Transsexualii pot participa la Olimpiadă fără să mai fie nevoiţi să-şi schimbe sexul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui set nou de recomandări venit din partea Comitetului Olimpic Internaţional, transsexualii ar putea participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro fără să mai fie nevoiţi să-şi facă operaţie de schimbare de sex.

Actualele reguli, care sunt în vigoare din 2003, prevăd că sportivii care devin bărbaţi din femei şi invers trebuie să se opereze şi apoi să urmeze timp de doi ani un tratament hormonal pentru a putea participa la Jocurile Olimpice. Acum, intervenţiile chirurgicale nu mai sunt necesare, astfel că sportivii care trec de la femei la bărbaţi pot participa „fără restricţii”. Sportivii care trec de la bărbaţi la femei vor trebui să facă dovada faptului că nivelul de testosteron a fost la un nivel sub un anumit parametru pe durata a cel puţin unui an înainte de prima competiţie. Noul ghid al CIO nu conţine însă reguli fixe, ci recomandări pe care federaţiile internaţionale sunt încurajate să le urmeze. „Acest set le va da federaţiilor stimulentul şi încrederea de a introduce noi reguli pe baza recomandărilor noastre. Intervenţia chirugicală de schimbare de sex ca şi precondiţie de participare nu este necesară pentru a avea o competiţie corectă şi ar putea fi nepotrivită cu legislaţiile aflate în curs de dezvoltare şi cu noţiuni de drepturi ale omului”, a declarat Richard Budgett, directorul medical al Comitetului Olimpic Internaţional, citat de Mediafax. 

Johnny “Jayieh” Saelua, primul sportiv transsexual celebru

În 2011, Samoa Americană a intrat în istoria fotbalului utilizând într-o partidă oficială un jucător transsexual. El are toate atributele unei femei. Una dintre curiozităţile sportului-rege îşi are originea în Oceania, mai exact în Samoa Americană. În naţionala polineziană evoluează de ani buni un anume Johnny “Jayieh” Saelua. Până aici nimic senzaţional, doar că eroul nostru este, de fapt, o ea. Ca transsexual, Johnny joacă fotbal cot la cot cu ceilalţi bărbaţi, dar în rest se îmbracă în fustă scurtă şi e o femeie de 27 de ani extrem de atrăgătoare, aşa cum se poate vedea într-o fotografie realizată recent. Cei din Samoa Americană, inclusiv selecţionerul, se mândresc cu Saelua. “În echipa mea am chiar o femeie care joacă pe postul de fundaş central. Vă puteţi imagina aşa ceva în Anglia sau Spania?”, a spus cel care conduce naţionala insulară, clasată pe ultimele locuri în ierarhia FIFA. 

Conform tradiţiilor din Samoa Americană, Johnny “Jayieh” Saelua face parte din rândul bărbaţilor “fa’afafine”, un fel de al treilea sex. “Coechipierii mă acceptă, între noi există o relaţie de respect reciproc. Face parte din cultura noastră”, consideră femeia, care se transformă în bărbat în timpul meciurilor de fotbal.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite