Turul Franţei 2015. De Ziua Franţei, englezul Chris Froome a "ucis" cursa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicul Chris Froome a câştigat detaşat prima etapă montană, mărindu-şi avansul considerabil faţă de urmăritori.

De ziua Franţei, un englez şi-a asigurat în mare măsură victoria în celebrul Tour de France.

Chris Froome pornea deja cu un avantaj faţă de urmăritori după primele runde. Însă etapa de marţi, una încheiată cu un urcuş nemilos, i-a dat ocazia englezului să-şi dovedească supremaţia. O victorie brutală, care a lăsat puţin loc pentru emoţii în privinţa câştigătorului Turului, chiar dacă mai sunt 10 etape, dintre care 6 pe munte. Însă forţa lui Froome şi a echipei sale Sky – colegul său Richie Porte a terminat pe doi ieri – sunt de speriat şi lasă loc de speculaţii. La Pierre-Saint-Martin, vârful din Pirinei aflat la graniţa dintre Spania şi Franţa, Froome a venit la un minut de columbianul Quintana, la aproape trei minute de spaniolul Contador şi la peste cinci minute de italianul Nibali, contracandidaţii săi la victoria finală.

Dosarul său a fost „furat”
Câştigător al turului în 2013, Chris Froome e şi el bănuit că la micul dejun  nu mănâncă doar cereale, ci şi substanţe interzise. Englezul a negat vehement şi chiar se vrea a fi un ambasador al luptei împotriva dopingului. Directorii de la Sky Team spun că hackerii au furat dosarul medical al lui Froome, încercând să vadă dacă găsesc urme. „Cineva a intrat în computerele noastre. Dacă vrei să acuzi pe cineva de doping, nu e moral să furi”, a spus Sir David Brailsford, directorul lui Sky Team.

Ivan Basso, operat de cancer
În timp ce rutierii luptă pentru tricourile importante ale Turului, italianul Ivan Basso s-a retras din cursă pentru a-şi duce propria sa luptă. Diagnosticat cu cancer testicular, Basso urmează să se opereze astăzi. În vârstă de 37 de ani, Basso a povestit, într-o conferinţă de presă, că a acuzat dureri încă de plecarea în Turul Franţei, la Utrecht, acestea accentuându-se după o cădere din etapa a cincea. El a efectuat mai multe teste care au relevat prezenţa unei tumori la testicule. Ivan Basso a câştigat Turul Italiei în 2006 şi 2010, dar şi o etapă în Turul Franţei în 2004.

Clasament general
1. Chris Froome
2. Tejay Van Garderen la 2’52’’
3. Nairo Quintana la 3’09’’
4. Alejandro Valverde la 4’01’’
5. Thomas Geraint la 4’03’’
6. Alberto Contador la 4’04’’
7. Tony Gallopin la 4’33’’
8. Robert Gesink la 4’35’’
 

Cele mai bune imagini din prima săptămână din Turul Franţei 2015

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite