Tipic românesc: Ce spunea Nicuşor Dan despre finanţarea sportului din bani publici şi ce a făcut, ca primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan

Oamenii care ajung în funcţii publice în România dau impresia că suferă, la unison, de memorie scurtă. Pentru că una zic în timpul campaniei electorale, după care, când ajung să aibă pâinea şi cuţitul în mână, fac cu totul altceva!

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, e încă un exemplu perfect de politician cu memorie scurtă! 

Cât timp avea statut de activist şi candidat la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan acuza vehement finanţarea unui club, precum CSM Bucureşti, din bani publici. Iată doar o postare de-a sa de pe Facebook, în acest sens, înainte de a ajunge primarul Capitalei: „Consider neoportun ca Primăria Bucureştiului să se milogească de guvern să nu taie furnizarea gazelor, să nu existe terenuri de sport în care copiii să poată face gratuit sport, să nu existe suficiente creşe şi grădiniţe de stat, dar aceeaşi primărie să plătească salarii de sute de mii de euro unor handbaliste“.

Şocant e că Nicuşor Dan scria acest text, invocând chiar salariul Cristinei Neagu la CSM Bucureşti, ataşând la postarea sa un articol pe această temă, după cum se poate vedea mai jos:

Nicusor

Acum, după ce a ajuns în scaunul de primar, Nicuşor Dan nu doar că a uitat ce spunea, înainte de alegeri, dar chiar a „reuşit“ performanţa de a mări salariul lui Neagu, la 20.000 de euro pe lună! Ceea ce o plasează pe Cristina pe locul 4 în clasamentul veniturilor din sportul românesc pe plan intern, după cum „Adevărul“ a arătat aici.

„CSM trebuie să se concentreze pe creşterea copiilor“

Postarea de mai sus, de pe Facebook-ul lui Nicuşor Dan, e doar un prim exemplu despre ce spunea el, acum câţiva ani, şi ce a făcut, ulterior. 

Cu adevărat şocant pare acum interviul pe care i l-a acordat, în ianuarie 2016, jurnalistului Matei Udrea, la prosport.ro la vremea respectivă. 

În cadrul acestui dialog, Nicuşor Dan combate cu subiect şi predicat aruncarea banului public pe salariile unor vedete de la CSM Bucureşti. Adică, nişte salarii pe care Primăria Capitalei nu doar că le plăteşte, în continuare, şi în mandatul lui Nicuşor Dan, dar chiar le şi măreşte din mers, cum tocmai s-a întâmplat în cazul Cristinei Neagu.

Iată însă fragmente din ce spunea Nicuşor Dan, în interviul din ianuarie 2016:

*10-11 milioane de euro alocate pentru sport înseamnă 1% din bugetul total al Primăriei. Nu e o sumă mare. Dar aceşti bani sunt cheltuiţi, în acest moment, fără să se vadă vreun rezultat. Dincolo de aceste echipe care evoluează în prima divizie la sporturile respective, nu se prea vede ceva concret acolo unde contează şi unde trebuie, de fapt, să se implice municipalitatea. Nu se văd selecţii în şcoli, nu se vede o dezvoltare a sportului de masă, nu am văzut apărând baze sportive publice pentru copii, acolo unde părinţii să-i poată duce să facă sport fără să plătească 50 de lei pe oră. Nimic din toate astea.

*Dacă vorbim, de exemplu, de Cristina Neagu, eu cred că Bucureştiul trebuie să fie mândru că s-a format aici cea mai bună jucătoare din lume, dar nu e cazul să se bată ca să o ia. CSM trebuie să se concentreze pe creşterea copiilor şi a juniorilor, să le ofere tinerilor care locuiesc în acest oraş posibilitatea de a face sport, nu să se lupte pentru nişte trofee care sunt, până la urmă, o mândrie goală.

*Dacă ai un brand, aşa cum a devenit CSM Bucureşti, nu poţi să-l arunci pur şi simplu. Nu se pune problema să fie desfiinţat. Dar trebuie să existe un plan prin care conducerea secţiei de handbal – pentru că asta era discuţia, acolo sunt cele mai multe vedete – să atragă sponsorizări private, fonduri care să vină şi din altă parte în afara bugetului public. Sigur că şi Primăria va asigura o sumă decentă. Dar nu putem ţine, pe bani publici, o pleiadă de vedete internaţionale. Cred că scopul Municipalităţii trebuie să fie altul.

13 jucătoare străine are CSM Bucureşti în lotul de 20, în acest sezon. Salariile lor încep de la 7.000 - 8.000 de euro pe lună şi depăşesc, în unele cazuri şi 10.000 de euro lunar.   

CITEŞTE ŞI:

Risipa banului public, în cifre: Ce sumă „înghite“ echipa de handbal CSM Bucureşti în fiecare an

Dăm foc la banul public: Ce salarii lunare au în România handbalistele străine

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite