Vine weekendul șoferilor nervoși în Capitală: restricții rutiere majore pentru un eveniment sold-out
0Bucureștiul s-a așezat, începând din 2008, pe lista marilor orașe ale lumii unde se organizează unul dintre cele mai emblematice evenimente pentru voința umană. Vorbim despre cursa de maraton, proba regină a atletismului, care presupune parcurgerea distanței de 42,195 de kilometri.
La noi, Maratonul București s-a organizat, mai întâi, după Revoluție, însă, după câteva ediții, a avut o întrerupere. Până când, în 2008, evenimentul a fost „resuscitat“ de fosta campioană olimpică, Valeria Răcilă van Groningen (67 de ani). De atunci, Maratonul București se află pe un trend ascendent. Dovadă și faptul că, potrivit organizatorilor, locurile disponibile pentru mai multe curse din ediția din acest an au fost epuizate. Așadar, pentru weekendul care vine, probele de 10k și 21k sunt deja sold-out. Ultimele locuri disponibile sunt pentru probele de maraton (42,195 de kilometri) și de 4X Relay Race (ștafetă).
De notat că, în acest an, cursele competitive se vor desfășura pe durata a două zile. Concret, potrivit programului afișat de organizatori, sâmbătă, 12 octombrie, se va da startul probei de 10k, de la ora 09.00. Apoi, duminică, 13 octombrie, vor avea loc celelalte probe.
Sărbătoarea orașului la ei, nervi și înjurături la noi
De-a lungul anilor, Maratonul București, dar și alte curse similare, care au loc în Capitală și în orașele din provincie, au devenit tot mai savurate de alergători. Așa se și explică faptul că numărul unor astfel de evenimente, dar și numărul participanților sunt pe un trend ascendent la noi.
Din păcate, în ciuda acestui progres, în continuare, suntem la ani-lumină distanță de ce se petrece în restul lumii. Pentru că, la noi, fiecare cursă care duce la restricționarea traficului rutier - cum se va întâmpla și în acest weekend - e un prilej de nervi și de înjurături pentru șoferii de weekend. Cauzele acestui fenomen au fost explicate, pe larg, de Adevărul aici.
De remarcat că nu doar marile orașe ale lumii se mândresc cu cursele stradale de alergare. Inclusiv Coreea de Nord (!), până să-și închidă granițele din cauza pandemiei, a organizat, an de an, Maratonul de la Phenian. Care a fost de mare succes, cu participarea unor alergători veniți din toate colțurile lumii.
Cel mai prestigios maraton din lume se organizează însă la Boston, în Statele Unite. Prima ediție a avut loc în 1897, acum 127 de ani! În zilele noastre, evenimentul împarte orașul în două categorii de oameni: cei care aleargă și cei care vin pe traseu pentru a încuraja alergătorii. E un peisaj superb la care, din păcate, nu vom ajunge nici în următorii mulți ani.
Soluția care te-ar scăpa de nervi: lasă mașina acasă!
Revenind la Maratonul București, în fiecare an, cursa e urmată de o revoltă online. Și, mai mereu, oamenii se plâng că n-au știut de eveniment. Deși, de fiecare dată, în zilele de dinaintea curselor, organizatorii anunță restricțiile de trafic, dar și rutele alternative.
În ultimii ani, a mai apărut o minciună în spațiul public. Au fost oameni care s-au plâns că, din cauza curselor de alergare, n-au putut să ajungă la spital, deși aveau o urgență. Nu există așa ceva din moment ce traseele de alergare sunt prevăzute cu „banda de urgență“. Unde pot circula cu mașină doar cei care au urgențe adevărate. Nu și cei care vor să meargă la shopping, de pildă.
Există și o soluție foarte simplă pentru cei care vor să fie scutiți de nervi, în acest weekend, cu ocazia Maratonului București. Ea constă în folosirea mijloacelor de transport în comun. Cu acest prilej, bucureștenii care, în mod normal, se deplasează cu mașinile personale pot descoperi avantajele folosirii metroului, de pildă. Și se pot bucura de plimbări în aer liber, descoperind, totodată, culorile toamnei.