Un deceniu de imperiu Roman. Bilanţul lui Abramovici, după exact 10 ani de când a preluat-o pe Chelsea. Pe ce a plătit peste 2.4 miliarde de euro, o cincime din avere
0Pe 1 iulie 2003, un miliardar rus pe nume Abramovici cumpăra Chelsea. În 10 ani, oligarhul i-a transformat pe „albaştri“ într-o forţă a Europei, după ce-a cheltuit peste 2 miliarde de euro. Printre primii jucători aduşi de miliardar pe "Stamford Bridge" s-a aflat şi Adrian Mutu.
Chelsea îşi sărbătoreşte astăzi patronul. Nu pe cel spiritual, ci pe acela care plăteşte salariile. Un miliardar rus, necunoscut în afara ţării natale, în urmă cu 10 ani, o figură mondială, în acest moment.
Pe 1 iulie 2003, Ken Bates îi vindea lui Roman Abramovici clubul pe care-l patronase în ultimii 20 de ani, într-o afacere care a totalizat, încluzând aici plata unor datorii, 140 de milioane de lire sterline (163 de milioane de euro).
„Sunt fericit că am reuşit să iau unul dintre cele mai importante cluburi ale Europei. Îl voi duce la un alt nivel“, anunţa Abramovici, pe atunci un tânăr de 36 de ani. Iar magnatul s-a ţinut de cuvânt, deşi pe parcurs a “stricat“ piaţa transferurilor, cu sumele aruncate pe jucători, şi a schimbat antrenorii ca pe şosete.
Manchester United-Real Madrid, din 2003, i-a deschis apetitul
„A apărut de nicăieri. Afacerea a durat 15 minute. Şi a schimbat fotbalul englez“, au descris cei de la „Mirror“ desantul lui Roman Abramovici la Londra. În multe privinţe, rusul a fost un pionier în fotbalul britanic de nivel înalt. A fost primul miliardar străin care a cumpărat un club şi a început să investească masiv. A deschis ulterior calea finanţatorilor de „zahăr“, fie că au fost ei tot ruşi, sau şeici arabi, mai nou.
Una dintre legendele fotbalului susţine că dragostea lui Abramovici faţă de fotbal s-a născut chiar în 2003, după un sfert de finală de Liga Campionilor, o partidă fabuloasă, între Manchester United şi Real Madrid, scor 4-3 (5-6 la general). O poveste pe care apropiaţii o creditează drept realitate.
„A fost la meci, a văzut startul partidei, şi după 10 minute a spus: vreau să cumpăr o echipă“, a povestit Avram Grant, un prieten al lui Abramovici, dar şi unul dintre antrenorii care au intrat în malaxorul tehnicienilor “sfărâmaţi” de către magnat. În total nouă, în doar 10 ani.
Liga Campionilor şi Liga Europa, câştigate cu antrenori interimari!
Din primele zile, Abramovici a cumpărat staruri pe bandă rulantă, dar a şi “mâncat” antrenori pe pâine. În primii 70 de ani ai clubului, între 1905 şi 1975, Chelsea a avut opt antrenori. Jose Mourinho, revenit pe „Stamford Bridge” în urmă cu o lună, este al nouălea în „era“ Abramovici, şi reprezintă a 10-a schimbare de tehnician.
În urmă cu un an, „The Sun“ estima că rusul a cheltuit deja aproape 2,4 miliarde de euro (!) de când a preluat clubul. 750 de milioane de euro s-au dus pe cumpărarea de jucători, 1,35 de miliarde de euro pe salariile acestora, iar restul pe modernizarea bazei de la Cobham şi alte cheltuieli legate de club şi echipă. Doar sumele compensatorii plătite pentru demiterea antrenorilor s-au ridicat la 88 de milioane de euro!
Dintre toţi tehnicienii, cel mai de succes a fost Jose Mourinho, aşa că reîntoarcerea portughezului pe „Stamford Bridge“ este, într-un fel, explicabilă. Mai interesant rămâne faptul că marele vis al lui Abramovici, Liga Campionilor, i-a fost îndeplinit de către un antrenor interimar, Di Matteo. Iar Liga Europa din acest an a fost cucerită cu alt interimar, Benitez.
Avere de 11 miliarde de euro
În 2003, când a preluat-o pe Chelsea, Roman Abramovici avea o avere estimată la 8,8 miliarde de euro. Acum, Forbes îl plasează pe locul 5 în Rusia şi pe 50 în lume, în topul bogaţilor, cu 11 miliarde de euro. Averea şi-a făcut-o în privatizările ce au urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice, din afaceri cu petrol, gaze naturale şi aluminiu. A fost căsătorit de două ori şi are şapte copii, inclusiv unul cu actuala prietenă, Daria Zhukova (foto).
Foto: http://beautyandthedirt.com
Antrenorii lui Abramovici
Claudio Ranieri (septembrie 2000-mai 2004) Trofee: -
Jose Mourinho (iunie 2004-septembrie 2007) Trofee: două titluri, două Cupe ale Ligii, o Cupă a Angliei, o Supercupă a Angliei
Avram Grant (septembrie 2007-mai 2008) Trofee: -
Luiz Felipe Scolari (iulie 2008-februarie 2009) Trofee: -
Guus Hiddink (februarie 2009-mai 2009) Trofee: Cupa Angliei
Carlo Ancelotti (iunie 2009-mai 2011) Trofee: Titlul, Cupa Angliei, Supercupa Angliei
Andre Villas-Boas (iunie 2011-martie 2012) Trofee: -
Roberto Di Matteo (martie 2012-noiembrie 2012) Trofee: Cupa Angliei, Liga Campionilor
Rafael Benitez (noiembrie 2012-mai 2013) Trofee: Liga Europa
Jose Mourinho (iulie 2013 - ?) Trofee: ?
Mutu n-a prins decât 38 de meciuri şi 10 goluri la Chelsea (2003-2004), Scandalul "Cocaina" i-a fost fatal. FOTO: AFP
Mutu, al cincilea transfer al lui Abramovici
În doar 47 de zile după ce-a preluat-o pe Chelsea, Abramovici a adus 11 jucători pe “Stamford Bridge”, pentru 120 de milioane de euro. Al cincilea transfer a fost chiar Adi Mutu, pe atunci în vârstă de 24 de ani, luat de la Parma, pentru 22,5 milioane.
"Briliantul" a început bine, cu patru goluri în trei meciuri, apoi s-a stins. După sosirea lui Mourinho a avut parte de o relaţie încordată cu "The Special One" şi multe probleme extrasportive. Totul s-a sfârşit după ce a fost descoperit dopat cu cocaină, la un control inopinat, pe care unii spun că l-a cerut cerut expres Mourinho. În octombrie 2004 i-a fost desfăcut contractul de muncă, a fost suspendat şi dat în judecată de către Chelsea.
Teoretic, în acest moment Mutu are de plătit lui Chelsea 17 milioane de euro, după o decizie definitivă a tribunalelor sportive, validată şi de un tribunal elveţian.