Pot fi jucătorii de legendă şi mari antrenori? Ce au făcut Pele, Eusebio, Cruyff sau Bobby Charlton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marco van Basten antrenează echipa de pe locul 13 în Olanda
Marco van Basten antrenează echipa de pe locul 13 în Olanda

Diego Maradona tot insistă în a antrena, deşi calităţile sale de tehnician sunt îndoielnice. Aproape niciun mare jucător n-a ajuns şi un antrenor pe măsură.

Diego Armando Maradona e cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor în accepţiunea multora. Ca antrenor, El Pibe D’Oro n-are nici măcar o picătură din magia pe care o avea ca jucător. Cu toate acestea, Diego e perseverent, acceptând funcţia de selecţioner al Irakului


Pele
N-a încercat niciodată să fie antrenor, pentru că n-a avut înclinaţii spre această meserie. S-a remarcat prin predicţiile sale total eronate: “Columbia va câştiga Mondialul din 1994”, “O naţiune africană va câştiga Cupa Mondială până în 2000”, “Nick Barmby va ajunge un jucător de mare clasă” (a ajuns un fotbalist mediu) sau “Brazilia nu va trece de faza grupelor în 2002” (Brazilia a câştigat Cupa Mondială”).

Eusebio – Un alt nume uriaş al fotbalului, atacantul portughezo-mozambican Eusebio, n-a optat pentru o funcţie de tehnician. “Pantera neagră” sau “Perla Neagră” sau “Regele”, cum a fost el poreclit, a ales o funcţie simbolică la Benfica Lisabona. 

Johan Cruyff – Triplu câştigător al Balonului de Aur, Johan Cruyff este unul dintre puţinii mari fotbalişti care au avut o carieră strălucitoare şi pe banca tehnică. Numit la Ajax la mijlocul anilor 80, olandezul a adus Cupa Cupelor în 1987. În 1988, Cruyff s-a întors la Barcelona (unde activase ca jucător) şi, ca antrenor, a câştigat nu mai puţin de 11 trofee, fiind depăşit abia de Josep Guardiola. Printre acestea, Cupa Campionilor în 1992, patru campionate în Spania şi Cupa Cupelor. După două sezoane, 94-96, în care n-a cucerit niciun trofeu, Johan Cruyff s-a despărţit de Barcelona şi de antrenorat. Mai conduce selecţionata Cataluniei o dată sau de două ori pe an.

Zinedine Zidane – nu s-a apucat de antrenorat, însă are de gând să facă acest lucru cât de curând. Numele său a fost vehiculat chiar la naţionala Franţei, după despărţirea de Laurent Blanc, însă a fost preferat un tehnician cu mai multă experienţă, Didier Deschamps. Zizou a fost chemat de Mourinho la Real Madrid, unde ocupă o poziţie de consilier.

Bobby Charlton – fostul mare mijlocaş englez a dezamăgit ca antrenor. Numit la Preston North End ca antrenor-jucător, în 1973, a retrogradat cu formaţia engleză, iar în 1975 a şi abandonat cariera de antrenor. 

Franz Beckenbauer – s-a dedicat total muncii de selecţioner din 1984 până în 1990 şi a jucat două finale de Campionat Mondial cu Germania de Vest, ambele împotriva Argentinei. A pierdut-o pe cea din 1986, dar a câştigat-o pe cea din 1990, devenind doar al doilea om care câştigă Cupa Mondială atât ca jucător, cât şi ca antrenor, după Mario Zagallo. Apoi, a acceptat o funcţie de antrenor principal la Olympique Marseille, dar n-a stat decât patru luni în Franţa. A mai condus-o în două mandate scurte pe Bayern Munchen, iar primul dintre acestea, cel din 1994, s-a soldat cu câştigarea campionatului.

Marco Van Basten – după o scurtă experienţă la a doua echipă a lui Ajax, a fost numit selecţioner al Olandei în 2004. A calificat echipa la Mondialul din 2006 şi la EURO 2008, dar s-a oprit în faza imediat următoare după grupe. A stat apoi un an la Ajax, dar a pierdut titlul în ciuda unor invesitţii maxime. Acum e la Heerenveen, cu care ocupă doar locul 13 în Olanda. A eliminat Rapidul din Europa League, dar apoi s-a “predat” în faţa norvegienilor de la Molde.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite