Cât de tradiţională este mâncarea tradiţională? Moldovenii şi ardelenii se bat pe sărmăluţe. Dobrogenii se laudă cu ciorba de burtă, iar bănăţenii se mândresc cu gulaşul
0Orgoliile locale au dat naştere în timp unei adevărate bătălii între regiunile istorice ale ţării. Reprezentanţii fiecărei zone încearcă să-şi revendice „branduri“ precum sărmăluţele sau mămăliga. Mâncarea tradiţională îşi are rădăcinile la geto-daci, susţin specialiştii culinari. Adevarul.ro vă propune un „meci” între bucatele tradiţionale, zonă cu zonă, aromă cu aromă.
Unul dintre cei mai respectaţi gastronomi din România arată că disputa culinară dintre regiunile României este falsă.
Fiecare zonă a ţării are propriile mâncăruri pe care le promovează cu orice prilej. Bucovinenii spun că în acest colţ de ţară poţi găsi cea mai diversificată bucătărie tradiţională, iar cei care nu cred acest lucru sunt invitaţi în zonă pentru a se convinge singuri de adevărul acestor vorbe.
Bucovinenii sunt mândri de felul lor nu doar când vine vorba de tradiţii şi obiceiuri, ci şi de mâncărurile pe care le prepară.
Românul este un carnivor autentic, nu i-au lipsit însă legumele şi fructele din dietă. În mod istoric, mâncarea tradiţională porneşte departe, în rădăcinile adânci ale poporului, la geto-daci, susţin specialiştii culinari. Zama acrită cu corcoduşe sau cu aguridă, carnea de pui şi de miel, asortată cu mere pădureţe, învelite în lut şi frăgezit în groapă de pământ cu jar sunt doar câteva din tradiţiile culinare munteneşti.
Muntenii s-au bucurat de obiceiurile culinare gătite la cuptorul dac.
Unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din Ardeal, Mircea Groza, care câştigă împreună cu echipa sa, “Nişte ţărani”, majoritatea concursurilor de gătit la care participă, a vorbit cu reporterul “Adevărul”, despre mâncărurile tradiţionale din această zonă.
Care este adevărata mâncare tradiţională din Ardeal.
Amestecul de naţii din Dobrogea se reflectă fericit în gastronomia locului. Mâncărurile tradiţionale ale minorităţilor alcătuiesc meniul culinar dobrogean - o varietate de arome şi gusturi, în care aperitivul este format din lactate (a)române, borşul este lipovenesc, preparatul de bază este balcanico-mediteranean, iar desertul cel mai delicios este oriental.
Bucătăria a la Dobrogea, mix delicios de arome şi gusturi.
Bucătăria bănăţeană a fost influenţată în proporţie uriaşă de tradiţia nemţilor, ungurilor, sârbilor, cât a celorlalte naţionalităţi care locuiesc în această zonă multietnică. Bucătarul Călin Lump, care se pregăteşte să participle la Campionatele Mondiale de gătit din Luxemburg, povesteşte despre tradiţia mâncărurilor din Banat.
La acest material au colaborat: Cezar Pădurariu, Sandrinio Neagu, Ionuţ Ungureanu, Remus Florescu, Sinziana Ionescu, Ştefan Both