Spania ne pune în fața unei dileme înfricoșătoare: dacă Ianis Hagi avea ascensiunea lui Lamine Yamal...

0
Publicat:

Drumul Spaniei spre finala Campionatului European a fost deschis de puștiul-minune al competiției, Lamine Yamal. Cu un gol magnific în partida de marți cu Franța, cota sa de piață se apropie de 200 de milioane de euro.

Lamine Yamal. FOTO: Facebook
Lamine Yamal. FOTO: Facebook

Temă de gândire: dacă în România există oameni care fac, periodic, o „plecăciune“ în fața unui jucător precum Ianis Hagi (26 de ani), pomenind despre geniul său fotbalistic, oare spaniolii ce ar trebui să facă în cazul lui Lamine Yamal (16 ani și 363 de zile)?

Și încă o întrebare: dacă Ianis Hagi ar fi avut cariera lui Lamine Yamal, cum am fi reacționat oare la succesul său? Iată niște dileme care ne pun în fața unor scenarii înfricoșătoare într-o țară, precum România, în care, de multe ori, n-avem simțul măsurii și dăm în niște exagerări halucinante. Euro 2024, turneu în care naționala a câștigat un meci din patru, e exemplul cel mai recent în acest sens.

În schimb, Spania, fără să aibă vreo „generație de suflet“, însă cu niște fotbaliști de rasă, se pregătește de finala Euro 2024. După un parcurs istoric. În primul rând, grație succesului cu Franța, ibericii au devenit primii la un European cu șase victorii în șase meciuri. Apoi, starul incontestabil al partidei de la Munchen, puștiul Lamine Yamal, a bifat două borne fanstastice:

*Cel mai tânăr marcator din istoria Campionatelor Europene la 16 ani și 362 de zile. Jucătorul legitimat la Barcelona a depăşit recordul deţinut de atacantul elveţian, Johan Vonlanthen. Acesta a înscris, tot contra Franţei, dar la Euro 2004, la vârsta de 18 ani şi 141 de zile.

*Cel mai tânăr jucător care evoluează şi marchează într-o semifinală de turneu major, Euro sau Cupă Mondială, depăşind performanţa brazilianului Pele. Acesta avea 17 ani şi 239 de zile când a marcat la CM 1958 şi 17 ani şi 244 de zile când juca semifinala.

De remarcat că în topul celor mai precoce marcatori din istoria Europenelor figurează pe locul 9 românul Cristi Chivu. Acesta a marcat împotriva Angliei (3-2), la Euro 2000, la 19 ani şi 238 de zile.

Un selecționer „crescut“ de federație

Desigur, Spania „hipnotizează“, la ora actuală, prin colecția sa de vedete, în frunte cu Lamine Yamal, Dani Olmo și Nico Williams. „Regizorul“ succesului merită însă, la rândul său, o scurtă prezentare. Vorbim despre selecționerul Luis de la Fuente (63 de ani). Care, la nivel de cluburi, a activat doar la Alaves (august – octombrie 2011), după care a fost „crescut“ de Federația Spaniolă de Fotbal. Cu Luis de la Fuente, ibericii au cucerit, pe rând, Europeanul U19 în 2016 și Europeanul U21 în 2019. Ca o coincidență, în ambele turnee, în semifinale, Spania a eliminat Franța! Așa cum s-a întâmplat și acum la Euro 2024.

Mbappe, discurs dureros

Dacă Spania e mare favorită să câștige trofeul după finala de la Berlin, în schimb, Franța, deși a avansat până în semifinalele Euro 2024, a lăsat, per ansamblu, o impresie proastă în Germania. Și inclusiv vedeta Kylian Mbappe (25 de ani) a admis că vicecampioana mondială n-a jucat cel mai bun fotbal la acest turneu final.

Spaniolii au jucat mai bine decât noi, au meritat să meargă în finală, iar noi mergem acasă. N-am făcut destul pentru a ajunge în finală. Personal, am avut ambiţia să fiu campion european, am avut ambiţia să fac un Euro bun. N-am făcut nici una, nici alta. E o dezamăgire“, a declarat decarul francezilor.

Euro 2024, ultimele meciuri

Semifinale

Spania – Franța 2-1

Anglia – Olanda

Diseară, ora 22.00, Pro TV și platforma VOYO

Finala, duminică, ora 22.00

Spania – Anglia / Olanda

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite