Serviciile de informații franceze au recomandat anularea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2024, de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul francez de informații a anunțat un nivel ridicat de amenințare la adresa siguranței participanților și a propus trecerea la „Planul B”.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Direcția Generală de Securitate Internă (DGSI) a Franței a recomandat Ministerului Afacerilor Interne al Republicii să refuze să organizeze ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice pe râu și să treacă la „Planul B” din cauza amenințării mari la adresa siguranței participanților, a relatat Radio Europe 1.

Trebuie să trecem la planul B”, insistă sursa de informații a postului de radio. Formatul actual al paradei fluviale prezintă prea multe riscuri pentru a fi lăsat așa cum este, a spus el.

Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, urma să se întâlnească joi cu oficiali ai serviciilor de informații, a relatat postul de radio. La această întâlnire, reprezentanții DGSI urmau să-l informeze pe ministru cu privire la nivelul amenințării teroriste - analiștii se tem de o „revenire a terorismului de masă în Franța”.

Riscurile posibile includ teroriști singuri care ar putea conduce o mașină într-o mulțime de oameni sau ar putea ataca cu o armă de foc. Oficialii serviciilor de informații se tem, de asemenea, de așa-numitele celule teroriste în adormire din interiorul țării, care sunt „activate de la distanță din zona afgană”. În acest sens, DGSI vrea să evite un scenariu de „atac coordonat” în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice din 2024.

În plus, pe fondul atacului terorist comis la Centrul Comercial Crocus de lângă Moscova, nivelul amenințării teroriste în Franța a fost ridicat la maximum. Potrivit forțelor de securitate franceze, acest lucru se datorează intensificării activităților grupării teroriste „Statul Islamic” (IS). Serviciile de informații franceze au intensificat controalele asupra oamenilor din Asia Centrală, în special din Turkmenistan, Kârgâzstan și Kazahstan.

Ceremonia de deschidere

Jocurile Olimpice de la Paris vor avea loc în perioada 26 iulie – 11 august. După cum a afirmat anterior Pierre Schille, șeful Statului Major General al Forțelor Terestre franceze, Franța va mări contingentul militar care va fi folosit pentru a păzi Jocurile Olimpice de la Paris, la 20 de mii de oameni. El a precizat că militarii vor însoți participanții la ștafeta torței olimpice în toată țara. În timpul competiției vor acorda sprijin direct poliției, jandarmeriei și altor servicii de securitate din țară.

Unul dintre cele mai importante puncte pe care militarii le vor păzi va fi portul fluvial de pe Sena, de unde vor pleca barje cu echipe naționale pentru ceremonia de deschidere a JO. Securitatea pe terasamentele inferioare de-a lungul traseului delegațiilor va fi asigurată de circa 2 mii de angajați ai companiilor private de pază. Ordinea pe terasamentele superioare, a căror lungime ajunge la circa 12 km, va fi asigurată de 45 de mii de polițiști și jandarmi.

Pe fondul îngrijorărilor serioase cu privire la siguranța evenimentului, Ministerul de Interne francez a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că va înjumătăți numărul de spectatori la deschiderea Jocurilor Olimpice, la 300 de mii de persoane. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite