In memoriam! 13 mari sportivi români şi 20 din străinătate ne-au părăsit în 2018. Dumnezeu să-i odihnească în pace!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doliu - lumanare FOTO 123 RF

Nume mari ale fotbalului românesc, dar şi al altor discipline sportive, au decedat în acest an. Craiova Maxima a pierdut jucători legendari, ca Balaci sau Tilihoi, Steaua l-a pierdut pe Ion Voinescu, iar rugby-ul e mai sărac fără Radu Demian, supranumit “Gigantul Carpaţilor”.

Dintre sportivii din lumea largă ies în evidenţă dispariţiile americanului Jo Jo White, fost campion olimpic cu selecţionata de baschet a SUA, şi a francezului Henri Michel, fostul căpitan şi selecţioner al naţionalei "cocoşului galic"

Iată lista principalilor dispăruţi din lumea sportului pe parcursul acestui an, realizată de Prosport (pentru sportivii români) şi de AFP, citată de Agerpres (pentru sportivii din străinătate):

Sportivii români:

8 ianuarie - Preşedintele AJF Hunedoara, Mircea Sîrbu, a decedat la 67 de ani. El a fost cel mai longeviv preşedinte al unei asociaţii judeţene de fotbal din ţară, conducând din 1995.

28 februarie – A murit halterofilul Ştefan Taşnadi, vicecampion olimpic la JO din 1984. Avea 65 de ani şi în ultima perioadă era antrenor al CS Universitatea Cluj.

9 martie – Ion Voinescu, fost mare portar al CCA, devenită Steaua, a murit la vârsta de 88 de ani. A fost unul dintre cei mai mari portari români ai tuturor timpurilor, având şi zeci de prezenţe în echipa naţională.

13 martie - Fosta handbalistă Alexandra Rouă care a jucat la echipe ca Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mureşul Târgu Mureş şi HCM Baia Mare a trecut în nefiinţă la 32 de ani.

25 martie - Nicolae Tilihoi, fost jucător în celebra Craiovei Maxima,a murit la 61 de ani, după ce suferise de o boală cumplită. Cucerise trofee pentru trupa olteană, jucase aproape 300 de meciuri în prima ligă şi zece pentru naţională.

26 martie - Fostul atlet Iosif Nagy a decedat la de 71 de ani în urma unui infarct.

17 mai - Gabriel Deaconu, multiplul campion la tir, a dispărut la 36 de ani. A suferit un infarct.

29 iunie - Alexe Bardan, fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Tenis şi căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis a României, a decedat în cursul zilei de vineri, 29 iunie, la vârsta de 82 de ani.

7 august - Fostul mijlocaş al echipei Universitatea Craiova, Nicolae Ivan, a murit la 75 de ani. A jucat în Bănie sau la Dinamo. A devenit antrenor, fiind secundul lui Constantin Oţet în 1983, când Universitatea Craiova a ajuns în semifinalele Cupei UEFA.

10 august - Fostul fotbalist, arbitru şi oficial al celor de la Dinamo Jean Grama a decedat la 74 de ani.

12 august - Fostul rugbist Radu Demian, cunoscut ca “Gigantul Carpaţilor”, a încetat din viaţă la 80 de ani. A antrenat şi naţionala României, având şi titlul de Maestru Emerit al sportului.

21 octombrie - Fostul mare fotbalist Ilie Balaci, considerat de mulţi ca fiind cel mai bun jucător român al tuturor timpurilor, a decedat la doar 62 de ani. Balaci a scris istorie alături de Craiova Maxima, iar ca antrenor a fost un deschizător de drumuri pregătind multe echipe din zona Golfului, unde a câştigat zeci de trofee. A murit după ce a suferit un stop cardio-respirator.

23 noiembrie - Bujor Hălmăgeanu, fost fotbalist al Timişoarei, Stelei sau Petrolul Ploieşti, a încetat din viaţă la 77 de ani. A evoluat la naţională şi a bifat peste 200 de jocuri în prima divizie

Sportivii din străinătate

16 ianuarie - Dublu campion al NBA cu Boston Celtics, în 1974 şi 1976, campion olimpic în anul 1968, în Mexic, Jo Jo White figura în Hall of Fame, panteonul gloriilor baschetului. El a încetat din viaţă la 71 de ani.

11 februarie - Unul dintre puţinii rugbyşti australieni înnobilaţi, Sir Nicholas Shehadie, a decedat la 92 de ani. Fost căpitan al Wallabies şi unul dintre cei mai buni pilieri din istorie, Shehadie a deţinut funcţia de preşedinte al Federaţiei australiene de rugby, precum şi pe cea de primar al oraşului Sydney.

4 martie - Primul om care a alergat o milă (1,6 km) în mai puţin de 4 minute, în 1954, Roger Bannister, era o legendă britanică a atletismului, reconvertit într-un neurolog respectat. El a încetat din viaţă la 88 de ani.
 

4 martie - Căpitanul clubului de fotbal Fiorentina, italianul Davide Astori, a murit subit din cauza unei probleme cardiace, la 31 de ani, înaintea unui meci.

12 martie - Tenismanul american Ken Flach forma, alături de compatriotul său Robert Seguso, una dintre cele mai bune perechi de dublu din istorie: câştigători ai turneului de la Wimbledon în 1987 şi 1988, ai titlului la US Open în 1985 şi ai aurului olimpic la Seul, în 1988. El a decedat la 54 ani.

24 aprilie - Jucător legendar al echipei FC Nantes, Henri Michel a încetat din viaţă la 70 ani şi va rămâne în istoria fotbalului francez drept selecţionerul care a adus singurul titlu olimpic din palmaresul fotbalului francez, la JO 1984 de la Los Angeles. La Cupa Mondială din 1986, Michel şi generaţia Platini s-au clasat pe locul al treilea, egalând cea mai bună performanţă stabilită de Les Bleus în 1958.

16 mai - Anglia a câştigat o singură Cupă Mondială de fotbal în istoria sa, în 1966, când îl avea în rândurile sale pe Ray Wilson, fostul jucător al lui Eveton, dispărut la 83 de ani.

26 mai - Fotbalistul internaţional francez Roger Piantoni a decedat la 86 de ani. La şase decenii după locul al treilea ocupat la Cupa Mondială din 1958, prima epopee mondială a naţionalei "cocoşului galic", care mai făceau parte, între alţii, legendarii Just Fontaine şi Raymond Kopa, ultimul decedat în 2017.

8 iunie - Maria Esther Bueno, campioana de tenis braziliană, cu 19 titluri de Grand Slam în palmares, între care 7 de simplu, a murit la vârsta de 78 ani. Marea rivală a legendei australiene Margaret Court a câştigat, între altele, trei titluri de simplu Wimbledon (1959, 1960, 1964) şi patru la US National Championship (1959, 1963, 1964, 1966), precursorul US Open.

25 iulie - Emblematicul preşedinte al Fiat Chrysler, italiano-canadianul Sergio Marchionne, a fost de asemenea artizanul revenirii echipei Ferrari în prim planul Formulei 1, în 2017, după zece ani de absenţă la vârful Marelui Circ. El a murit la 66 de ani.

15 august - Fost jucător şi preşedinte de club, Pierre Camou a condus destinele Federaţiei franceze de rugby din 2008 până în 2016. El a decedat la 73 de ani. Sub comanda sa, XV-le Franţei a reuşit Marele Şlem în Turneul celor Şase Naţiuni şi a ratat la un singur punct titlul mondial, fiind învinsă de All Blacks în finala Cupei Mondiale din 2011 (scor 7-8).

24 august - Alexei Paramonov, campion olimpic la fotbal cu selecţionata URSS, în 1956, şi cvadruplu campion al Uniunii Sovietice cu Spartak Moscova, a încetat din viaţă la 93 de ani.

10 octombrie - Tex Winter, secundul antrenorului Phil Jackson în perioada de glorie a lui Chicago Bulls, când la această echipă evolua superstarul Michael Jordan, a decedat la 96 de ani. Împreună, cei doi tehnicieni au condus-o pe Bulls a câştigarea a şase titluri de campioană a NBA, în 1991, 1992, 1993, 1996, 1997 şi 1998. Ei au cucerit, ulterior, alte două titluri cu Los Angeles Lakers, în 2000 şi 2002.
 

14 octombrie - Elveţianul Patrick Baumann a fost secretarul general Federaţiei internaţionale de baschet (FIBA) şi membru eminent al Comitetului Internaţional Olimpic. El a murit în urma unui atac de cord, la 51 de ani, în timpul Jocurilor Olimpice ale Tineretului de la Buenos Aires.
 

26 octombrie - John Ziegler, preşedintele Ligii nord-americane de hochei pe gheaţă (NHL) între 1977 şi 1992, a decedat la vârsta de 84 ani. El a contribuit la internaţionalizarea celui mai puternic campionat de hochei de pe planetă.
 

27 octombrie - Miliardarul thailandez care patrona clubul de fotbal Leicester City, Vichai Srivaddhanaprabha, a murit la 68 de ani într-un accident de elicopter, în apropierea stadionului echipei sale. El este autorul uneia dintre celei mai mari surprize din fotbalul modern, după ce a reuşit să transforme pe Leicester City dintr-o echipă de ligă secundă în campioana Angliei, în 2016.
 

31 octombrie - Jucător legendar al echipei San Francisco Giants din Liga profesionistă nord-americană de baseball (MLB), Willie McCovey a decedat la 80 de ani. Supranumit "Big Mac" datorită forţei sale, el a fost ales cel mai bun jucător din Liga Naţională, una dintre cele două ligi ale MLB, în 1969.

3 decembrie - Josep Luiz Nunez, fostul preşedinte al clubului FC Barcelona (1978-2000), care a adus pe Camp Nou vedete precum Maradona, Rivaldo sau Ronaldo şi a fost unul dintre artizanii primului succes "blaugrana" în cea mai importantă competiţie europeană (în 1992), a încetat din viaţă la 87 de ani. El este cel care l-a numit în postul de antrenor al Barcelonei, în 1988, pe olandezul Johan Cruyff, cel care schimbat din temelii filosofia de joc a clubului catalan.
 

3 decembrie - Fostul pugilist german Markus Beyer, care a deţinut de trei ori titlul mondial la categoria mijlocie, a încetat din viaţă la doar 47 de ani.

25 decembrie - Antrenorul american Sigi Schmid s-a stins la vârsta de 65 de ani. Născut în Germania de Est, Schmid a emigrat în California la vârsta de patru ani. Pe lângă LA Galaxy, el le-a mai antrenat pe Columbus Crews şi Seattle Sounders. A cucerit de două ori titlul de campion al MLS, în 2002 cu Los Angeles Galaxy şi în 2008 cu Columbus Crew, precum şi de cinci ori Cupa SUA. Deţine recordul de victorii în MLS, 266 în cei 18 ani de carieră ca antrenor.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite