Rugby: ruşii vor să ne „îngroape“. Federaţia de la Moscova a cerut forurilor europene şi internaţionale verificarea cazului Faka'osilea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fakaosilea
Fakaosilea

Echipa naţională de rugby a României ar putea pierde dreptul a a participa la Cupa Mondială întrucât a folosit un jucător din Tonga, care a evoluat şi pentru naţionala ţării sale de origine.

Stejarii l-au folosit în şase meciuri de la Rugby Europe Championship pe Sione Faka’osilea, un jucător din Tonga care a venit în România în februarie 2014 şi a debutat în prima echipă a stejarilor într-un meci cu Rusia din martie anul trecut.

Problema uriaşă este că Sione Faka’osilea a evoluat, până a veni în ţara noastră, pentru naţionala în 7 a Tongăi. Rugbystul a fost rezervă şi a intrat pe parcursul partidelor pe care Tonga le-a jucat la Gold Coast 2012-2013. Însuşi  Faka’osilea şi-a trecut în CV-ul său aceste meciuri, plus că există imagini care dovedesc prezenţa acestuia la meciurile respective.

Ce spune regulamentul
Articolul 8.2  Un jucător care a evoluat pentru naţionala de seniori, naţionala “A” sau naţionala în 7 a unei ţări, nu mai poate reprezenta o altă naţională.

În aceste condiţii, România are o problemă uriaşă indiferent că:
-jucătorul din Tonga nu le-a spus oficialilor federaţiei noastre că a jucat pentru naţionala în 7 a ţării sale.
- oficialii FRR nu au ştiut că regulamentul se referă şi la rugbyştii care au jucat pentru naţionala în 7.

Subiectul a fost lansat de câteva siteuri ruseşti şi preluat imediat de presa spaniolă. În cazul în care se dovedeşte că România a încălcat regulamentul, Spania va merge direct la Mondiale, iar Rusia în calificări.

În orice caz, Federaţia de Rugby din Rusia a făcut o adresă către Federaţia Europeană şi cea Internaţională pentru clarificarea acestui caz. 

„Ni se pare inacceptatbil să învinovăţim pe cineva înainte ca o investigaţie completă să fie derulată. De aceea, cerem Rugby Europe şi World Rugby să lămurească această situaţie“, a menţionat Federaţia Rusă de Rugby.  

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite