Portretul fostei campioane olimpice la atletism, Gabriela Szabo, care a fost propusă de Victor Pontra pentru postul de ministru al Tineretului şi Sportului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Szabo a fost propusă de premierul Victor Pontra pentru portofoliul Tineretului şi Sportului. Fosta mare atletă este un nume greu al sportului românesc datorită performanţelor uriaşe pe care le-a obţinut în cariera sa de atletă.

Gabriela Szabo (38 de ani) a fost surpriza lui Victor Ponta pentru postul de ministru al Tineretului şi Sportului. Fosta mare atletă a fost consilierul fostului ministru Nicolae Bănicioiu, care ar urma să preia portofoliul Sănătăţii în noul Executiv.

Cine sunt noii miniştri ai Guvernului Ponta 3. Tineri fără experienţă, dar şi parlamentari cu greutate

Szabo s-a născut la 14 noiembrie 1975, la Bistriţa. Ea s-a apucat de atletism la vârsta de 12 ani, fiind descoperită la un cross şcolar. De numele său se leagă câteva dintre marile performanţe obţinute de atletismul românesc de-a lungul timpului. Cel mai răsunător rezultat al fostei atlete a fost medalia de aur câştigată la Jocurile Olimpice de la Sydney, în 2000, în proba de 5.000 de metri. Tot la Sydeny, atleta bistriţeană a mai câştigat o medalie de bronz în proba de 1.500 de metri. Cea de-a treia medalie olimpică, argint, a fost cucerită în 1996, la JO de la Atlanta. 

Două bistriţence în noul Guvern Ponta: Gabriela Szabo la Sport şi Doina Pană la Ape şi Păduri

De asemenea, Szabo a câştigat mai multe medalii de aur la Campionatele Mondiale şi la Campionatele Europene indoor. A stabilit record mondial în proba de 2000 de metri, în 1998, dar şi la 5000 de metri, un an mai târziu, la Campionatele Mondiale de la Dortmund. În 1999, graţie performanţelor sale, a fost desemnată cea mai bună atletă a lumii şi cea mai bună sportivă din Europa. 

În perioada cât se afla în activitate, Szabo era recunoscută în lumea atletismului pentru sprinturile sale ucigătoare de la finalul fiecărei curse, atunci când făcea diferenţa faţă de celelalte competitoare. 

A pierdut alegerile pentru şefia FR Atletism

După ce s-a lăsat de atletism, în 2005, a intrat în forurile de conducere ale Federaţiei Române de Atletism, unde a fost consilier federal şi vicepreşedinte. În 2012, ea a candidat la algerile pentru şefia acestui for, pe care le-a pierdut în faţa lui Ion Sandu, actualul preşedinte. După acest eşec, Szabo a pătruns în Ministerul Tineretului şi Sportului, unde a fost numită consilierul ministrului Nicolae Bănicioiu.

"Am simţit nevoia să dau ceva înapoi acestui sport şi publicului. Pot spune că mă pricep, pentru că lucrez de nouă ani în structuri administrative din domeniul sportului, inclusiv la nivel internaţional", spunea Gabi Szabo înainte de alegerile pierdute pentru şefia FR Atletism.

Gabriela Szabo este căsătorită cu Zsolt Gyöngyössy, fostul ei antrenor. 

Nominalizarea pentru şefia MTS a luat-o prin surprindere

Imediat după ce a fost propusă de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo a declarat pentru ProSport că nu se aştepta, dar a dat asigurări că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a ajuta sportul românesc: "E o mare onoare pentru mine, dar şi o mare responsabilitate să conduc sportul românesc. Împreună cu echipa mea şi cu cei din Comitetul Olimpic şi Sportiv Român sperăm să oferim tot cadrul necesar desfăşurării unei activităţi optime. Categoric, pe lângă sportul de performanţă, una dintre priorităţile mele este şi sportul de masă. Cele două sectoare trebuie să meargă în paralel. Va trebui să muncim enorm, dar sunt sigură că vom avea toate soluţiile pentru asigurarea unui climat perfect pentru marea performanţă." 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite