LeBron, regele NBA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare favorit pentru a fi numit a doua oară consecutiv cel mai bun jucător al sezonului regulat, James are, la 25 de ani, lumea baschetului la picioare. Campion olimpic la Beijing cu naţionala SUA, starul de la Cleveland râvneşte şi la un titlu NBA, după finala pierdută în 2007 cu San Antonio Spurs.

LeBron James este genul de jucător care dă frâu liber imaginaţiei comentatorilor de baschet, nevoiţi să născocească noi şi noi superlative sau să le adapteze pe cele folosite altă dată pentru Magic Johnson, Michael Jordan sau Kobe Bryant. Ultimul este cel cu care LeBron se luptă pentru supremaţie atât pe terenul de baschet, dar şi pentru a câştiga cât mai mulţi fani. LeBron şi Kobe sunt din nou aşteptaţi de toată lumea să se întâlnească în finala NBA din 2010, după ce în sezonul trecut au fost doar la un pas, Cavaliers fiind eliminaţi de Magic în finala Estului.

Dar în acest an LeBron este mai determinat decât oricând să câştige mult-râvnitul titlu de campion NBA, unul dintre puţinele trofee care îi lipseşte din palmares, după cel de campion olimpic, cel de jucătorul anului, debutantul anului şi multe alte distincţii individuale.

Star încă din liceu

Aceste distincţii au început să curgă încă de pe vremea când James evolua pentru echipa liceului St. Vincent-St. Mary din Akron, oraşul său natal din statul Ohio. Jocul său spectaculos, calităţile fizice extraordinare, statisticile pe care le înregistra meci de meci au început să atragă fanii la sală, dar şi atenţia presei. James a devenit încă din timpul liceului o figură publică în Statele Unite.

Apariţia sa, după încheierea celui de-al doilea an de liceu, în revista Slam Magazine, a marcat debutul său în presa de nivel naţional şi nimic nu l-a mai putut opri pe James să devină un idol al noii generaţii. În al treilea an a apărut pe coperţile revistelor ESPN Magazine şi Sports Illustrated, două dintre cele mai populare publicaţii sportive din SUA. Biletele la meciurile echipei sale se epuizau imediat, iar staruri NBA, precum Shaquille O'Neal, au venit să-l vadă jucând.

LeBron a vrut să pătrundă în NBA încă de la 17 ani şi a făcut o petiţie către ligă pentru a modifica regulamentul, care prevedea la acea vreme că un jucător devine eligibil doar în momentul în care îşi încheie liceul. Liga nu a fost însă de acord şi cel care devenise deja un star în America a mai petrecut un an la St. Vincent-St. Mary.

Dincolo de evoluţiile sale pe teren care i-au adus nenumărate distincţii, LeBron James este o mină de aur pentru Cleveland Cavaliers, pentru NBA sau pentru firmele la care face reclamă. În mod normal, pentru majoritatea jucătorilor ar fi urmat după liceu un an, doi, trei sau chiar patru de colegiu şi abia apoi mirajul zecilor de milioane de dolari din NBA. Însă un asemenea talent, cu un asemenea marketing appeal, nu putea să-şi piardă vremea într-un campionat al colegiilor unde nu ai voie să primeşti un sfanţ de la sponsori.

Valoarea comercială a lui James era atât de mare încât o bancă i-a acordat mamei sale un împrumut de 80.000 de dolari pentru a achiziţiona un Hummer pe care LeBron l-a primit cadou la 18 ani. Gloria James nu a avut nevoie de nicio garanţie, acţionarii băncii considerând că numele fiului său, chiar dacă acesta încă nu trecuse la profesionism, este un garant suficient. Şi banca nu a greşit. Încă înainte să joace vreun minut în NBA, James avea pe numele său contracte publicitare în valoare de peste 120 de milioane de dolari.

Nou model financiar

Cele mai multe superstaruri îşi conduc afacerile din afara terenului de sport cam în felul următor: îşi angajează un agent care să-i procure contracte de publicitate. Apoi sportivul apare la momentul stabilit, îşi ridică banii şi negociază un anumit număr de „zile de lucru", atunci când va fi prezent pentru acţiuni de PR şi marketing. Aşa şi-a început şi James cariera, dar în 2005, după doi ani petrecuţi în NBA, pe când avea 20 de ani, şi-a concediat agentul şi şi-a înfiinţat propria companie care să se ocupe de marketingul său. Imperiul financiar care se contura urma să fie condus de un bun prieten al său din copilărie, Maverick Carter. „A fost decizia mea. Vreau propria mea afacere", declara James la vremea respectivă.

Va alege New York?

image

LeBron James este considerat unul dintre cei mai eleganţi jucători din NBA

Marea dilemă a celui supranumit "Alesul" sau "Regele" este dacă să rămână sau nu şi după acest sezon, când îi expiră contractul, la Cleveland. Încă de acum două sezoane au apărut şi zvonurile privind posibilele destinaţii pentru LeBron. New York era şi este cea mai vehiculată, deoarece este o piaţă de desfacere uriaşă şi James ar putea avea ocazia de a juca seară de seară în "templul baschetului", Madison Square Garden.

120 de milioane de dolari a fost valoarea contractelor pe care LeBron le avea pe numele său încă înainte de a juca vreun minut în NBA

56 de puncte este recordul carierei pentru un meci, realizat în sezonul 2004-2005 împotriva celor de la Toronto Raptors. James are opt meciuri cu peste 50 de puncte.

3 jucători au reuşit în istoria NBA să încheie un sezon regulat cu medii de peste 30 de puncte, 7 recuperări şi 7 pase decisive: Oscar Robertson, Michael Jordan şi LeBron James.

O carieră de vis în mai puţin de un deceniu

Date personale
- Data naşterii: 30 decembrie 1984
- Locul naşterii: Akron, statul Ohio, SUA
- Înălţime: 2,03 metri
- Greutate: 113 kilograme

Palmares
- 2001, 2002, 2003: Ales în prima echipă a liceelor din SUA
- 2002, 2003: Ales jucătorul de liceu al anului
- 2003: Trofeul Naismith pentru cel mai bun tânăr jucător din SUA
- 2003: Ales de pe prima poziţie în draftul NBA de către Cleveland Cavaliers
- 2004: Cel mai bun debutant din NBA
- 2004: Ales în prima echipă a debutanţilor din NBA
- 2010: Şase prezenţe în All Star Game
- 2006, 2008: MVP al All Star Game- 2006, 2008-2009: Ales în prima echipă a NBA
- 2007: Finalist NBA
- 2008: Cel mai bun marcator din sezonul regulat din NBA
- 2008: Campion olimpic cu naţionala SUA, la Beijing
- 2009: Ales în cea mai bună echipă defensivă
- 2009: MVP al sezonului regulat

PROFIL DE CAMPION

Tatuaje „Alesul", „Bestia" sau „Copilul dotat"

James are o serie de inscripţii tatuate pe corpul său, printre care „Alesul", „Bestia" sau „Copilul dotat". De asemenea are tatuate numele copiilor săi, Prince James şi Maximus Brice, dar şi al mamei sale Gloria, iar pe piept are întruchipat un „leu-dragon". ;

image

Un King Kong al baschetului

În 2008, LeBron James a devenit al treilea bărbat din istorie şi primul de culoare care a apărut pe coperta celebrei reviste Vogue şi doar. Ipostaza lui James, cu fotomodelul Gisele Bundchen în braţe a fost inspirată din posterul filmului King Kong. ;

Viaţa lui James, subiect de film

Evoluţia echipei de baschet a liceului St. Vincent-St.Mary a devenit subiect de film documentar, în care LeBron James şi coechipierii săi îşi joacă propriile roluri. Filmul a fost lansat la începutul acestui an şi a avut deja un mare succes. ;

ADEVĂRUL CAMPIONILOR

LeBron va fi regele New York-ului

Magic Johnson,legendă NBA, pentru NY Post

Cred că LeBron James va alege să joace pentru New York. Knicks se află în pole position dar trebuie să-l atragă demonstrându-i că va avea o echipă construită pentru a câştiga. Mai e nevoie de un superstar. Dar nu de genul lui Dywane Wade. Ei doi nu pot juca împreună, chiar dacă există asemenea scenarii. Amândoi domină mingea, iar LeBron are nevoie alături de cineva precum Amare Stoudemire sau Chris Bosh, ambii disponibili, poate chiar Yao Ming, dacă îşi va reveni după accidentare.

LeBron poate deveni cu adevărat „Rege" dacă va revitaliza echipa din New York. Toată lumea îl va ţine minte dacă va aduce un trofeu atât de mult râvnit de către fanii celor de la Knicks. În New York eşti mereu în centrul atenţiei şi poţi face lucruri extraordinare. A fost şi cazul lui Alex Rodriguez. M-a întrebat ce să aleagă între Boston şi New York. Şi i-am zis că decizia e la mintea cocoşului, că trebuie să se ducă la Yankees. La fel şi pentru LeBron. Dacă vrea să devină miliardar, sau pe aproape trebuie să ajungă în New York.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite