Spania se revoltă împotriva fotbaliştilor: naţionala a ajuns subiect de dezbatere în parlament înainte de Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spania

Campionii mondiali au aterizat în Brazilia, însă Casillas, Xavi şi colegii lor sunt aspru criticaţi în ţară, chiar înainte de a fi jucat vreun meci la turneul final.

Euro 2008, CM 2010, Euro 2012. Iată ultimele trei turnee câştigate de Spania, o serie formidabilă şi fără precedent în lumea fotbalului. 

Dacă cele trei competiţii câştigate succesiv de iberici au stârnit admiraţia planetei, în schimb, spaniolii par să se fi săturat de  victoriile naţionalei. Un indiciu: reacţia furioasă a publicului, după ce primii doi căpitani, Casillas şi Xavi, au semnat contractul cu Federaţia Spaniolă de Fotbal pentru primele de obiectiv la turneul final.

Creştere de 120.000 de euro

În 2010, înainte de plecarea lotului spre Africa de Sud, federaţia de la Madrid le-a promis jucătorilor câte 600.000 de euro pentru câştigarea titlului mondial. Chiar şi atunci, această sumă a fost considerată prea mare într-o ţară lovită din plin de criza economică. Totuşi, în euforia cuceririi primului Mondial din istoria Spaniei, criticile nu s-au mai auzit la revenirea naţionalei în ţară.

Acum însă, acordul semnat de internaţionalii lui Del Bosque cu federaţia i-a pus pe jar, nu doar pe oamenii de rând, dar şi pe politicieni. Potrivit documentului, sunt prevăzute următoarele bonusuri:

*720.000 de euro de om pentru câştigarea Mondialului

*360.000 de euro de om pentru calificarea în finală

*180.000 de euro de om pentru accederea în semifinale

Practic, prima promisă pentru titlul mondial s-a mărit cu 120.000 de euro faţă de acum patru ani.

„Suntem de două ori mai bogaţi ca nemţii?“

Detaliile contractului au ajuns în presă şi au stârnit reacţii vehemente, mai ales că, dintre pretendentele la titlul mondial, Spania are cel mai mare bonus promis. Spre exemplu, fiecare fotbalist din lotul Germaniei va încasa 300.000 în cazul unui succes la finala de la 13 iulie.

„Oare noi, spaniolii, suntem de două ori mai bogaţi decât nemţii?!“, a postat pe twitter, Josep Antoni Duran i Lleida, un membru al parlamentului. De altfel, subiectul primelor promise jucătorilor va fi dezbătut în Parlamentul Spaniei, după cum a anunţat un alt membru, Laia Ortiz. „Am impresia că fotbalul spaniol trăieşte pe o altă lume, acolo unde nu există criză“, a declarat Ortiz. 

Mata: „Nu mă gândesc la bani“

Juan Mata, unul dintre jucătorii luaţi de selecţionerul Del Bosque în Brazilia, a comentat criticile venite din ţară. „Unii se folosesc de subiectul primelor de joc pentru a ne lovi. În ceea ce mă priveşte, atunci când mă îmbrac în tricoul naţionalei, joc cu acelaşi entuziasm pe care l-am avut, când eram un copil. Aş face orice pentru a câştiga Mondialul, fără să mă gândesc la bani“, a declarat mijlocaşul lui Manchester United.

26,1

la sută era rata şomajului în Spania, la finalul anului 2013, iar ea va rămâne aproape de 20% până în 2017. 

25,7

milioane de euro va încasa din partea FIFA naţionala care va câştiga Mondialul din 2014.

Camerunzii au boicotat zborul spre Brazilia din cauza banilor

„Leii neîmblânziţi“ îşi vor disputa, vineri, primul meci la CM 2014. În ciuda faptului că mai sunt trei zile până la întâlnirea lor cu Mexic, africanii au ajuns abia, ieri, în Brazilia! Asta deoarece plecarea programată, iniţial, pentru duminică dimineaţă a fost boicotată de membrii lotului! Federaţia a intenţionat să-i dea fiecărui jucător 7.600 de euro pentru participarea la turneul final, însă fotbaliştii au solicitat şi au obţinut 8.850 de euro de om. Pentru a reuşi să-i convingă pe jucători să meargă la Mondiale, federaţia a fost nevoită să facă un împrumut bancar pe ultima sută de metri. Nu e prima dată când camerunezii intră în conflict cu federaţia din cauza banilor. În 2011, Eto’o şi compania au refuzat să iasă din hotelul unde erau cazaţi, în Maroc, pentru a juca un amical cu Algeria. După acel episod, Eto’o, în calitate de cel care a condus revolta, a fost suspendat 14 meciuri de federaţie. Pedeapsa a fost redusă, ulterior, la patru jocuri. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite