Stadionul uitat al Bucureștilor de poveste: a fost demolat pentru construcția Casei Poporului

0
Publicat:

Stadionul care a fost bombardat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și reconstruit ulterior a fost demolat în perioada comunistă.

Stadionul în epoca sa de glorie Colecție Cineclic
Stadionul în epoca sa de glorie Colecție Cineclic

În anii La 9 mai 1926 a avut loc inaugurarea stadionul ONEF, care ceva mai târziu avea să îşi schimbe numele în ANEF (după Agenţia Naţională de Educaţie Fizică). Era considerat primul stadion modern din România, fiind dotat cu cel dintâi gazon cu drenaj de la noi.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, stadionul a fost avariat de bombardamentele asupra Bucureștiului, iar comuniștii au fost nevoiți să-l reconstruiască. Ulterior, a fost redat în folosinţă sub numele de „Republicii“, la 3 septembrie 1948, cu ocazia primei ediţii a Campionatelor Internaţionale de Atletism ale Republicii Populare Române.

De altfel, foarte mult timp, atletismul şi fotbalul au coexistat pe acest stadion, care era cel mai mare din ţară, având 28.026 locuri.

Declinul avea să înceapă după apariţia Stadionului 23 August (în prezent, Stadionul Naţional din Complexul Lia Manoliu), inaugurat în 1953, cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului.

În anul 1958, pe Stadionul Republicii București s-au realizat filmări pentru pelicula „Mingea“, în regia lui Andrei Blaier și Sinișa Ivetici.

Imagini din timpul filmărilor Colecție Cineclic
Imagini din timpul filmărilor Colecție Cineclic

Pe stadionul Republicii au avut loc 42 de meciuri ale echipei naţionale, unul al echipei olimpice, 15 jocuri din cupele europene, 22 de finale ale Cupei României şi alte nenumărate meciuri de campionat, cupă, juniori etc.

Din păcate, stadionul a avut ghinionul să se situeze mult prea aproape de nou construita Casă a Poporului. Cuplul Elena și Nicolae Ceaușescu a hotărât să transforme arena în elicodrom.

Chiar dacă dorinţa lor n-a devenit realitate până în decembrie 1989, distrugerile suferite de Stadionul Republicii s-au dovedit iremediabile. Pe locul fostul stadion se află garajul subteran al Camerei Deputaţilor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite