România, expertă în a risipi bani publici: Ungurii ne arată cât de mult greșim în sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureștiul e un oraș cu mari lipsuri în materie de infrastructură, cu cartiere întregi unde apa caldă e un „vis“, cu clădiri care stau să cadă la primul cutremur, dar, în schimb, se poate mândri cu două echipe în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin!

Primarul Nicușor Dan continuă să arunce bani pe handbal, deși în campanie spunea cu totul altceva
Primarul Nicușor Dan continuă să arunce bani pe handbal, deși în campanie spunea cu totul altceva

În această ediție a competiției, niciun alt oraș nu se poate lăuda cu o asemenea performanță pe care ne-au furnizat-o Rapid și CSM București. Doar că mai e nevoie de o precizare: plătim un preț destul de mare pentru această prezență, în sferturi, cu două cluburi. Concret, în campionatul românesc sunt unele dintre cele mai mari contracte din handbalul feminin. Iar CSM București și Rapid sunt fruntașe la acest capitol. În plus, România plătește aceste salarii babane din bani publici, cum nu se întâmplă nicăieri în Europa!

Drama e că, în ciuda acestei strategii bizare, batem pasul pe loc în Ligă. Pentru că ultima noastră prezență în Final Four-ul competiției datează din sezonul 2017-2018, când CSM s-a clasat pe locul 3. Și la ce rezultate s-au înregistrat, în weekend, în turul sferturilor, sunt șanse mari să rămânem în afara Final Four-ului de la Budapesta pentru al 5-lea sezon consecutiv!

Kim Rasmussen, antrenor Rapid
Kim Rasmussen, antrenor Rapid

Rapid a depus armele și la nivel declarativ

Învinsă, acasă, de Vipers Kristiansand (Norvegia), scor 25-31, Rapid are șase pur teoretice de calificare, înaintea returului din 6 mai. Doar că giuleștencele dau senzația că au depus armele, inclusiv la nivel declarativ, dacă ne luăm după analiza făcută de antrenorul Kim Rasmussen (50 de ani). Ce-i drept, danezul, realist, a ținut să facă o „radiografie“ onestă, în condițiile în care echipa sa a dat de deținătoarea Ligii Campionilor.

Ne-au dat o lecţie bună despre concentrare. Să sperăm că vom face paşi mici, iar săptămâna viitoare să se vadă o diferenţă, pentru că obiectivul nostru e să câştigăm meciul (n.r. – retur). Putem forţa mai mult în sezonul viitor… Obiectivul nostru e să câştigăm acolo, dar nu-mi aduc aminte ultima dată când Vipers a pierdut acasă, deci va fi o provocare“, a spus Rasmussen.

Într-adevăr, Vipers are o serie fabuloasă: 24 de victorii la rând, în toate competițiile! De fapt, ultima echipă care s-a impus în fața norvegiencelor a fost CSM București, în grupele Ligii Campionilor, în actualul sezon, scor 27-24. Partida s-a disputat, la București, pe data de 18 decembrie 2022. Și, ca să vedem când a pierdut Vipers acasă, trebuie să ne întoarcem și mai mult în timp. Concret, până pe data de 5 februarie 2022! Atunci, într-o partidă din grupele principale ale Ligii Campionilor, ediția precedentă, Vipers a cedat, acasă, cu Metz, scor 25-31. De atunci însă, formația norvegiană e pe val pe teren propriu: 31 de meciuri, 31 de victorii! Așa că e lesne de înțeles de ce Rapid are nevoie de un miracol, pentru a remonta eșecul din tur, în manșa secundă de sâmbătă (ora 17.00).

Cristina Neagu, printre cele mai bine plătite handbaliste ale lumii
Cristina Neagu, printre cele mai bine plătite handbaliste ale lumii

CSM, răpusă de o echipă aflată pe val

Din păcate, și cealaltă formație românească din sferturi, CSM București, a fost învinsă, în manșa tur, scor 28-32, de Esbjerg (Danemarca). Doar că, în cazul „tigroaicelor“ rămâne o rază de speranță, în condițiile în care returul de pe 7 mai (ora 17.00) se va juca la Sala Polivalentă.

Chiar și așa, statistica ne arată că Esbjerg, cu 14 victorii la rând în toate competițiile, e o echipă pe val. De aici și declarațiile reținute ale antrenorului Adi Vasile (40 de ani). „Am rămas cu un gust amar după joc dar, într-un fel, putea să fie şi mai rău. Sunt mândru de fete, au luptat contra unei echipe foarte bune. Ştiam că ne aşteaptă un meci foarte dificil. A fost un meci foarte dur din punct de vedere fizic, foarte intens. Avem acum un dezavantaj de patru goluri. Cred însă în şansa noastră pentru meciul de acasă de duminică“, a spus tehnicianul „tigroaicelor“.

Linn Blohm (Gyor)
Linn Blohm (Gyor)

Liga, „confiscată“ de două echipe

Dacă noi aruncăm cu bani publici în cluburile noastre de handbal feminin, așteptând un triumf în Liga Campionilor de 7 ani – CSM București a câștigat ultima dată trofeul, în 2016 -, în schimb, Ungaria și Norvegia au cam „confiscat“ trofeul, finanțându-și echipele din sponsorizări din sectorul privat.

În ultimele două sezoane, Vipers Kristiansand a cucerit Liga Campionilor, după trei ediții câștigate la rând de Győr. Iar ungurii ne dau un exemplu despre cum trebuie finanțat sportul de performanță! Bugetul clubului Győr a fost de 6 milioane de euro în 2018 şi, treptat, a ajuns la 8 milioane de euro. Din această sumă, autorităţile locale asigură 1,5 milioane de euro. Restul banilor provin de la sponsorul Audi.

Prin comparație, cazul CSM-ului arată anomalia de la noi, în condițiile în care „pompăm“ bani publici în sportul de performanță, unde sectorul privat ar trebui să fie principala sursă de finanțare. În iunie 2022, Cristian Roşu, reprezentantul primarului general în Consiliul Administrativ al CSM Bucureşti, a spus că bugetul „tigroaicelor“ a fost de 3,5 milioane de euro în sezonul 2021-2022 şi că va fi la fel şi în sezonul 2022-2023, cel actual. Din această sumă, 850.000 de euro reprezintă valoarea contractelor de sponsorizare. Adică, 24% din banii cheltuiţi de CSM. În rest, 76% din bugetul echipei e asigurat din bani publici.

Top salarii CSM București

1. Cristina Neagu – 20.000 de euro pe lună

2. Grace Zaadi – 14.000 de euro

3. Emilie Arntzen – 12.000 de euro

4. Laura Glauser – 10.000 de euro

Elisabeth Omoregie – 10.000 de euro

Top salarii Rapid București

1. Estavana Polman – 10.000 de euro pe lună

Orlane Kanor – 10.000 de euro

3. Eliza Buceschi – 8.000 de euro

Denisa Dedu – 8.000 de euro

5. Sorina Grozav – 7.000 de euro.

Liga Campionilor, sferturi

*Rapid București – Vipers (Norvegia) 25-31

*Ferencvaros (Ungaria) – Metz (Franța) 26-32

*Esbjerg (Danemarca) – CSM București 32-28

*Odense (Danemarca) – Győr (Ungaria) 27-29

Meciurile retur se vor juca pe 6/7 mai.

Final Four al Ligii Campionilor va fi găzduit de Budapesta, între 3-4 iunie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite