Probleme pentru antrenorii români din străinătate. Cota lor va scădea vertiginos în perioada următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Lucescu
Mircea Lucescu

Cota tehnicienilor români care antrenează în străinătate va scădea vertiginos după ceea ce s-a întâmplat în acest sezon.

Sezonul care se apropie de final va fi, foarte probabil, primul din ultimii ani în care niciun tehnician român care antrenează în străinătate, nu va câştiga titlul naţional 

Şahtiorul lui Mircea Lucescu a remizat pe teren propriu, scor 0-0, cu marea rivală Dinamo Kiev şi a ratat şansa de a se apropia de aceasta în fruntea clasamentului. Cu cinci etape înaintea finalului de sezon, Kievul are cinci puncte avans şi pare că anul acesta va pune capăt supremaţiei Şahtiorului în fotbalul ucrainean, demonstrată de faptul că în ultimii cinci ani trofeul a stat la echipa finanţată de Rinat Ahmetov.

Anul acesta însă, Şahtiorul n-a mai avut forţa de a lupta pe toate fronturile, slăbită fiind şi de faptul că a fost nevoită să se mute la Doneţk, unde bombardamentele sunt la ordinea zilei. Şahtior a jucat la Lvov, în cealaltă parte a Ucrainei, dar a avut cartierul general la Kiev, acolo pregătindu-se în timpul săptămânii.  „După cinci ani de victorii în campionatul Ucrainei, era normal ca cei mai mulţi să-şi dorească să vină o altă campioană. E normal să fie ajutaţi când ai puterea, ei joacă toate meciurile acasă. Noi jucăm toate meciurile pe terenurile lor.  E mare dezamăgire pentru că nu e uşor să joci chiar împotriva tuturora. Jucăm împotriva echipelor, a arbitrilor”,  a spus Mircea Lucescu după egalul cu Dinamo Kiev.
Antrenorul care va împlini 70 de ani în august ratează astfel ocazia de a câşytiga cel de-al 13-lea titlu din cariera sa, după cele luate cu Dinamo, Rapid, Galatasaray, Beşiktaş şi Şahtior, la ucrainieni trecându-şi în palmares opt campionate.
Dezastru în Golf
Eşecul lui Mircea Lucescu se răsfrânge şi asupra fotbalului românesc, mai ales că nici ceilalţi tehnicieni care activează în străinătate n-au performanţe remarcabile. Cosmin Olăroiu, cel care ţinea steagul sus în fotbalul arab are şi el un sezon slab cu Al Ahli, din Emirate şi e abia pe locul 5, la 18 puncte de primul loc.
Dezamăgiri uriaşe au fost doi dintre cei mai bine cotaţi antrenori români, care nici măcar nu termină sezonul pe banca tehnică, fiind demişi de câteva luni. Dan Petrescu a eşuat în Qatar, după o experienţă frumoasă în Rusia, iar Laurenţiu Reghecampf a ratat tot ce se putea rata cu Al Hilal, unde fusese primit ca un prinţ, iar drama sa este cu atât mai mare cu cât fosta lui echipă este neînvinsă după ce şeicii l-au dat pe el afară. 
Andone s-a înecat la mal
Ioan Andone a avut şi el şansa unui titlu în Cipru, dar a fost demis acum trei săptămâni de conducerea clubului Apollon. Andone reuşise să revitalizez formaţia din Limassol, o adusese pe primul loc, dar n-a putut să consolideze această poziţie şi de aceea a fost dat afară. Ciprioţii s-au temut că vor pierde prima poziţie a clasamentului şi au vrut să creeze un şoc prin schimbarea antrenorului, dar decizia s-a dovedit pripită, pentru că Apollon este acum pe locul doi, la două puncte de liderul Apoel.

Campioni în ultimii ani

2014  Mircea Lucescu (Şahtior), Florin Motroc (Al Riffa – Bahrein), Cosmin Olăroiu (Al Ahli – Emirate)
2013  Mircea Lucescu (Şahtior), Cosmin Olăroiu (Al Ain – Emirate)
2012  Mircea Lucescu (Şahtior), Cosmin Olăroiu (Al Ain – Emirate)
2011  Mircea Lucescu (Şahtior)
2010  Mircea Lucescu (Şahtior)


Tehnicieni români care au activat în străinătate în acest sezon
Mircea Lucescu – Şahtior (Ucraina) - locul 2
Răzvan Lucescu – Skoda Xanthi (Grecia) – locul 7
Cosmin Olăroiu – Al Ahli (Emirate) – locul 5
Ion Marin – Al Dhafra (Emirate) - demis
Dan Petrescu – Al Arabi (Qatar) – demis
Ladislau Boloni – Al Khor (Qatar) – locul 10
Victor Piţurcă – Al Ittihad (Arabia Saudită) – locul 4
Laurenţiu Reghecampf – Al Hilal (Arabia Saudită) - demis
Florin Motroc –Al Ramtha (Iordania) – locul 2
Eusebio Tudor – Al Shoalah (Arabia Saudită ) – locul 13
Valeriu Tiţa – Al Orubah (Arabia Saudită)  - locul 14
Ioan Andone – Apollon Limassol (demis)
Cosmin Contra – Guanghzhou RF (China) – locul 4
Campionatul Chinei a început în martie şi se desfăşoară pe sistemul primăvară - toamnă


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite