Koeman, un coşmar înfiorător de scump: Cât a costat demiterea sa de la Barcelona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ronald Koeman a câştigat Cupa Campionilor cu Barcelona, ca jucător
Ronald Koeman a câştigat Cupa Campionilor cu Barcelona, ca jucător

Mandatul lui Ronald Koeman (58 de ani) la Barcelona s-a încheiat. O echipă înglodată în datorii de peste 1,3 miliarde de euro va ajunge acum pe mâna unui fost fotbalist legendar, adept al stilului de joc cu care catalanii au făcut, cândva, furori.

14 luni de coşmar! Aşa se poate descrie, scurt, aventura lui Ronald Koeman, la Barcelona din postura de antrenor. 

Deşi era evident de vreo două luni că există o incompatibilitate între tehnicianul olandez şi formaţia catalană, preşedintele Joan Laporta (59 de ani) a amânat cât a putut concedierea lui Koeman. Nu pentru că ar fi crezut în abilitatea sa de a redresa corabia, ci pentru că rezilierea contractului ar fi costat 12 milioane de euro, potrivit unei clauze. Altă dată, astfel de sume erau „mărunţişuri“ pentru un club de talia Barcelonei. Acum, ele reprezintă nişte poveri, în condiţiile în care datoriile acumulate, pur şi simplu, au îngenuncheat fosta campioană a Spaniei. 

Chiar şi aşa, lui Koeman i s-a arătat uşa, după eşecul înregistrat, miercuri seară, în etapa a 11-a din La Liga: 0-1 pe terenul lui Rayo Vallecano, o formaţie nou-promovată în campionatul spaniol! Rezultatul a lăsat Barcelona pe locul 9 din 20, cu 15 puncte strânse din zece partide (echipa are o restanţă). În fruntea clasamentului se află Real Madrid, Sociedad, Sevilla şi Betis, toate cu 21 de puncte.

„FC Barcelona i-a reziliat contractul lui Ronald Koeman. Preşedintele clubului, Joan Laporta, l-a informat despre decizie după înfrângerea contra celor de la Rayo Vallecano. Ronald Koeman îşi va lua la revedere de la echipă joi, la Ciutat Esportiva. FC Barcelona îi mulţumeşte lui Ronald Koeman pentru munca depusă la club şi îi urează toate cele bune în carieră“, au anunţat catalanii printr-un comunicat.

Laporta a obţinut o reducere

Potrivit presei spaniole, după negocieri, Laporta a reuşit să reducă despăgubirea achitată pentru rezilierea contractului, de la 12 milioane de euro la „doar“ 8. Iar Koeman a acceptat, relativ uşor, diminuarea sumei, fiind şi el conştient că nu mai are viitor la Barcelona. De altfel, weekend-ul trecut, după înfrângerea suferită în El Clasico, 1-2 cu Real Madrid, maşina olandezului a fost atacată de suporteri, la ieşirea de la stadion. Din acel moment, era evident că zilele lui Koeman pe „Camp Nou“ sunt numărate.

67 de meciuri a adunat Ronald Koeman la Barcelona, începând din august 2020: 40 de victorii, 11 remize, 16 înfrângeri. Olandezul a câştigat doar Cupa Spaniei.  
Xavi

De ce Xavi?

Aşadar, Koeman e istorie. Iar la Barcelona începe un nou capitol. Unul care va fi scris de Xavi Hernandez - foto (41 de ani). Vorbim despre o legendă vie a formaţiei blau-grana. Un om de bază pentru echipa practicantă de „tiki-taka“, acel stil de joc bazat pe „confiscarea“ mingii, pe o ţesătură hipnotizantă de pase, cu care catalanii au făcut furori, în perioada 2008-2015, în care au cucerit 19 trofee, inclusiv trei Ligi ale Campionilor.

După plecarea de la Barcelona, în 2015, Xavi a continuat să joace, însă la Al-Sadd Doha (Qatar) de unde s-a retras, în iulie 2019. După ce şi-a agăţat ghetele în cui, spaniolul a preluat conducerea echipei. Cu care a cucerit şapte trofee, în cele 89 de meciuri adunate până acum. 

Barcelona nu-l readuce însă pe Xavi la echipă pentru bilanţul său, ca antrenor, la Al-Sadd. Mai ales că parcursul său la această echipă nu e ceva ieşit din comun, în condiţiile în care Al-Sadd e de departe cea mai puternică grupare din Qatar, una „abonată“ la trofee, indiferent de numele antrenorului. 

Xavi revine la Barcelona pentru că, încă de când era fotbalist activ, era recunoscut ca fiind un tip cerebral, genul de jucător inteligent, cu potenţial de a deveni un antrenor de succes. Deocamdată, rezultatele obţinute în Qatar au confirmat aceste aşteptări.

767 de meciuri a jucat Xavi pentru Barcelona, între 1998 şi 2015, adunând 85 de goluri, 185 de pase decisive şi 27 de trofee.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite