Oscar Pistorius, atletul fără picioare, s-a calificat în semifinale la 400 de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pistorius face istorie la Londra FOTO: Mediafax
Pistorius face istorie la Londra FOTO: Mediafax

Sud-africanul Oscar Pistorius, atletul care a făcut istorie devenind primul sportiv fără picioare care a concurat la Olimpiadă, a trecut de calificări şi a ajuns în semifinale la proba de 400 de metri.

Pistorius a concurat în faţa a 80.000 de fani care l-au aclamat şi a stabilit un timp de 45,44 secunde, avansând în semifinale. El a fost întrecut în timpul calificărilor de concurentul din Republica Dominicană, Luguelin Santos, care a avut un timp de 45,05 secunde. 

Semifinalele sunt programate pentru sâmbătă. 

Pistorius a ajuns celebru acum câţiva ani, când lumea a început să se întrebe dacă picioarele lui artificiale, realizate din fibră de carbon, îi conferă un avantaj în faţa celorlalţi concurenţi. Cu toate că Federaţia Internaţională de Atletism a decis la un moment dat că Pistorius nu are voie să concureze în probele celor fără probleme fizice, sud-africanul a câştigat apelul. 

De asemenea, el nu a reuşit să se califice prin timpul său la Olimpiadă, deoarece nu a trecut de calificările din Africa de Sud, care au un nivel mult mai bun decât cele din alte ţări. Cu toate acestea, forul sud-african a decis să-i acorde lui Oscar o dispensă. El concurează acum la 400 de metri şi în ştafeta de 4x400 de metri. 

Pistorius, 25 de ani, s-a născut cu probleme, iar picioarele lui i-au fost amputate la 11 luni. În 2007, Federaţia Mondială de Atletism a cheltuit 50.000 de dolari pentru a stabili dacă picioarele lui Pistorius îl ajută. În 2008 Pistorius a fost declarat ineligibil pentru probele olimpice normale, dar Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis în favoarea sprinterului cu picioare amputate. 

Proba de ştafetă la care va concura Pistorius va avea loc pe 9 august, iar finala pe 10 august. Sud-africanul plănuieşte să concureze şi la jocurile dedicate persoanelor cu dizabilităţi, Jocurile Paralimpice, care vor începe pe 29 august. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite