Iranienii fug din țară ca pe vremea lui Ceaușescu: Un nou caz revoltă regimul Ayatollahilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul era, cândva, înaintea Revoluției Islamice din 1979, un fel de Statele Unite din Orientul Mijlociu. Astăzi, după 44 de ani de incompetență, corupție și dictatură, țara a devenit, pur și simplu, insuportabilă pentru milioane de oameni. Care se folosesc de primul prilej pentru a pleca spre o viață mai bună.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, un personaj detestat de popor. FOTO: Facebook
Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, un personaj detestat de popor. FOTO: Facebook

Nu degeaba, diaspora iraniană numără milioane de oameni răspândiți în toate colțurile lumii. Numai în Los Angeles, de pildă, sunt stabiliți peste un milion de iranieni.

Pe fondul problemelor economice și sociale tot mai mari, a crescut și numărul celor care pleacă din Iran, sub diferite pretexte, și refuză să se mai întoarcă. În această categorie intră mai ales sportivi, dar și oficiali ai diferitelor federații. Vorbim despre oameni cărora le-ar fi foarte greu să obțină viză pentru țări europene cu pașaportul iranian, însă scapă de acest impediment cu prilejul diferitelor competiții internaționale. Odată ajunși în Occident, ei cer azil politic.

Exact așa s-a întâmplat acum și cu Farzad Rostami, component al lotului național de karate. Acesta a ajuns la Paris cu echipa Iranului pentru Open-ul găzduit de Capitala Franței. După concurs însă, a dispărut de la hotelul echipei, iar acum a anunțat, pe rețelele de socializare, că a cerut deja azil politic în Franța. Lotul Iranului la Open-ul de la Paris a fost format din patru sportivi.

Acest ultim caz a revoltat regimul de la Teheran, care tot încearcă să împiedice fuga sportivilor, trimițând un număr tot mai mare de oameni ai securității alături de loturile naționale în competițiile din afara țării. Degeaba însă! Această problemă rămâne pentru autorități și dovedește, încă o dată, situația catastrofală din interiorul țării.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite