România - Rusia, azi, ora 21.15, la Europeanul de handbal feminin. Fetele lui Tadici îşi întâlnesc coşmarul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Neagu n-a învins niciodată Rusia la un turneu final
Cristina Neagu n-a învins niciodată Rusia la un turneu final

Naţionala feminină debutează astăzi la Europenele din Serbia contra Rusiei, echipa care ne-a bătut la ultimele patru turnee finale şi ne-a „suflat” şi aurul în finala Mondialului din 2005.

Cu Gheorghe Tadici revenit pe bancă, România are parte de un start de foc la Euro 2012, împotriva unui adversar care ne-a dat mereu bătăi de cap. Amintirile le chinuiesc pe fetele noastre, care nu pot uita că rusoaicele ne-au „furat” titlul mondial în 2005, după o finală pierdută fără drept de apel (23-28) la St. Petersburg.

Lui Tadici i-au "suflat" aurul în 2005

Atunci, tricolorele erau conduse chiar de actualul selecţioner, Gheorghe Tadici, iar pe teren s-au aflat Aurelia Brădeanu şi Ionela Stanca, prezente şi acum în lotul României. De partea cealaltă, cea mai bună marcatoare a rusoaicelor în finala de coşmar din 2005 a fost Liudmila Postnova (cu 7 goluri), care va fi şi astăzi, la Vrsac, principalul pericol pentru buturile noastre. Mai mult, pe banca rusoaicelor stă în prezent Vitali Krohin, secund al legendarului Evgeni Trefilov la Mondialul din 2005.

Ultima victorie la un turneu final, acum 16 ani

România e defavorizată şi de ultima partidă oficială cu Rusia. La precedentul Campionat European, din 2010, româncele au aliniat o echipă de rezerve (fiind deja calificate în semifinale) şi au plătit scump: 20-35. De altfel, ultimele patru confruntări de la turneele finale au fost câştigate de rusoaice, ele impunându-se şi în semifinalele CM 2007 şi în finala mică de la CE 2000. Ultima victorie a României cu Rusia a fost tocmai în 1996, în grupele CE.

Tadici şi-a fixat ca obiectiv reconstrucţia

Gheorghe Tadici speră să rupă însă astăzi blestemul confruntărilor cu Rusia, dar spune că nu va renunţa la obiectivul său principal, reconstrucţia echipei. „Le-am simţit pe fete foarte concentrate şi motivate să joace cât mai bine. Au şi ele nişte revanşe de luat. Sunt unele mici probleme de sănătate, sperăm să le rezolvăm până la ora meciului. A fost un sezon lung, obositor, iar asta se simte. Avem şi debutante în lot şi jucătoare cu experienţă, să vedem cum vom îmbina totul. Reconstrucţia pe care am început-o necesită răbdare şi oameni, plus timp. Sunt mulţi specialişti, care îşi dau cu părerea despre cum ar trebui făcută reconstrucţia, dar eu asta cred: că e nevoie de timp, răbdare şi oameni”, a afirmat selecţionerul naţionalei.

Campionatul European de Handbal din Serbia

Au fost la biserică înainte de startul Euro

Pentru a alunga ghinioanele ce s-au abătut asupra echipei înainte de acest turneu, accidentările şi drama Paulei Ungureanu, care s-a întors în România după ce a aflat că tatăl său a decedat, tricolorele au fost duminică la o biserică românească din Serbia. Întreg lotul României a mers la Alibunar, la câţiva kilometri de Vrşaţ, oraşul care va găzdui meciurile handbalistelor noastre. Portăriţa Paula Ungureanu se va întoarce în Serbia după înmormântare şi ar putea juca în al treilea meci al României, cel cu Muntenegru, din 7 decembrie.

Ultimele meciuri de la turneele finale între România şi Rusia

1996 CE România - Rusia 29-26 grupe

2000 CE România - Rusia 16-21 finala mică

2005 CM România - Rusia 23-28 finala

2007 CM România - Rusia 20-30 semifinale

2010 CE România - Rusia 20-35 grupe


DECLARATIE
Rusia e aceeaşi echipă puternică, masivă, cu mare experienţă şi foarte greu de depăşit în apărare. Eu sper că vom face un meci bun, fetele sunt montate
Gheorghe Tadici
Selecţioner România

Tadici despre

Rusia
Chiar dacă nu-l mai are pe Trefilov antrenor, Rusia are continuitate, pentru că noul selecţioner e fostul lui secund şi i-a fost alături în ultimii 10 ani. Oricum, Rusia atacă podiumul la fiecare competiţie, asta e tradiţia ei, iar în lot se găsesc destule jucătoare care au în palmares cel puţin un titlu mondial.
Muntenegru
Knezevici o înlocuieşte foarte bine pe Bojana Popovici, iar linia lor de nouă metri, în care mai intră Jovanovici şi Bulatovici e printre cele mai bune din lume. Au experienţa marilor competiţii şi jucătoare obişnuite cu performanţa: au luat locul doi la Olimpiadă şi multe dintre ele au câştigat Liga Campionilor în acest an cu Buducnost.
Islanda
Vrea să-şi facă o echipă solidă ca la masculin, iar în ultima vreme a avut rezultate bune. A bătut Ucraina, Germania, Spania, Muntenegru... Asta te pune pe gânduri. Plus că au, poate, echipa cea mai puternică fizic din competiţie, toate handbalistele au statură impresionantă.

4
Titluri mondiale a cucerit Rusia în mandatul fostului selecţioner, Trefilov: 2001, 2005, 2007, 2009

Avantaj la fani
România va fi avantajată faţă de adversarele din grupă în ceea ce priveşte încurajările din tribună. Cum oraşul în care se vor juca meciurile, Vrşaţ, se află la doar 70 de kilometri de Timişoara, sunt aşteptaţi mai mulţi suporteri români la meciurile echipei lui Tadici. „Cred că vom avea cel puţin 500 de suporteri la fiecare joc”, a declarat şi selecţionerul.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite