Povestea unui parteneriat de succes: cum s-au cunoscut Horia Tecău şi Julien Rojer
0Cu 34 de turnee cucerite până în acest moment al carierei, Horia Tecău este pe locul 11 mondial printre jucătorii în activitate şi pe locul 70 într-un clasament all-time, la egalitate cu Michael Chang.
Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer s-au impus vineri seara în finala de la US Open, după ce au depăşit dublulul spaniol format din Marc Lopez şi Feliciano Lopez, scor 6-4, 6-3, după un meci intens. Perechea româno-olandeză a reuşit câte un break în fiecare set şi a reuşit să anuleze mingile de break ale adversarilor, venite pe serviciul lui Horia. „Comunicăm mult, luptăm împreună“, a dezvăluit Rojer cheia succesului. "A fost un meci dificil pentru mine. Au avut multe şanse pe serviciul meu, dar am luptat pentru a ne menţine avantajul", a spus Horia. Pentru România, este primul titlul cucerit la US Open după cel al lui Ilie Năstase, tot la dublu, în 1975, alături de Jimmy Connors.
Povestea dublului
Parteneriatul dintre Horia Tecău (32 de ani) şi Jean-Julien Rojer (36 de ani) s-a format la sfârşitul lui 2013, când românul a decis să înceteze colaborarea cu Max Mîrnyi, care nu mergea strălucit, în vreme ce olandezul tocmai punea stop unei „relaţii“ de doi ani cu pakistanezul Aisam-Ul-Hak Qureshi. Românul şi olandezul se ştiau din SUA, din perioada junioratului, chiar dacă e o diferenţă de patru ani între ei. "În primul rând, noi suntem foarte buni prieteni.Ne cunoaştem de foarte multă vreme, de când am locuit şi eu, timp de trei ani, la Miami. El, fiind din zonă, din Antilele Olandeze, era aproape. Ne întâlneam atunci aproape săptămânal fiindcă jucam la toate turneele ITF şi challenger. Avem o relaţie specială, putem să vorbim despre orice", spunea Horia la finalul lui 2013, într-un interviu pentru Gazetă.
În primul an de parteneriat, totul a mers ca pe roate pentru Horia şi Jules. Începând din februarie 2014, odată cu turneul de la Zagreb, şi până la finalul sezonului, cei doi au strâns opt trofee. E adevărat, nu dintre cele mai strălucitoare. În 2015, cei doi s-au concentrat pe marile lovituri, şi acestea au venit la Londra, cu trofeele de la Wimbledon şi Turneul Campionilor adăugate în palmares. 2016 a fost unul mai dificil, olandezul a avut bătăi de cap cu un virus, Horia a jucat cu Mergea la câteva turnee pentru a pregăti Jocurile Olimpice, iar revenirea lui Tecău şi Rojer s-a lăsat aşteptată.
Cu o jumătate de 2017 neconvingătoare, eliminări premature la toate Grand Slamurile şi cam la toate turneele, dublul româno-olandez şi-a regăsit paşii fix înainte de US Open, la Winston-Salem. După care, ştie deja toată lumea, a venit triumful de la New York, sărutul cupei şi aplauzele pentru Horia şi Jean-Julian. „Mă bucur că am reuşit să găsim cel mai bun tenis al nostru în aceste două săptămâni la New York. Ne-am simţit incredibil la Londra, când am câştigat primul nostru trofeu de Mare Şlem şi apoi ne-am dorit să retrăim acel sentiment. Am tot încercat la fiecare turneu de Mare Şlem, toate sunt speciale. Victoria de la Winston-Salem ne-a dat încrederea pentru a câştiga acele câteva puncte care fac diferenţa în meciurile de dublu. Pentru a câştiga acele puncte e nevoie să fii tot timpul în meci din punct de vedere mental, fizic şi tehnic. Când nu câştigi meciuri, acele puncte nu vin spre tine pentru că nu ai încredere", a mărturisit Horia.
„Am avut meciuri grele, în primul tur am luptat mult să depăşim adversari puternici. În penultimul tur cred că am avut parte de un semi-miracol pentru că Peers şi Kontinen au jucat mai bine decât noi. Dar ne-am agăţat de acel meci cu tot ce am avut. Şi ne-am propus să avem aceeaşi atitudine în finală ca în acel meci. Poate ca în asemenea momente tensionate nu producem cel mai bun tenis, dar am fost acolo, pe teren, unul pentru celălalt", a spus şi Rojer, olandezul născut la Curacao.
S-au calificat la Turneul Campionilor
Succesul de la New York vine cu un pachet de beneficii pentru Tecău şi Rojer: începând de mâine, ei vor reveni în Top 10 ATP, ierahie în care alunecaseră destul de mult, ieşind din primii 30 de jucători de dublu. Apoi, cuplul şi-a asigurat participarea la Turneul Campionilor de la finalului sezonului, revenind după o pauză de an între cele mai bune opt echipe ale lumii. Premiul de la Flushing Meadows nu e nici el de neglijat: 675.000 de dolari, câte 337.500 de dolari de fiecare.
Horia, printre greii tenisului
În acest moment, istoria tenisului reţine 76 de jucători care au cucerit peste 30 de trofee, indiferent că vorbim de simplu, dublu sau dublu mixt. Cu cele 34 de cupe din vitrină (33 la dublu şi una la dublu mixt), Horia este pe locul 70 în clasamentul all-time, la egalitate cu legendarul jucător american Michael Chang. Iar printre tenismenii aflaţi în activitate, Tecău e pe 11, la fel, într-o companie onorantă şi selectă.
Jucători în activitate cu cele mai multe trofee (simplu şi dublu)
1. Bob Bryan 121
2. Mike Bryan 120
3. Roger Federer 101
4. Daniel Nestor 95
5. Rafael Nadal 84
6. Novak Djokovici 69
7. Leander Paes 66
8. Nenad Zimonjici 59
9. Max Mîrnyi 55
10. Andy Murray 47
11. Horia Tecău 34
Trofee lui Horia şi Jean-Julien (16)
2017: Dubai, Geneva, Winston-Salem, US Open
2016: Madrid
2015: Rotterdam, Wimbledon, Turneul Campionilor
2014: Zagreb, Casablanca, Bucureşti, Hertogenbosch, Washinghton, Shenzen, Beijing, Valencia
Trofeele lui Horia cu alţi parteneri (18)
2016: Bucureşti (cu Florin Mergea)
2013: Bucureşti, Hertogenbosch, Beijing ( cu Max Mîrnyi)
2012: Australian Open (cu Bethanie Mattek Sands), Bucureşti, Hertogenbosch, Bastad, Cincinnati (cu Robert Linstedt)
2011: Zagreb (cu Dick Norman), Acapulco (cu Victor Hănescu), Casablanca şi Bastad (cu Robert Lindstedt)
2010: Auckland (Marcus Daniell), Casablanca, Hertogenbosch, Bastad, New Haven (cu Robert Lindstedt)