Laura Badea recită din Nichita Stănescu la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Atlanta, din 1996, la scrimă, Laura Badea se va afla, astăzi, la ora locală 19.00, într-o ipostază inedită la cunoscutul centru cultural Kings Place, situat într-una dintre zonele turistice zero ale Londrei (Kings Cross). Vicepreședintele FR de Scrimă va recita versuri din Nichita Stănescu, Ştefan Augustin Doinaş şi Gellu Naum.

În ineditul demers, Laurei Badea i se vor alătura vedete ale sportului britanic şi american: Tanni Grey Thompson şi Chris Holmes. Îi vor acompania cei de la Denys Baptiste Jazz Quartet.
 
Seara de poezie este organizată de Insitutul Cultural Român în parteneriat cu Poet in the City, Winning Word, Faber şi Ambasada Statelor Unite la Londra.

Vedetă a scrimei mondiale în anii ‘90, Laura Badea a obţinut aurul la porba de floretă individual la Jocurile Olimpice de la Atlanta, în 1996. În prezent, este director al Departamentului educaţie olimpică pentru sportul şcolar şi universitar din cadrul Univeristăţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport.

Socotit a fi unul dintre cei mai cunoscuţi campioni paralimpici britanici, înotătorul Chris Holmes a câştigat de-a lungul carierei nouă medalii. Nevăzător de la 14 ani, Holmes a obţinut şase medalii numai la Jocurile Paralimpice de la Barcelona, o performanţă care nu a mai fost depăşită de niciun alt britanic.

Cu un record de 11 medalii de aur, Tanni Grey Thompson a câştigat de şase ori proba Maratonului de la Londra. În 2010, i-a fost conferit tilul de Baroneasă.

Moderatoarea serii de poezie care face parte dintr-o serie de manifestări organizate de Institutul Cultural Român din capitala Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi una dintre cele mai renumite jurnaliste sportive britanice, Clare Balding, care a transmis pentru BBC de la toate ediţiile Jocurilor Olimpice din ultimii 20 de ani.

Jurnalista britanică a fost corespondent special la jocurile olimpice şi paralimpice mai bine de zece ani. Astăzi prezintă programe de sport pentru BBC şi Radio 4. Recent, Balding s-a aflat la bordul celebrului vas „Gloriana“, deţinut de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, pentru a transmite Jubileul de Diamant.Cine este Laura Badea

- S-a născut la 28 martie 1970, în Bucureşti.
- A început scrima la Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 din Bucureşti şi s-a consacrat la CSA Steaua.
- A cucerit titlul olimpic la floretă, individual, în 1996 (Atlanta). Are şi o medalie de argint (1996) şi una de bronz (1992, Barcelona), ultimele două cu echipa.
- La Campionatul Mondial a ocupat locul 1, la individual, în 1995 (Atena), şi cu echipa de floretă, în 1994 (Haga). Mai are în palmares cinci medalii de argint (1993, 1995, 1997, 1998, 2004) şi două de bronz (2002, 2003) cu echipa de floretă.
- A fost campioană europeană atât la individual (1996, 1997, 2004), cât şi cu echipa (2004). A mai obţinut patru medalii de argint şi două de bronz.
- Maestru Emerit al Sportului (1992).
- Este căsătorită cu Adrian Cârlescu, fost sabrer, actualmente antrenor de scrimă, cu care are o fetiţă, Maria.
- Ocupă funcţia de vicepreşedinte al FR de Scrimă din 2005.
- Este absolventă a Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport. Şi-a luat doctoratul în sport.
- Este director la Departamentul de Educaţie Olimpică, Sport Şcolar şi Universitar în Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR).
- Are gradul de locotenent-colonel (r).
- A absolvit cursurile de antrenori organizate de FR de Scrimă şi Federaţiei Internaţionale de Scrimă (FIE).
- A fost preşedintele Comisiei Sportivilor din cadrul Comitetului Executiv al COSR.
- Este membru în Comisia de Regulament din cadrul Federaţiei Internaţionale de Scrimă (FIE).
- Este Ambasador naţional pentru sport, toleranţă şi spirit sportiv pe lângă Consiliul Europei.
- A primit Ordinul Naţional „Pentru merit", în grad de comandor (2000) şi Ordinul „Meritul Sportiv", clasa I (2004).
- Vorbeşte fluent engleza, italiana, franceza şi rusa.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite