10 reguli simple pentru a nu te îngrăşa de sărbători, de la un nutriţionist român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10 sfaturi ca să nu te îngraşi în
perioada sărbătorilor
10 sfaturi ca să nu te îngraşi în perioada sărbătorilor

Nutriţionistul Luiza Eacobescu ne sfătuieşte cu privire la regulile de care trebuie să ţinem cont pentru a nu trece în noul an cu kilograme în plus. Specialistul ne recomandă să avem grijă la cantităţi şi să nu neglijăm combinaţiile din farfurie.

Nici nu s-a terminat bine perioada Crăciunului că magazinele sunt din nou neîncăpătoare. Pe de o parte românii vor să se asigure că vor avea masa îmbelşugată de Revelion, dar se mai gândesc şi la siluetă şi la cum ar putea face să supravieţuiască dezmăţului culinar astfel încât 2019 să nu îi găsească cu prea multe kilograme.

Am rugat-o pe Luiza Eacobescu, nutriţionist Toman Diet, să ne facă o listă cu principalele reguli pe care trebuie să le respectăm în această perioadă, aşa încât să nu folosim reducerile din ianuarie pentru o nouă garderobă, cu alte măsuri la haine.

luiza ecobescu
  • Primul lucru pe care trebuie să îl aveţi în vedere ca să nu vă îngrăşaţi de sărbători este să alegeţi o proteină de calitate. Curcanul este vedeta datorită cantităţii crescute de triptofan, hormonul fericirii, şi seleniu, adjuvant în metabolism şi sistemul reproducător. Fosforul, pe de altă parte, ajută la metabolizarea carbohidraţilor şi a grăsimilor. În plus, proteina este termogenică, adică ajută la arderea caloriilor.
  • Evitaţi cu orice preţ prăjelile şi asta nu doar de sărbători, ci în orice zi. Aveţi liber, în schimb, la grătar, fierbere, cuptor sau abur.
  • Nu mâncaţi mai mult de două feluri de mâncare la aceeaşi masă şi aveţi mare grijă la asocierile alimentare: nu combinaţi sub nicio formă carbohidraţi (cartofi, orez, paste) cu proteine (carne, brânzeturi, lactate), ci doar cu legume. Atât carbohidraţii, cât şi proteinele se asociază exclusiv cu legumele, acestea conţinând enzime care ajută digestia.
  • Nu mâncaţi niciodată dulce după masă. Ştiu că în cultura noastră şi nu numai, desertul este sfânt, dar sfatul meu este ca dacă vă e poftă de cozonac să nu îl mâncaţi ca desert, ci pe post de gustare, în prima parte a zilei, eventual cu o cafea.
  • Lasaţi măcar două ore distanţă între mese, pentru ca digestia să poată avea loc înainte de următoarea gustare.
  • Nu exageraţi cu alcoolul. Acesta înseamnă calorii lichide şi, în plus, accentuează foarte mult senzaţia de foame.
  • Aveţi mare grijă la cantităţi. Monitorizaţi-vă tot ceea ce vă puneţi în farfurie şi nu depăşiţi 150-200 g proteină animală pentru doamne şi 200-300 g pentru domni.
  • Nu consumaţi lichide în timpul mesei. Acestea vă vor dilua sucurile gastrice, iar digestia se va realiza imparţial.
  • Între mese, beţi ceai verde pentru a grăbi arderile.
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite