Primele fisuri în afacerea vânzării drepturilor TV: „Contractul e o glumă“. Estimările arată pierderi uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La opt luni după ce Liga Profesionistă de Fotbal a încheiat contractul cu Intel Sky Broadcasting, fără a organiza vreo licitaţie, primul conducător de club din Liga I, Valeriu Iftime (FC Botoşani), a izbucnit şi a vorbit despre o afacere dubioasă cu un viitor incert.

Vânzarea drepturilor TV ale Ligii I s-a oficializat, în mod suspect, iar, aşa cum era de aşteptat, acum apar primele fisuri în această afacere cu o valoare totală de 170.500.000 de euro.

La data de 4 martie, adică exact în ziua în care România a fost zguduită de arestările din „Dosarul Transferurilor“, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a profitat de moment şi a pus pe site-ul oficial un comunicat prin care a anunţat cedarea drepturilor TV pe următorii cinci ani către Inter Sky Broadcasting. 

„În baza acestui parteneriat, LPF va încasa în următoarele cinci sezoane compeţitionale, în mod necondiţionat, o sumă anuală netă egală cu valoarea sumelor anuale încasate din cedarea drepturilor de difuzare primite de LPF în sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014“, a fost un fragment din comunicatul Ligii. 

La această informare scurtă s-a rezumat o afacere care a ridicat foarte multe semne de întrebare. Cele mai mari:

1- Cum a fost posibil ca vânzarea să se facă fără organizarea unei licitaţii?

2- Cum a fost posibil ca un off-shore din Malta, Intel Sky Broadcasting, să garanteze plata unei sume de peste 170 de milioane de euro în următoarele cinci sezoane, având în vedere că fotbalul românesc devine din ce în ce mai neatractiv pentru consumatori?

Aşa cum era de aşteptat, parteneriatul LPF – Intel Sky Broadcasting n-are baze solide şi au apărut primele fisuri, la opt luni de la începutul lui.

„A fost o greşeală că nu s-a făcut licitaţie“

Luni seara, în cadrul unei intervenţii telefonice la Digi Sport, patronul celor de la FC Botoşani a vorbit, în premieră, despre părţile dubioase ale contractului prin care Liga a cedat drepturile de televizare.

„Nu pot să-mi fac un buget clar, fiindcă nu ştiu pe ce bani mă pot baza din drepturile TV. Eu nici n-am văzut contractul încheiat de Ligă, fiindcă e secret. Niciun club nu l-a văzut. La un moment dat, am primit o hârtie, care e o glumă, în care se spune că vom primi nişte bani. Sunt însă mulţi de <<dacă>> acolo. De aceea, spun că trăim într-o lume anormală. Nu-mi pot face planuri de viitor“, a afirmat Valeriu Iftime.

Acesta a şi explicat de ce contractul LPF – Intel Sky Broadcasting are un viitor incert, deşi, teoretic, a fost semnat pentru următoarele cinci sezoane. „De patru luni, mă lupt să obţin printr-un credit un împrumut pe drepturile TV din viitor, dar nicio bancă nu mi-l oferă. De ce? Pentru că am nevoie de o garanţie la bancă şi Liga nu mi-o oferă. Am cerut la Ligă contractul cu respectiva firmă şi mi-au spus că e secret şi că nu mi-l dau. Apoi, i-am rugat să-mi dea o hârtie cu banii pe care îi vor primi, la anul, în funcţie de locul ocupat în clasament, dar nici asta nu mi-au dat. Am fost nevoit să garantez împrumutul bancar cu bunurile mele personale“, a continuat finanţatorul celor de la FC Botoşani.

Iftime (foto jos) a prevăzut un viitor sumbru pentru cluburile din prima ligă, care supravieţuiesc datorită banii din televizări. „Toate echipele care se bazau pe drepturile TV vor muri. E o mare greşeală că nu s-a făcut o licitaţie. Trebuia o participare directă“.

image

Banii dispar, finanţatorii la fel. Niculaie: „Cedez Braşovul gratis“

Cum contractul de vânzare a drepturilor TV are un viitor incert, iar DIICOT şi DNA sunt cu ochii pe fotbalul românesc, oamenii cu bani au început să dea bir cu fugiţii. Arpad Paszkany a anunţat în „Adevărul“ că nu mai are nicio treabă cu CFR şi că e interesat doar de vânzarea clubului. Paszkany nu e singurul conducător din Liga I care îşi pregăteşte ieşirea din fenomen. „În alte domenii, mai lucrezi, mai faci nişte bani. În fotbal, noi n-am vândut mai nimic, n-a plecat un fotbalist pe sume mari de ani de zile. Dau echipa gratis cui vrea să o ia“, a anunţat Ioan Niculaie (FC Braşov) la „Fanatik“.

Estimare: pierderi de zece milioane de euro pe sezon

Dezvăluirile făcute de finanţatorul celor de la FC Botoşani, Valeriu Iftime, vin la o săptămână după ce site-ul prosport.ro a publicat un amplu material, folosind surse din piaţa media, despre pierderile suferite de Intel Sky Broadcasting (ISB), firma care a cumpărat drepturile TV de la LPF.

Potrivit sursei citate, dintre cei 2,4 milioane de abonaţi UPC şi Romtelecom, firme de cablu care au inclus posturile Look TV şi Look Plus în grila lor de programe, doar 250.000 de abonaţi au ales să plătească 2,1 euro, lunar, pentru a recepţiona Look TV, adică acel canal care transmite partidele mai importante din campionat! Ceea ce înseamnă că doar zece la sută din abonaţii UPC şi Romtelecom au cerut să vadă Liga I contracost.

Prosport.ro susţine că, din cauza acestui dezinteres, Intel Sky Broadcasting (ISB) înregistrează pierderi de zece milioane de euro! Cum s-a ajuns aici? Iată explicaţia:

*Un sezon de Liga I a costat 27,5 milioane de euro (fiind un off-shore, ISB îşi recuperează TVA-ul plătit în România). La această sumă se adaugă şi 3 milioane de euro, sumă ce reprezintă cheltuieile de transmitere a meciurilor. Total cheltuieli: 30.500.000 de euro.

*La capitolul încasări, ISB a trecut, mai întâi, suma de 16,8 milioane de euro pe care a primit-o de la UPC şi Romtelecom pentru că le-a cedat postul Look Plus. Potrivit înţelegerii cu cabliştii, ISB încasează şi câte un euro pentru fiecare abonat care activează opţiunea Look TV. La 250.000 de plătitori, suma se ridică la 3 milioane de euro. Total venituri: 19.800.000.

Din diferenţa dintre cheltuieli şi venituri reiese o pierde de aproximativ zece milioane de euro. Astfel, e lesne de înţeles de ce acest parteneriat LPF – ISB nu va continua în următoarele cinci sezoane, dacă situaţia nu se va schimba radical.

171.000 de telespectatori au urmărit meciul Steaua – Dinamo la nivel naţional, pe toate categoriile de vârstă. A fost cel mai urmărit joc difuzat până acum de Look TV, însă, în acelaşi timp, şi cel mai mic rating produs de eternul derby din istoria audienţelor măsurate.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite