România priveşte spre Jocurile Olimpice după dezastrul de la Europene: Cum se ajunge la Tokyo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neagu speră să ducă România spre JO 2020
Neagu speră să ducă România spre JO 2020

Naţionala de handbal feminin a făcut un al doilea turneu final dezolant la rând, după Mondialul din 2019. De fiecare dată, tricolorele au încheiat pe 12. Doar că această clasare de acum a fost cea mai slabă din istoria participărilor la Europene.

România a fost ciuca bătăilor în Danemarca, iar bilanţul fetelor, de o victorie şi cinci eşecuri, vorbeşte de la sine. Doar că, din păcate sau din fericire, nu prea există timp pentru lamentări, după acest turneu final ratat.

Turneul preolimpic, care va oferi două bilete pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august 2021) bate la usă. Mai precis, în luna martie, vom afla dacă Neagu şi colegele sale vor ajunge la JO 2020 (şi-a păstrat denumirea, în ciuda amânării) sau nu. 

Totul se va decide la Podgorica (Muntenegru), oraş care va găzdui meciurile turneului preolimpic din care fac parte Muntenegru, Norvegia, România şi Thailanda. Cum naţionala asiatică n-are, practic, nicio şansă în această serie, fiind mult sub nivelul rivalelor sale, bătălia pentru calificare se va da între celelalte trei echipe. Ceea ce înseamnă că România trebuie să învingă fie Muntenegru, fie Norvegia, dacă pornim de la ideea că victoria cu Thailanda va fi o formalitate pentru toate echipele.

Din păcate, statistica ultimelor dueluri cu Muntenegru şi Norvegia nu prea ne dă motive de optimism, în perspectiva calificării la JO 2020. 

Cu Norvegia, România a jucat chiar la această ediţie a Campionatului European, la data de 7 decembrie, fiind învinsă cu 20-28. Pe lângă o valoare superioară evidentă, comparativ cu România, Norvegia are de partea ei şi tradiţia calificărilor la Jocurile Olimpice. Din 1984 până acum, nordicele au ratat o singură dată prezenţa la Olimpiadă, în 2004, la Atena. În rest, bilanţul lor e chiar impresionant, de câte ori au fost la JO:

*1988: Locul 2

*1992: Locul 2

*1996: Locul 4

*2000: Locul 3

*2008: Locul 1

*2012: Locul 1

*2016: Locul 3

Aşadar, o victorie cu Muntenegru pare un scenariu mai aproape de realitate pentru România. Doar că această naţională va evolua acasă, deci porneşte din start cu prima şansă. Apoi, Muntenegru a învins România, la ultimul duel într-un turneu final: 27-26 la Mondialul din 2019. În fine, şi la actuala ediţie a Europeanului, Muntenegru a avut rezultate mai bune decât România, înregistrând două victorii (cu Slovenia şi cu Suedia), un egal (cu Spania) şi trei eşecuri (cu Franţa, Danemarca şi Rusia). Trebuie precizat însă că, exceptând partida cu Danemarca, înfrângerile celor de la Muntenegru au fost la limită, la un gol diferenţă, spre deosebire de România, care mai mereu a pierdut categoric.

Iată programul turneului preolimpic pentru românce: 

*20 martie: România - Thailanda

*21 martie: Norvegia - România

*22 martie: Muntenegru - România

Meciurile vor fi găzduite de Podgorica (Muntenegru). Primele două clasate vor obţine biletele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august 2021).

4 calificări are România la Jocurile Olimpice cu naţionala de handbal feminin: 1976 (locul 4), 2000 (locul 7), 2008 (locul 7) şi 2016 (locul 9).  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite