România - Albania 1-0. Un gol întâmplător şi un nume de Viitor: Cristi Manea, cel mai tânăr debutant din istoria naţionalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romania va disputa două meciuri de pregătire în Elveţia, cu Albania şi Algeria. FOTO: Răzvan Păsărică
Romania va disputa două meciuri de pregătire în Elveţia, cu Albania şi Algeria. FOTO: Răzvan Păsărică

România a câştigat sâmbătă, scor 1-0, în faţa Albaniei, într-un amical jucat la Yverdon-les-Bains. Golul i-a aparţinut lui Raţ, dar evenimentul notabil al partidei a fost debutul lui Cristi Manea. Fundaşul dreapta de la Viitorul a devenit cel mai tânăr debutant din istoria României, după ce-a doborât un record ce data din 1928.

În timp ce unii se pregătesc de Mondiale, noi suntem gata de Europene. Şi în loc de America de Sud, şi partide cu Chile şi Uruguay, am ales Elveţia, şi meciuri cu Albania şi Algeria. 

„Omul înţelept îşi face iarna car, iar vara sanie“, spune proverbul pe care s-a bazat şi Piţurcă, după perfectarea celor două amicale, ultimele înaintea începerii campaniei de calificare la

Euro

image

2016, din toamnă, pe 7 septembrie. 

Manea, integralist

Piţi are însă meritul că a încercat ceva nou, mai ales şi pe fondul accidentării lui Măţel. Cel mai mare este acela că l-a titularizat pe Cristi Manea, care la 16 ani şi 10 luni a devenit cel mai tânăr jucător din istoria naţionalei. Fundaşul dreapta al Viitorului, căruia patronul Gică Hagi îi prevede un viitor frumos, a jucat tot meciul şi a ieşit onorant. 

Câteva intervenţii bune în prima repriză, în care a fost „menajat“ de coechipieri, nefiind prea mult jucat de aceştia, o parte secundă mai vizibilă, o dată cu intrare pe banda sa a unui alt tânăr, Cosmin Matei (22 de ani), de la Dinamo, tot un debutant, cu care a colaborat mai bine. Mai ofensiv, Manea şi-a trecut şi un şut spre poarta Albaniei, dar n-a cadrat balonul. 

S-a complicat în minutul 73, când a încercat să dribleze un adversar, dar a fost salvat de intervenţia excelentă a lui Tătăruşanu, apoi a avut nevoie de ajutorul lui Chiricheş (82), care l-a dublat într-un moment dificil, dar nu într-o fază periculoasă. După cele două meciuri din Elveţia, Manea va ajunge la Bucureşti, unde va evolua pentru naţionala under 19, în Turul de Elită de calificare la CE din Ungaria

Dragoş Grigore, cel mai periculos „tricolor“

A fost o partidă în care Nicoliţă a reapărut la naţională, dar nu s-a văzut, şi în care Maxim şi-a arătat calitatea la fazele fixe. În minutul 61 a executat o lovitură liberă puţin peste transversala lui Berisha. Marica, la meciul 70 la naţională, nu s-a lipit la gol, cel mai periculos jucător al nostru fiind Dragoş Grigore. 

De atfel, fundaşul central al lui Dinamo (aproape de transferul la Toulouse) a ratat trei ocazii uriaşe, toate după lovituri de colţ. La prima (37), a reluat cu capul puţin pe lângă poarta albanezilor, la a doua (42) goalkeeperul Berisha a scos incredibil un şut din 6 metri, apoi a mai parat, tot din 6 metri, o lovitură de cap a aceluiaşi jucător (72)

Până la urmă a căzut şi golul (83), autor Raţ, după o bâlbâială în apărarea albanezilor, cu un şut din 2 metri. Gol la selecţia cu numărul 96 şi la cinci zile după ce-a aniversat 33 de ani. Doar al doua sa reuşită în naţională, şi prima la 10 ani după golul reuşit în amicalul cu Germania, 5-1 în Giuleşti, în aprilie 2004. 

1-0 cu Albania, într-un meci în care Piţi i-a oferit în partea secundă debutul şi lui Florin Tănase (19 ani), un alt puşti de la Viitorul. 

Pe lângă partida cu Albania, România va mai disputa un amical în cantonamentul din Elveţia, contra naţionalei Algeriei (4 iunie), o selecţionată calificată la CM 2014. 


Selecţionerul Victor Piţurcă a decis să-l titularizeze în banda dreaptă pe fundaşul Viitorului, Cristi Manea, cel care la 16 ani şi 10 luni a devenit cel mai tânăr jucător care îmbracă tricoul naţionalei. 

Precedentul record de precocitate data din 15 aprilie 1928, când Graţian Sepi debuta în partida România-Turcia (4-2), la vârsta de 17 ani şi 3 luni.

Top 3 cei mai tineri debutanţi la echipa naţională: 

1. Cristi Manea - 16 ani şi 10 luni (2014)

2. Graţian Sepi - 17 ani şi 3 luni (1928)

3. Ilie Balaci - 17 ani şi 6 luni (1974)

Marica Cristi Manea FOTO Facebook Romania

"Am viitorul lângă mine!  Dacă vi se pare că arată ca un puşti de 16 ani, să ştiţi că aşa este! Doamnelor şi domnilor, viitorul echipei naţionale vine de la Gică Hagi! Îl recunoaşteţi? Cristi, introducerea ţi-am făcut-o eu, acum ai tu cuvântul, pe teren!"

Marica, lângă Cristi Manea, într-o prezentare făcută de atacantul României pe pagina sa personală de Facebook, înainte de meciul cu Albania

387 de minute a jucat Cristi Manea în Liga I, în acest sezon. După 27 de minute la debutul cu Steaua, din 21 aprilie (0-3), Manea a fost integralist în alte patru meciuri (din cinci) în finalul sezonului. 

ROMÂNIA - Albania 1-0 (Raţ 83)

Echipele de start: 

România

12. Tătăruşanu - 4. Cr. Manea, 21. Dr. Grigore, 6. Chiricheş, 3. Raţ - 5. Bourceanu, 18. Pintilii - 16. Nicoliţă, 7. Chipciu, 20. Maxim - 9. Marica (cpt.)

Rezerve: 1. Pantilimon, 2. Măţel, 8. Lazăr, 10. Cr. Tănase, 11. C. Matei, 13. Vătăjelu, 15. Mitrea, 17. V. Găman, 19. Rusescu, 22. Fl. Tănase, 23. S. Lung jr.

Albania: 

1. Berisha - 2. Lila, 6. Curri, 5. Cana (cpt.), 7. Agolli, 20. Kace, 8. Abrashi, 3. Lenjani, 11. Vila, 9. Kapplani, 16. Cikalleshi

Citeşte şi 

Totul despre meciul România - Albania, programat diseară seară, în Elveţia. Adversarii vin cu două vedete de la Lazio

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite