Arta de a da buzna la un chef

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să-ţi faci apariţia neinvitat la o petrecere nu este un lucru simplu. Ai nevoie de multă îndrăzneală, dar şi de imaginaţie pentru a te amesteca perfect printre restul invitaţilor, fără a atrage atenţia.

E criză? Nu mai ai bani să dai petreceri la tine acasă, iar prietenii tăi nu te mai invită nicăieri? Cluburile sunt ori prea scumpe, ori nu ţi se mai potrivesc? E weekend şi eşti plictisit acasă? Există o soluţie: du-te neinvitat la o petrecere. Când un cuplu obişnuit a ajuns în 2009 la o cină oficială de la Casa Albă, opinia publică a realizat că acest mod de a înţelege distracţia a devenit un fenomen, un stil de viaţă. De altfel, în SUA s-a inventat chiar conceptul de „profesionist" în ale datului buzna la astfel de evenimente.

Potrivit jurnalistului Vladimir Petrovich, unul dintre cei care au investigat fenomenul, „spărgătorii" profesionişti se întreţin cu uşurinţă din acest stil de viaţă. Estimările unui astfel de personaj arată că daunele aduse anual ar fi de aproximativ 300.000 de dolari (echivalentul a aproape un milion de lei), în care intră mâncare, băutură şi cadouri. 

Odată înăuntru, un profesionist este stăpânul evenimentului. „Un bărbat de vreo 50 de ani, Ashak, se duce la fiecare blondă pe care o întâlneşte în cale şi se alege cu o mulţime de cărţi de vizită. Se laudă că săptămânal aduce în patul său cinci-şase blonde", scrie Petrovich despre petrecăreţul profesionist.

„Facem lucrurile după capul nostru

Cosmin Petraru (25 de ani) din Bucureşti îşi aminteşte că obişnuia să apară neinvitat pe la petreceri. „Ne strângeam mai mulţi prieteni, eram plictisiţi şi ne hotăram să ajungem la ziua cuiva pe care nu-l cunoşteam foarte bine", spune Cosmin. Cel mai elocvent exemplu este momentul când a ajuns, împreună cu alţi nouă prieteni, într-o cameră de cămin la ziua unei necunoscute. „Am ajuns, i-am zis la mulţi ani, s-a uitat la noi ciudat, puţin speriată. Nouă ne plăcea să facem lucrurile după capul nostru", spune tânărul.

Apariţia nu s-a lăsat fără consecinţe. „Am început să dansăm vizibil dispreţuitor pe o manea. La un moment dat ne-am blocat şi ne-am dat seama ce făceam. Ştii cum e să dispari în câteva secunde? Cam aşa am făcut noi", încheie Cosmin Petraru. O „specie" aparte de personaje care se distrează făcându-şi apariţia neinvitate sunt cei care dau buzna la nunţi. Motivul: mâncare bună şi băutură pe săturate.

Click pe infografie pentru a mări



Potrivit psihologului Keren Rosner, persoanele care dau buzna la o petrecere doresc să pozeze drept rebeli în grupul în care se învârtesc. „Există mai multe categorii: unii sunt centraţi pe propria persoană şi nu ţin cont de alţi oameni. Vorbim de cei egoişti, lipsiţi de empatie. Alţii desconsideră gazdele şi pe ceilalţi invitaţi poziţionându-se ca prezenţe de câte ori au chef", spune psihologul.

Facebook i-a adus 1.600 de oaspeţi neanunţaţi

O tânără din oraşul german Hamburg a vrut să-şi invite prietenii la petrecerea de 16 ani creând un eveniment pe Facebook. Astfel, se gândea ea, va avea şi confirmarea celor invitaţi şi va putea să organizeze evenimentul mult mai bine. Ce nu a realizat tânăra a fost că, din greşeală, făcuse totul public. Invitaţia a devenit un fenomen în câteva zile, 15.000 de utilizatori anunţând pe reţeaua de socializare că vor participa la petrecere. De ziua adolescentei, în faţa casei acesteia au apărut 1.600 de tineri puşi pe distracţie. Tânăra a plecat de acasă, speriată de amploarea pe care o luase o greşeală nevinovată.

Invitaţii-parazit vor să strice cheful

Dacă a pica neinvitat la o petrecere sau chiar la o nuntă este acceptabil, sunt şi situaţii când chiar nu este bine să apari fără a-ţi fi fost solicitată prezenţa. Printre acestea se numără un eveniment oficial, organizat de o instituţie publică, sau chiar o întâlnire de familie la care nu ai fost invitat.

De cele mai multe ori, cei care aleg această soluţie o fac pentru distracţie sau pentru avantajul de a avea băutură şi mâncare gratuite. În străinătate, fenomenul denumit „gate-crashing" se manifestă şi prin obsesia de a face poze cu vedete sau chiar oferirea camerei foto unui star care se transformă în fotograf de ocazie.

Nu întotdeauna datul buzna la petrecere se termină bine. „Persoanele demonstrative, care apar doar pentru a fi în centrul atenţiei: personalităţi histrionice, care adoptă atitudini teatrale, provocatoare. Alţii optează pentru această soluţie ca un soi de revoltă. În acelaşi timp, mai există indivizii care mizează pe surpriză, iar explicaţia lor este lăudabilă", susţine psihologul Keren Rosner.

image

Oricum ar fi, gestul de a veni neanunţat la o petrecere este considerat de către specialist unul ofensiv, care-l descalifică pe cel în cauză. „Un astfel de personaj este insistent, abuzator, care doreşte să pedepsească ori să umilească persoana care nu l-a invitat. Sunt subiecţi cu probleme de ataşament sau dependenţe, cu toleranţă scăzută la separare sau rejecţie, care nu-şi pot controla impulsurile sau obsesiile", încheie Rosner.

"Sunt subiecţi cu probleme de ataşament şi cu toleranţă scăzută la separare sau rejecţie.''
Keren Rosner psiholog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite