INTERVIU Mariana Bitang explică decizia de a renunţa la lotul de gimnastică: „Dacă Bellu e bătrân pentru COSR, e bătrân şi pentru gimnastică!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Bitang, alături de Octavian Bellu
Mariana Bitang, alături de Octavian Bellu

Octavian Bellu şi Mariana Bitang au renunţat la lotul feminin de gimnastică, cu două săptămâni înaintea Campionatului Mondial. Supărarea li „se trage” de la alegerile pentru şefia COSR, câştigate de Alin Petrache în faţa lui Octavian Bellu.

Lotul feminin de gimnastică va trebui să se descurce de acum înainte fără cei mai titraţi antrenori din lume, Octavian Bellu (63 de ani) şi Mariana Bitang (52 de ani). Deşi trecutul ne spune că cei doi au mai plecat şi s-au întors de la naţionala României, Mariana Bitang susţine că decizia de acum e irevocabilă.
Adevărul: Doamna Bitang, de ce aţi luat această hotărâre?
Mariana Bitang: În primul rând, nu ne „rupem” total de gimnastică. Vom continua proiectul legat de selecţia copiilor din toată ţara şi, dacă e nevoie de noi într-o calitate onorifică de consilieri sau de supervizori sau de cum vreţi să-i ziceţi, rămânem alături de lotul feminin şi, dacă e nevoie de sfaturile noastre, le vom oferi.
Insist puţin, de ce nu mergeţi la Mondiale cu lotul olimpic?
E normal să nu mergi la Mondiale cât timp nu pregăteşti această competiţie. Noi am mai trecut pe sală, dar nu am stat zi de zi alături de fete, nu am fost implicaţi în totalitate. Noi nu mai suntem antrenorii acestui lot din iunie, după Campionatul European. Dacă veţi merge în trecut prin acea perioadă, veţi găsi răspunsul.
Vă referiţi la alegerile pentru şefia COSR?
Bineînţeles. Nu vreau să spun decât atât. Dacă Bellu era prea bătrân să mai fie preşedinte al COSR, cu siguranţă că era şi mai bătrân pentru poziţia de antrenor al lotului de gimnastică. Gata, lăsăm locul tinerilor, noi suntem „pensionari”!
Au fost şi alte aspecte care v-au deranjat, de natură financiară sau legate de condiţiile de pregătire?
Nu, partea cu banii o exclud din start, sub nicio formă nu e vorba de aşa ceva. Iar condiţiile de pregătire sunt aceleaşi de ani buni.
Dacă aţi renunţat din iunie la lot, de ce aţi anunţat abia acum, înaintea Mondialelor?
Staţi că eu am spus mai de mult, într-un Birou Federal la care a participat şi un reprezentant al MTS, că nu mai continuăm. Nu era datoria mea să ies în presă, să fac tam-tam. Probabil că cei de la federaţie ne-au mai lăsat o perioadă, să mai treacă timpul, pentru a vedea dacă ne răzgândim, dar nu se pune problema.
Nu ne lăsaţi nicio speranţă pentru Olimpiada de la Rio?
Haideţi că nu se opreşte lumea în loc fără Bellu şi Bitang. Sunt antrenori care lucrează de mai mult timp, care au căpătat experienţă şi, repet, dacă vor avea nevoie de sfatul nostru, cu cea mai mare plăcere.

Reacţia Nadiei Comăneci după anunţul Marianei Bitang

Se axează pe un proiect generos
Bitang şi Bellu sunt implicaţi în parteneriatul public-privat dintre OMV Petrom şi gimnastica feminină, conform contractului care a fost semnat în primăvara acestui an. Suma donată de sponsor e de 2,5 milioane de euro pentru dezvoltare şi selecţie la nivelul copiilor, în intervalul 2014-2016. Printre prevederile acestui proiect se numără şi selecţionarea a circa 150 de copii din toată ţara, cu vârste între 5 şi 9 ani, care vor intra în pregătire în şase centre regionale: Bucureşti (cluburile Steaua şi Dinamo), Deva, Oneşti, Timişoara şi Constanţa.

Cu cine mergem la Mondiale
Echipa României, formată din gimnastele Larisa Iordache, Ştefania Stănilă, Andreea Munteanu, Ana Maria Ocolişan, Silvia Zarzu, Paula Tudorache şi rezerva Ioana Nicoară, va participa la Campionatele Mondiale de la Nanning (China), între 3 şi 12 octombrie. Gimnastele tricolore vor fi însoţite de staful tehnic format din Lăcrămioara Moldovan, Lucian Sandu şi Cristian Moldovan, conform unei informări a Federaţiei Române de Gimnastică. Accidentată, Diana Bulimar va “sări” peste această competiţie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite