Piţurcă a ajuns la mâna unui fotbalist pe care l-a ignorat la naţională. Viitorul fostului selecţioner depinde de podium

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Sânmărtean a fost cel mai bun fotbalist român în 2014
Lucian Sânmărtean a fost cel mai bun fotbalist român în 2014

Lui Victor Piţurcă nu i-a mers deloc bine în prima parte a mandatului de la arabi. Al Ittihad n-are nicio victorie cu el pe bancă şi din liderul clasamentului a ajuns pe poziţia a cincea, destul de departe de lupta pentru titlu.

Piţurcă s-a justificat în faţa arabilor, spunând că are un lot dezechilibrat cu mulţi jucători tineri şi fără experienţă, dar şi cu destui bătrâni şi cu fotbalişti străini capricioşi şi lipsiţi de valoare. Din acest motiv, conducerea lui Al Ittihad a acceptat să împrospăteze lotul şi i-a achiziţionat pe Lucian Sânmărtean şi Lukas Szukala.
Paradoxal, acum speranţele lui Piţurcă de a îndrepta lucrurile se leagă de un fotbalist pe care atunci când era în România nu părea să-l aprecieze foarte tare. Banii puşi la dispoziţie de arabi l-au convins pe Lucian Sânmărtean să plece de la Steaua şi să lucreze din nou cu un antrenor care l-a ignorat în multe momente ale carierei lui. Concret, pe când era selecţioner, Victor Piţurcă n-a avut decât foarte rar ochi pentru Sânmărtean. În primul său mandat (2005-2009) nu l-a chemat niciodată, iar în cel de-al doilea (2011-2014) a apelat la el de două ori şi de fiecare dată a fost sămânţă de scandal. În 2010, la un meci cu Belarus, Sânmărtean a ieşit accidentat în minutul 28 şi timp de patru ani n-a mai putat naţionala, fiind ignorat complet la barajul de calificare la CM 2014, contra Greciei, când Piţurcă l-a preferat pe Cociş. Lucian a revenit la lot în septembrie anul trecut şi a fost vioara întâi în meciurile cu Ungaria şi Finlanda, deşi la primul a fost schimbat în minutul 60, iar la următorul a intrat pe teren în minutul 50.
Viitorul lui Piţi depinde de podium


A fost evident că lui Piţurcă nu-i place personalitatea lui Sânmnărtean, care nu e genul de „yesmen”, dar soarta a făcut ca acum viitorul lui Piţurcă să depindă în mare măsură de Lucian.  Fostul selecţioner are trecut în contract că dacă nu termină în primele trei locuri în Arabia Saudită poate fi demis la vară fără a i se plăti daune financiare. Dacă Al Ittihad vrea să-l dea afară până în iunie 2015, arabii trebuie să-i plătească lui Piţurcă tot contractul, inclusiv suma cuvenită pentru anul viitor. Acesta este singurul motiv pentru care şeicii n-au luat atitudine după seria de şapte meciuri fără victorie sub comanda lui Piţi. Pe de altă, parte şi Piţurcă este nevoit să se agaţe de performanţa clasării pe podium, care i-ar mai oferi un an de contract pe un salariu de două milioane de euro. Surse din anturajul fostului selecţioner au dezvăluit că acesta regretă enorm plecarea de la naţională, mai ales că România este aproape de calificarea la Euro 2016, care i-ar fi adus lui Piţi şi un important câştig financiar. Cum el a preferat banii şi mai mulţi ai arabilor, acum este obligat să tragă cât poate pentru a limita proporţiile efectelor create de această mutare neinspirată.

43 de meciuri a jucat Sânmărtean în 2014 pentru Steaua şi echipa naţională

Sanmartean

 3 meciuri la naţională a jucat Sânmărtean sub conducerea lui Piţurcă, cel care a condus prima reprezentativă de 96 de ori

Piţurcă şi Răzvan Lucescu l-au blocat pe Sînmărtean la naţională

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite