Povestea unei jucătoare din Africa: „A trebuit să-mi dau jos hainele, să demonstrez că sunt femeie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Genoveva Añonma, jucătoare originară din Africa Centrală FOTO
Genoveva Añonma, jucătoare originară din Africa Centrală FOTO

O jucătoare de fotbal din Guineea Ecuatorială a povestit obstacolele de care a avut parte într-un sport considerat al bărbaţilor.

Genoveva Añonma a fost obişnuită cu insultele. Ani de-a rândul a trezit suspiciuni, a fost ignorată ori acuzată, dar aceste lucruri nu au pregătit-o pentru ce s-a întâmplat la Cupa Africii din 2008. După ce a înscris golul victoriei pentru echipa sa, graţie căruia Guineea Ecuatorială a câştigat competiţia, Genoveva Añonma se aştepta să savureze împlinirea unui vis.

Dezbrăcată în faţa echipei şi a oficialilor federaţiei

În loc de asta, situaţia s-a transformat într-un coşmar, potrivit bbc.com. Rezultatele ei foarte bune au atras, din partea echipelor rivale, suspiciunea că ar fi bărbat, iar Confederaţia Africană de Fotbal a ales o metodă atipică de a clarifica lucrurile. „Mi-au cerut să-mi dau jos hainele în faţa oficialilor Federaţiei şi a echipei Guineea Ecuatorială“, povesteşte jucătoarea. „Am fost foarte supărată, m-am simţit descurajată şi am plâns. Am fost umilită, dar în timp am trecut peste“. 

Sportiva nu a fost străină de discriminări încă din copilărie - o perioadă nu tocmai fericită. „Când aveam cinci ani, fetele din satul meu nu m-au acceptat, pentru că voiam să joc fotbal, aşa că întotdeauna mă alăturam băieţilor. Tatăl meu locuia în altă parte cu o femeie şi mama mea nu voia să am nimic de-a face cu fotbalul. Voia să studiez, să devin profesor sau să ajut copiii. Am avut probleme serioase cu ea. Mi-a spus că nu vrea să mă mai vadă vreodată. În cele din urmă, am ajuns la unchiul meu. M-a luat la oraş, să pot continua şcoala şi să joc fotbal“.

Din Guineea Ecuatorială în Germania, „cel mai bun campionat“

La 15 ani, Genoveva Añonma a semnat cu echipa locală, Malabo şi, după un sezon în fotbalul african, s-a transferat la FC Jena, în primul eşalon german, unde a fost în topul marcatorilor doi ani la rând.
Referitor la scepticismul celorlalţi, regretul sportivei este că nu i-a fost permis un control medical care să „stingă“ presupunerile. „Am sperat că mă vor suna, să merg la medic şi să fac teste, dar nu s-a întâmplat asta niciodată. Nu au făcut nimic pentru mine. A trebuit să mă apăr singură, să declar că nu sunt bărbat, că sunt femeie“.

În prezent, jucătoarea evoluează la Turbine Postdam, tot în Bundesliga, despre care declară: „Cred că în Germania este cel mai bun campionat din Europa. Sunt mulţi jucători internaţionali, jucători mari. Pe de altă parte, nu este uşor când nu ştii să vorbeşti germana foarte bine. Nu poţi avea prea mulţi prieteni sau să vorbeşti cu oamenii aşa cum trebuie“.

Femeia care a spus „nu“ mafiei pariurilor. De ce a lăudat-o Platini pe antrenoarea naţionalei de fotbal feminin, under-19, a Moldovei

Avem şi arbitri la înălţime. Cristina Dorcioman a condus impecabil finala Campionatului European la feminin

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite