Messi, de râsul lumii fotbalului: dovada că argentinianul a ajuns să fie premiat degeaba ANALIZĂ
0Lionel Messi e, fără îndoială, în topul celor mai mari jucători din istoria fotbalului – poate chiar cel mai mare! – însă modul în care a fost premiat, în ultimii ani, l-a pus într-o situație ridicolă.
Mai întâi, a fost Balonul de Aur pe care l-a primit în 2021, după transferul său la Paris Saint-Germain. La vremea respectivă, s-a spus că decizia, una profund nedreaptă, a fost luată pentru că Leo evolua la o formație din Hexagon, iar Balonul de Aur e acordat de revista „France Football“. În mod normal, polonezul Robert Lewandowski, cu cifre mult peste cele ale lui Messi, ar fi trebuit să primească celebrul Ballon d'Or. Acum, la trei ani distanță, scandalul a revenit în atenția publicului. Pentru că ziarul francez „Le Monde“ a scris că Messi a primit Balonul de Aur în 2021, după ce redactorul-șef de atunci de la „France Football“, Pascal Ferre, ar fi fost mituit de șefii PSG. De remarcat că, între timp, Pascal Ferre a plecat de la „France Football“, fiind numit ofițer de presă la Paris Saint-Germain!
Acum, FIFA a „reușit“ să repete rușinea din 2021, desemnându-l pe Messi drept cel mai bun fotbalist al anului 2023, în cadrul galei „The Best“ de la Londra. Oricum, astfel de ceremonii s-au devalorizat atât de mult, încât, luni, principalii candidați la trofeu, Messi și Haaland, au lipsit de la eveniment. În clasamentul final, Messi și Haaland au adunat câte 48 de puncte, însă câștigător a fost desemnat starul argentinian, pe motiv că a primit mai multe voturi din partea căpitanilor echipelor naționale. Francezul Kylian Mbappe s-a clasat pe trei cu 35 de puncte.
Cifrele vorbesc de la sine
Așadar, Messi, care are opt Baloane de Aur (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021, 2023) a fost premiat de FIFA pentru a patra oară, după victoriile sale în anchetele din 2009, 2019 și 2022. Doar că acum singurul argument sportiv pentru victoria sa de la Londra ar fi Mondialul câștigat cu Argentina în... decembrie 2022!
În rest, dacă luăm la puricat cifrele din 2023, nu poate exista termen de comparație între Messi și norvegianul Erling Haaland (Manchester City). Iată dovada:
*Anul trecut, Leo a adunat 22 meciuri, 9 goluri și 6 pase de gol la PSG. Și a câștigat Supercupa Franței și titlul în Ligue 1.
*După trecerea sa în Statele Unite, Messi a avut 14 partide, 11 goluri și 5 pase decisive la Inter Miami. Și și-a trecut în palmares Cupa Ligii cu această formație.
*Erling Haaland a avut 53 de meciuri, 52 de goluri și 9 pase de gol în sezonul 2022-2023. Cu patru trofee cucerite cu Manchester City: Premier League, Cupa Angliei, Supercupa Europei, Liga Campionilor.
*În stagiunea actuală, 2023-2024, Haaland are 22 de meciuri, 19 goluri și 5 pase de gol la City. Și și-a trecut în cont și Mondialul Cluburilor.
Așadar, e lesne de înțeles de ce presa mondială s-a arătat indignată de gala FIFA de la Londra, iar glumele au circulat în mediul online pe seama unui alt trofeu care a ajuns în posesia lui Messi, deși argentinianul e departe de perioada sa de glorie.
Gala FIFA, premiile acordate pentru fotbalul masculin
*Cel mai bun jucător: Lionel Messi (Argentina /Paris Saint-Germain / Inter Miami)
*Cel mai bun antrenor: Josep Guardiola (Manchester City)
*Cel mai bun portar: Ederson (Brazilia / Manchester City)
*Cel mai frumos gol (Premiul Pușkaș): Guilherme Madruga (Botafogo)
*Premiul fair play: selecţionata Braziliei
*Echipa anului: Courtois (Belgia / Real Madrid) - Kyle Walker (Anglia / Man. City), John Stones (Anglia / Man. City), Ruben Dias (Portugalia / Man. City) - Bernardo Silva (Portugalia / Man. City), Bellingham (Anglia / Dortmund / Real Madrid), Kevin De Bruyne (Belgia / Man. City), Messi (Argentina /PSG / Inter Miami) - Haaland (Norvegia / Manchester City), Mbappe (Franţa / PSG), Vinicius Junior (Brazilia / Real Madrid)