slabi, în timp ce mâncăcioși sâ se îngrașe doar când văd mâncarea.

Doar că Natura funcționează după alte reguli, iar zicala “gras și sănătos” se dovedește a fi adevărată. Nu întâmplător oamenii te întreabă dacă nu cumva ești bolnav atunci când ai slăbit prea mult.

Deci, singura consolare care ne mai rămâne pentru kilogramele în plus pe cântar e că “plesnim de sănătate”! Și da, chiar dacă nu are logică, sunt sigură că mâncatul cu poftă îngrașă mai tare”, spune dr. Mihaela Bilic.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite