Halep, ce păcat: marea oportunitate ratată de Simona sporește regretele la finalul unei cariere fabuloase

0
Publicat:

Cândva, Turneul Campioanelor (n.r. – WTA Finals) era o competiție care ținea România cu sufletul la gură!

Simona Halep. FOTO: Platforma X
Simona Halep. FOTO: Platforma X

Explicația avea o legătură directă cu Simona Halep. Adică, o sportivă care a schimbat din temelii statutul tenisului în România, ridicându-l de la nivelul unui sport care avea niște știri pe coloană în presa scrisă la a doua cea mai mediatizată disciplină din țară, după fotbal.

Ascensiunea Simonei în circuitul feminin a început în 2013 și, din 2014, Halep a devenit o prezență constantă la WTA Finals. Statistica vine în confirmarea acestei situații: constănțeanca a avut patru prezențe succesive pe tabloul întrecerii, în 2014, 2015, 2016 și 2017! Iar în 2018, a obținut calificarea, dar s-a retras din cauza unei accidentări. Nicio altă jucătoare n-a ținul pasul cu „Simo“, în intervalul amintit, la Turneul Campioanelor. Ceea ce demonstrează cât de sus a fost Halep, ani la rând!

Există însă și un regret în urma participărilor Simonei, la WTA Finals. Și anume faptul că ea a reușit să treacă o singură dată de faza grupelor, la debutul ei în această competiție, în 2014. Atunci, la Singapore, Halep a înregistrat două victorii și o înfrângere, câștigând Grupa Roșie. După succesul din primul meci, 6-2, 6-3 cu Eugenie Bouchard, a venit demonstrația de forță a Simonei, 6-0, 6-2 cu Serena Williams! Iar apoi, românca a dat dovadă de fair-play. Pentru că, dacă ar fi cedat ultimul meci din grupă în minimum de seturi, cu Ana Ivanovici, Simona ar fi contribuit la eliminarea Serenei Williams. Și, scăpând de americanca, și-ar fi îmbunătățit șansele la trofeu. Doar că Simona n-a ținut cont de acest amănunt, a jucat pe viață și pe moarte cu Ivanovici, dar a pierdut în trei seturi, 6-7, 6-3, 3-6.

Acest rezultat, coroborat cu succesul Serenei în duelul cu Bouchard, a propulsat-o pe Williams în semifinale. Acolo, Halep a trecut de Radwanska, iar Serena a învins-o pe Wozniacki. Drept urmare, Halep și Williams au ajuns față în față, încă o dată, de această dată, în meciul pentru trofeu. Care a fost câștigat de americanca, scor 6-3, 6-0.

Va „ploua“ în deșert, dar cu bani

Pentru parcursul ei superb, la Singapore, „Simo“ a primit un cec de „doar“ 971.000 de dolari. Accentul e pus pe doar, fiindcă, între timp, premiile puse la bătaie la WTA Finals au crescut spectaculos! Doar în acest sezon, în care competiția va fi găzduită, în premieră, de Riad (Arabia Saudită), fondul de premiere a crescut cu 69,44%, comparativ cu ediția precedentă, găzduită de Cancún (Mexic).

Acum, odată ce arabii și-au descoperit „apetitul“ pentru organizarea unor turnee mari de tenis, WTA Finals 2024 a ajuns la premii totale de 15,250,000 de dolari. Prin comparație, în 2014, când Halep a prins finala, Turneul Campioanelor a avut un buget de premiere de 6,5 milioane de dolari.

Grație acestei creșteri spectaculoase, va „ploua“ în deșert, dar cu bani, la WTA Finals 2024. Aici, campioana, dacă își va câștiga toate meciurile – trei în faza grupelor și câte unul în semifinale și în finală – va pleca acasă cu un cec în valoare de 5,155,000 de dolari!

Halep, locul 3 în clasamentul all-time

Ca să revenim la Halep și la faptul că n-a prins vremurile în care petrodolarii și-au făcut apariția în tenis, trebuie să spunem, totuși, că Simona stă foarte bine, la capitolul banilor câștigați din „sportul-alb“.

În ierarhia all-time al sumelor adunate la turnee, constănțeanca de 33 de ani, ajunsă pe locul 883 WTA acum, e pe podium, cu 40,229,773 de dolari! În acest top, înaintea Simonei se află doar surorile Williams. Serena (43 de ani) a adunat 94,816,730 de dolari din premii, în timp ce Venus (44 de ani) figurează în top cu suma de 42,648,578 de dolari.

2019

e anul în care Simona Halep a jucat ultima dată la Turneul Campioanelor, înregistrând o victorie cu Bianca Andreescu și două înfrângeri cu Elina Svitolina și cu Karolina Pliskova.

WTA Finals 2024, proba de simplu

Grupa Violet

*Aryna Sabalenka (Belarus, 1 WTA)

*Qinwen Zheng (China, 7 WTA)

*Jasmine Paolini (Italia, 4 WTA)

*Elena Rybakina (Kazahstan, 5 WTA)

Grupa Portocalie

*Iga Swiatek (Polonia, 2 WTA)

*Barbora Krejcikova (Cehia, 13 WTA)

*Coco Gauff (SUA, 3 WTA)

*Jessica Pegula (SUA, 6 WTA)

Primele două clasate din fiecare serie vor avansa în semifinale.

Programul meciurilor din weekend

Sâmbătă

Sabalenka – Zheng după 17.00

Paolini – Rybakina după 18.30

Duminică

Swiatek – Krejcikova după 14.30

Gauff – Pegula după 17.00

Meciurile vor fi transmise, live, de Digi Sport 4.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite