VIDEO: Michael Jordan, la 48 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat, în opinia majorităţii, cel mai mare baschetbalist al tuturor timpurilor, Michael Jordan împlineşte astăzi 48 de ani. Jordan, cel care a tranformat lumea baschetului într-o lume a spectacolului şi care a uimit generaţii întregi cu abilităţile sale, a revenit recent pe teren la un antrenament al echipei pe care o deţine în NBA, Charlotte Bobcats.

A revenit săptămâna trecută pe teren la un antrenament şi a arătat că încă este capabil să uimească. „Cred că pentru o perioadă scurtă de timp ar putea juca. Ar putea marca 20 de puncte pe meci în duel cu jucătorii de astăzi", a declarat Paul Silas, antrenorul celor de la Bobcats. „Nu mai este atât de rapid, dar nu şi-a pierdut abilitatea de a înscrie din stop-şut. Şi nu l-am menajat deloc", a completat şi Gerald Wallace, unul dintre starurile echipei.

Vezi imagini de la antrenamentul celor de la Bobcats:

Votat cel mai bun atlet al secolului 20, Michael Jordan a păstrat încă vie imaginaţia fanilor săi de pretutindeni atunci când a precizat că nu ar exclude încă o revenire până la vârsta de 50 de ani. A fost unul dintre momentele de vârf ale controversatului său discurs de acum doi ani, cu ocazia introducerii sale în Hall of Fame, galeria legendelor baschetului american. Omul care şi-a anunţat de trei ori retragerea, însă a revenit în două cazuri asupra deciziei, a încins din nou spiritele.

Desigur revenirea este una utopică. Doar şi pentru simplul fapt că ar trebui să vândă echipa, un oficial al unui club neputând fi şi jucător în acelaşi timp, potrivit regulamentelor NBA. Însă, la 48 de ani, Michael Jordan ştie în continuare cum să capteze atenţia tuturor, cu toate că celebrele sale slam-dunk-uri, piruete, aruncări în ultima secundă au rămas mult în urmă.

La opt ani de la ultima retragere, Michael Jordan a rămas un etalon în liga profesionistă nord-americană, comentatorii televiziunilor americane comparând deseori mişcările jucătorilor de astăzi cu cele ale fenomenalului Air.

Jordan a fost prezent marţi seară la partida dintre Chicago Bulls şi Charlotte Bobcats, la United Center din Chicago, alături de fostul său coechipier Scottie Pippen. Legendele taurilor au fost aclamaţi minute în şir înaintea partidei, mai ales că la începutul lunii martie, la Chicago, va avea loc aniversarea de 20 de ani de la primul titlu cucerit de Bulls, în 1991, cu Jordan şi Pippen în prim plan.

Iată câteva dintre cele mai memorabile citate despre Michael Jordan:

„Mi-aş fi dorit ca Michael Jordan să aibă peste 2,10 metri, dar nu are. Nu era niciun pivot disponibil. Ce puteam să fac? Jordan nu va putea duce echipa în top, nici nu i-aş cere asta. Este un bun jucător ofensiv, dar nu unul care să domine liga. Altă alegere mai bună nu era" - Rod Thorn, manager general la Chicago Bulls în 1984, după ce l-a ales pe Michael Jordan în draftul NBA.

„Cred că Dumnezeu s-a deghizat în Michael Jordan" - Larry Bird, legendarul jucător de la Celtics, după ce Jordan marcase 63 de puncte într-un meci de playoff împotriva echipei sale. Recordul este în picioare şi astăzi.

„Odată ce Michael se ridică în aer parcă spune. „Ştii, poate o să mai rămân o vreme aici". Apoi, dintr-o dată vine şi spune „Totuşi, poate că fac o piruetă de 360 de grade. Aaa, ba nu, m-am răzgândit, voi pătrunde pe partea cealaltă". Este incredibil" - Magic Johnson, legendarul jucător al celor de la Los Angeles Lakers.

„Schema pe care am folosit-o la acea fază a fost... daţi-i mingea lui Michael şi daţi-vă dracului la o parte din calea lui" - Doug Collins, despre celebra „The Shot", aruncarea peste Craig Ehlo, care a decis meciul din playoff-ului anului 1989 cu Cleveland Cavaliers.

„Am coşmaruri cu Michael Jordan. Cele mai terifiante momente sunt atunci când limba îi iese din gură" - Craig Ehlo, omul care a făcut tot posibilul să se apere la Jordan în acea fază.

„Nu e bine să eziţi atunci când te afli în faţa lui Jordan. Altfel sfârşeşti prin a ajunge într-un poster, undeva într-un magazin de suveniruri" - Felton Spencer, fost jucător în NBA

„Jucam în Detroit, iar obiectivul nostru era să nu-l lăsăm pe Michael să marcheze prin slam-dunk peste noi. La o fază, venea spre mine pe un contraatac, am sărit cu el, şi am avut pentru o clipă impresia că l-am oprit, nu marcase prin slam-dunk. Următorul lucru pe care mi-l aduc aminte a fost că şi-a răsucit corpul în aer şi a ajuns să arunce pe sub inel, pe partea cealaltă. Imediat a urmat un time-out al nostru şi înainte ca Chuck (Daly, antrenorul de atunci al pistoanelor - n.r.) să spună ceva, am ţipat la el: „Să nu zici nimic. Ai văzut foarte bine ce a făcut!" - John Salley, fost jucător în NBA, pe atunci la Detroit Pistons.

„Metodele lui erau simple. Se apropia de adversari, aveai impresia că e cel mai bun prieten, îi înmuia, îi făcea să simtă că chiar ţine la ei. Apoi începea meciul şi încerca să-i distrugă fizic şi psihic" - Jeff Van Gundy, fost antrenor la New York Knicks.

„Seria de coşuri de trei puncte din primul meci al finalei NBA din 1992 este una dintre cele mai memorabile peformanţe la care am asistat. După a şasea consecutivă s-a întors către mine şi către Mike Fratello, care comentat partida şi, cu palmele şi umerii ridicaţi, părea să spună... „ce pot să fac?" - Marv Albert, comentator american.

„Sunt foarte rari jucătorii care pot evolua la înălţime în Madison Square Garden. Am văzut mulţi cedând psihic din cauza presiunii de a juca acolo. Dar el a avut toată lumea de acolo în palmă. Uneori tot jocul părea că gravitează în jurul său" - Phil Jackson, actualul antrenor de la LA Lakers şi fost antrenor la Chicago Bulls, despre meciul din 1995, în care Jordan, la nici o lună de la revenirea sa, a marcat 55 de puncte contra celor de la New York Knicks.

„Am ratat peste 9000 de aruncări în cariera mea. Am pierdut peste 300 de meciuri. De 26 de ori mi s-a acordat încrederea de lua asupra mea aruncarea decisivă a unui meci.... şi am ratat. Am pierdut de nenumerătate ori în viaţa mea. Dar acesta este motivul pentru care am avut succes" - Michael Jordan despre Michael Jordan, într-una dintre reclamele la brandul său de echipament sportiv.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite