Istoria primului stadion de fotbal din România, inaugurat în urmă cu 50 de ani. Acesta avea inclusiv bazin de recuperare, cizmărie și spălătorie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stadionul Steaua avea în anii ’70 restaurant şi hotel pentru echipă, cabinet medical, saună, jacuzzi, bazin de recuperare pentru sportivi, salon masaj, cizmărie, spălătorie, bufet şi bar pentru protocol.

În anul 1973 a început construcția primului stadion din România conceput special pentru fotbal, fără pistă de atletism, cu gazon foarte aproape de primele rânduri de scaune din tribune. Stadionul Steaua a fost inaugurat pe 9 aprilie 1974 cu un meci amical împotriva lui OFK Belgrad, scor 2-2.

La acea vreme, era una dintre cele mai moderne arene de fotbal din România construite vreodată. Stadionul „Steaua” a fost ridicat pe locul unei foste arene sportive din cartierul bucureştean Ghencea. Deşi ar fi existat planuri pentru 55.000 de locuri, capacitatea iniţială a stadionului a fost în cele din urmă de circa 32.000 de locuri.

Steaua a jucat primele ei trei meciuri din istorie pe fostul stadion Venus. Inaugurat în 1931, stadionul a fost anterior în proprietatea Venus Bucureşti, un club desfiinţat în 1949. După demolarea arenei Venus din ordinele liderilor regimului comunist, Steaua a jucat meciurile de acasă pe două dintre cele mai mari stadioane din Capitală: "Republicii" (circa 40.000 de locuri - construit în 1926 şi demolat în 1984 pentru a face loc ridicării Casei Poporului) şi "23 August" (circa 70.000 de locuri - construit în 1953, demolat şi el pentru a face loc Arenei Naţionale în 2011).

Imagini din timpul construcției www.steaua.ro
Imagini din timpul construcției www.steaua.ro

Dintre cele două stadioane, "23 August" a fost folosit de Steaua când două meciuri ale unor cluburi din Bucureşti erau programate în aceiaşi zi sau pentru meciurile importante din competiţiile europene, în timp ce "Republicii" era folosit pentru meciurile din campionat.

Primul meci oficial jucat de Steaua în Ghencea s-a încheiat tot cu un 2-2, într-o zi de duminică, la 28 aprilie 1974, în compania celor de la Steagul Roşu Braşov, conform Agerpres.

Poziţionat în sud-vestul Capitalei, în cartierul Ghencea, stadionul făcea parte din "Complexul Sportiv Steaua", fiind o arenă tipică de fotbal (fără pistă de atletism). La începutul deceniului 9 al secolului trecut au început lucrările instalaţiei de nocturnă cu o capacitate de 1.400 lucşi, aceasta fiind inaugurată pe 14 august 1991, la un meci Steaua - FC Bacău (scor 4-1).

Mai târziu, în 1996, arena din Ghencea a fost modernizată în totalitate, tribunele fiind dotate cu scaune, cantonamentul jucătorilor de sub tribuna a doua fiind renovat la nivelul unui hotel de patru stele, iar utilităţile fiind aduse la standardele vremii. Stadionul Ghencea avea o capacitate de 27.063 de locuri pe scaune, plus alte 961 de locuri la tribuna oficială (238 locuri la lojă VIP - 17 loje a câte 14 locuri - şi alte 723).

Stadionul de altădată www.steaua.ro
Stadionul de altădată www.steaua.ro

Unic, prin facilităţi, stadionul putea găzdui partide de fotbal la cele mai înalte standarde, atât în ceea ce priveşte confortul spectatorilor, cât şi al securităţii. Tribuna I era acoperită, avea o sală de conferinţe de presă de 100 de locuri, sistem de monitorizare interior şi exterior, sistem de alarmă monitorizată, club de recreere, restaurant şi hotel pentru echipă, cabinet medical, saună, jacuzzi, bazin de recuperare pentru sportivi, salon masaj, cizmărie, spălătorie, bufet şi bar pentru protocol, parcare interioară, garaj. Stadionul era dotat cu un sistem de supraveghere a spectatorilor dotat cu şapte camere fixe şi nouă camere mobile, acestea având posibilitatea de a lua imagini chiar şi de la intrarea spectatorilor în stadion. La tribuna oficială exista o cameră de monitorizare performantă care era folosită, în caz de nevoie, de către forţele de ordine.

Arena din Ghencea a fost stadionul unde au fost obţinute cele mai mari performanţe ale fotbalului românesc, fosta câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni, Steaua Bucureşti, cât şi naţionala României disputându-şi aici majoritatea meciurilor. Primul meci jucat de echipa naţională pe Ghencea a fost pe 23 martie 1977 împotriva Turciei, scor 4-0, în cadrul unui meci contând pentru Cupa Balcanică.

Stadionul echipei Steaua a fost nu doar casa celei mai celebre echipe de fotbal din România - câştigătoare atât a Cupei Campionilor Europeni, cât şi a Super Cupei Europei - ci şi, pentru mulţi ani, casa reprezentativei naţionale a României, notează www.csasteaua.ro. Marele fotbalist Gheorghe Hagi spunea despre această arenă: "Stadionul Steaua te face să te simţi fotbalist, simţi publicul aproape şi începi meciul cu un avantaj de un gol".

Meciurile Stelei cu Anderlecht, Glasgow Rangers, Spartak Moscova, IFK Goteborg, FC Barcelona, Juventus Torino, Borusia Dortmund, Paris Saint-Germain, Atletico Madrid etc., dar şi ale tricolorilor cu Spania, Danemarca, Belgia, Ţara Galilor, Portugalia, Ungaria etc., rămân în memoria iubitorilor sportului cu balonul rotund din România.

Stadionul "Steaua" din prezent are o capacitate de 31.254 locuri şi îndeplineşte criteriile impuse de UEFA pentru derularea de competiţii sportive pentru nivelul de clasificare UEFA 4.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite