Românii, împinși spre abisul sanitar: Suedezul Kent Orrgren, îngrijorat de ce ni se pregătește EXCLUSIV

0
Publicat:

Între 2020 și 2021, toată lumea a devenit, brusc, preocupată de sănătate în România. Doar că, în perioada asta, am redus sănătatea la distanțare, izolare și vaccin. Menținerea sănătății necesită însă mai mult de atât. Și implică efort, transpirație și disciplină. Adică, niște chestiuni de care nu prea vrem să auzim. Pentru că educația sanitară, în adevăratul sens al cuvântului, lipsește cu desăvârșire în România.

Sedentarismul e o boală care lovește încet, dar sigur
Sedentarismul e o boală care lovește încet, dar sigur

Rezultatele acestei realități au fost publicate în acest an într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Iată cifrele despre țara noastră:

*58% dintre români sunt supraponderali.

*63% dintre români n-au practicat niciun sport.

*51% dintre români ignoră total orice fel de activitate fizică.

*Peste 25% dintre copii suferă de obezitate infantilă în România.

Această ultima statistică, legată de obezitatea infantilă, e o consecință firească a faptului că avem mulți adulți complet dezinteresați de sportul de masă. Preocuparea lor pentru un stil de viață sănătos e inexistentă. Iar într-o familie cu părinți grași, cu obiceiuri alimentare greșite, sunt șanse mari ca și cei mici să fie la fel.

De aici, și avertismentul lansat de Anca Hâncu, medic nutriționist, pentru Euronews România:Dacă nu vor fi luate măsuri de prevenție, ca educarea populației privind nutriția corectă și importanța sportului, până în 2030 în România vor fi aproape 500.000 de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani, care vor suferi de obezitate, potrivit Federației Mondiale a Obezității“.

Într-o familie în care părinții sunt supraponderali sunt șanse mari ca și copilul să ajungă la fel
Într-o familie în care părinții sunt supraponderali sunt șanse mari ca și copilul să ajungă la fel

Guvernul pregătește o măsură care să scumpească sportul

Despre cifrele de mai sus nu auzim mai nimic în mass-media. Deși ele ne oferă tabloul unei Românii care se îndreaptă spre un abis sanitar. Obezitatea e o boală și omul supraponderal de astăzi e clientul de mâine al spitalelor.

Din păcate, suntem aici și pentru că preocuparea reală – dincolo de datul din gură! – a politicienilor pentru sportul de masă e mică în România! Ceea ce reiese și din măsura pe care o pregătește acum Guvernul: mărirea TVA-ului pentru industria de fitness, de la 5% la 19%. Efectul direct al acestei măsuri: abonamentele se vor scumpi drastic, iar sălile de fitness se vor goli, având în vedere că tot mai puțini români își vor permite această cheltuială pe fondul scumpirii vieții, în general.

Kent Orrgren
Kent Orrgren

Asociația Română a Industriei Sportului și Fitness-ului, RomaniaActive, a tras deja un puternic semnal de alarmă în acest sens. Acum, un membru fondator și, totdată, președintele acestei organizații, suedezul Kent Orrgren (53 de ani), a vorbit, în exclusivitate pentru Adevărul, despre drumul greșit pe care merge România, mărind TVA-ul pentru un sector care contribuie la sănătatea oamenilor.

„Adevărul“: Cum va fi afectat românul de rând, dacă se va lua această decizie de mărire a TVA-ului pentru industria fitness?

Kent Orrgren: În mod cert, e o decizie cu impact negativ. Atât pentru românii cu abonamente la sălile de fitness, cât și pentru întreaga industrie, toți cei care activează în acest domeniu. La capitolul membrilor care dețin abonamente, vorbim despre un milion de români. Și avem nevoie ca acest număr să crească, nu să se micșoreze prin adoptarea unor măsuri care să scumpească accesul la cluburi și la practicarea unui stil de viață sănătos. Industria fitness-ului e una tânără, în creștere. Trebuie să o dezvoltăm, nu să o sugurmăm prin măsuri fiscale greșite.

Care a fost efectul pandemiei asupra acestui domeniu?

Ne-a lovit din plin și fără nicio susținere guvernamentală! Iar acum, când am început să ne revenim, cât de cât, suntem loviți de inflație, de costurile mai mari de operare. La care, din păcate, e posibil să se adauge și această creștere a TVA-ului. Vor fi loviți puternic membrii sălilor de fitness, angajații și colaboratorii acestui sector. Și e mare păcat, fiindcă percepția oamenilor în ceea ce privește importanța sănătății s-a schimbat după pandemie.

În ce sens?

Românii și-au dat seama că sportul asigură sănătatea fizică și mentală. Dacă vom crește TVA-ul acum, îi vom descuraja să aibă un stil de viață sănătos, le vom îngreuna accesul la servicii de fitness. O asemenea abordare din partea Guvernului va fi în detrimentul populației. Cu consecințe negative asupra societății și economiei. Explicația e simplă: o economie sănătoasă nu poate exista fără o populație sănătoasă. Convingerea noastră, la RomaniaActive, e că serviciile de fitness trebuie să fie cât mai accesibile tuturor românilor. Iar această decizie care se pregătește, de mărirea TVA-ului de la 5% la 19%, va împiedica fix ceea ce ne propunem noi.

Cum vor fi afectați angajații din sectorul de fitness de o asemenea decizie fiscală?

În primul rând, vor avea de suferit instructorii și cei care practică meseria de antrenor personal. Vorbim despre niște oameni specializați pe sănătate și activitate fizică. Sunt ca niște dentiști. Doar că medicul stomatolog te ajută să-ți asiguri sănătatea dentară, pe când instructorul sau antrenorul personal te învață cum să te antrenezi în mod corect, cum să faci recuperarea după accidentări și cum să-ți păstrezi sănătatea, în general. Acești specialiști ar trebui să fie susținuți. Eventuala mărire a TVA-ului îi va lovi în mod direct.

Concret, ce se va întâmpla?

În primul rând, cererea pentru serviciile lor va scădea pe fondul măririi prețurilor care vine „la pachet“ cu creșterea TVA-ului. Când cererea va fi mai mică, inevitabil, vor urma disponibilizările. Deci, se vor pierde niște locuri de muncă. Plus venituri micșorate pentru acești instructori. Și, nu în ultimul rând, vom asista la închiderea multor săli de fitness. Vorbim, așadar, despre un veritabil tsunami care va lovi acest sector.

Sunteți de mulți ani în România. Vi se pare că politicianul român e conștient de importanța sportului de masă?

Eu sper că da. Pentru că antrenamentul e cel mai bun medicament, e calea cea mai sigură spre menținerea sănătății. Cifrele sunt clare: până în 2030, din cauza sedentarismului vom avea 500 de milioane de oameni la nivel global cu boli cronice, cu probleme mentale. Tratarea și îngrijirea acestor oameni vor implica costuri uriașe, de 27 de miliarde dolari! Cine include sportul în viața sa de zi cu zi micșorează riscul apariției unor boli cardiovasculare, micșorează riscul apariției cancerului. Sportul îmbunătățește calitatea vieții, combate demența, obezitatea, diabetul. Noi, în România, avem nevoie de a dezvolta industria de Health&Fitness pentru că beneficiile aduse de ea sunt uriașe!

La ce spuneți, unii politicieni vor răspunde, insistând că TVA-ul nu va crește pentru medicamente sau pentru tratarea unor afecțiuni...

Și e foarte bine. Dar noi trebuie să fim preocupați, în primul rând, de prevenție. Pentru că asta înseamnă să avem un număr mai mic de bolnavi care necesită medicamente și tratament. Iar sportul asigură această prevenție. Nu ne permitem să ignorăm sănătatea publică într-o țară. De aceea, trebuie să dăm industriei fitness-ului această șansă de a crește în România.

Exercițiile de la sală pot asigura menținerea sănătății
Exercițiile de la sală pot asigura menținerea sănătății

Sunteți în România de mulți ani. Cum s-a schimbat situația la noi, de-a lungul timpului, în ceea ce privește preocuparea pentru sportul de masă?

Vorbim despre un trend european. Peste tot, autoritățile au început să investească masiv în promovarea unui stil de viață sănătos prin sport, prin mișcare. Și în România s-au făcut pași importanți în acest sens și sper că vom continua pe acest drum. Pentru că statul va beneficia în mod direct de această abordare.

Pe de altă parte, Guvernul României ar justifica creșterea TVA-ului, spunând că ea ar crește veniturile pentru buget...

Vă răspund cu cifrele furnizate de un studiu realizat de McKinsey Global Institute: dacă România va dezvolta industria fitness-ului, pe termen lung, acest sector va avea o contribuție financiară și mai mare la buget. Vorbim despre o contribuție economică, în valoare de 26 de miliarde de dolari. De aceea, e crucial ca Guvernul să încurajeze investițiile în acest domeniu, prin măsuri fiscale. Aici, vorbim despre politica Guvernului privind sănătatea publică. Și, pe termen lung, beneficiile vor fi mai mari, comparativ cu ce s-ar obține acum prin creșterea TVA-ului. Am avea, pe viitor, o societate mai sănătoasă care ar fi o povară mai mică pentru sistemul sanitar din România.

Cum s-a schimbat interesul românilor pentru practicarea sportului în ultimii ani?

În 2019, doar 9% dintre români au indicat sportul ca fiind motivul principal care contribuie la o viață fericită. În 2022, potrivit ultimului studiu, 64% dintre români au identificat sportul ca sursa principală pentru o viață fericită și sănătoasă. Iar 85% dintre cei chestionați au spus că practică sportul ca mijloc de prevenție, din dorința de a-și păstra sănătatea. Aici, vorbim despre o schimbare majoră. Care trebuie să fie încurajată de Guvern. Trebuie să continuăm să educăm populația în acest sens. Noi, la RomaniaActive, exact asta ne și propunem. Iar politicienii, cei care iau deciziile, trebuie să recunoască importanța sportului pentru că aduce beneficii pe termen lung. Sănătatea publică trebuie fie un subiect important, o politică guvernamentală, nu doar când avem o criză sanitară, cum a fost pandemia de COVID-19, ci tot timpul.

Că a venit vorba de pandemie, de ce credeți că importanța sănătății era discutată obsesiv în perioada 2020-2021, după care am cam uitat de acest subiect?

Eu pot să spun doar că pandemia ne-a oferit niște lecții despre importanța sănătății. Fizice și mentale. Și e crucial să nu le uităm. Practicarea sportului e un angajament pe viață, nu un obiectiv pe termen scurt. Sper că și Guvernul României va vedea lucrurile la fel. Prin mărirea TVA-ului pentru industria fitness-ului vor avea de suferit românii. Eu înțeleg preocuparea politicienilor pentru măsurile fiscale, însă principala lor preocupare ar trebui să fie legată de binele oamenilor pe termen lung. Iar îmbunătățirea accesului oamenilor la servicii de Health&Fitness asta va face pe termen lung.

*Kent Orrgren: RomaniaActive și-a luat acest angajament de a crea o Românie mai sănătoasă. Vrem ca românii să fie activi din punct de vedere fizic pentru a forma o nație sănătoasă. De aceea, investim în tot ce înseamnă infrastructură sportivă și promovarea unui stil de viață sănătos prin mișcare. Lucrăm direct cu cei mici, cu tineri și cu familiile lor. Avem un milion de membri și trebuie să fim susținuți, nu descurajați. De aceea, am și lansat o petiție online împotriva măririi TVA-ului, care poate fi semnată aici.

Despre RomaniaActive

Asociația Angajatorului Activ România, organizație patronală înregistrată care funcționează în conformitate cu prevederile Legii 62/2011 privind dialogul social, cu membri fondatori World Class România - Kent Orrgren, StayFit - Alexandru Lascar, Viva Sports Club - Dan Tănase, SmartFit - Cosmin Sorban, Stejarii Country Club - Daniel Antor, 4 Moving - Cristian Deaconu, Elite Gym - Bogdan Sibinovici, Lotus Sport - Dana Boros, Habit 30 Fitness - Radu Cotofana, reprezentat de domnul Kent Orrgren, în calitate de Președinte al Patronatului Asociația, este o Organizație Patronală autonomă, fără caracter politic, bazată pe principiul liberei asocieri, ca persoană juridică de drept privat, fără scop lucrativ, înființată în scopul apărării și promovării drepturilor și intereselor comune ale membrilor săi, prevăzute de prevederile legale în vigoare, de pactele, tratatele și convențiile internaționale la care România este parte, precum și de propriul act constitutiv, independent de autoritățile publice, partidele politice și sindicatele. Principiile care guvernează relațiile dintre membrii Patronatului și pe care se bazează interesele comune sunt următoarele: solidaritatea, transparența, democrația și promovarea interesului economic.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite