Hagi „tremură“: De ce Farul are șanse mici cu Sheriff Tiraspol în Liga Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Edward Iordănescu (45 de ani) pare că a „moștenit“ norocul proverbial al tatălui său, Anghel Iordănescu (73 de ani), în schimb, această „calitate“ nu s-a „lipit“ și de Gheorghe Hagi (58 de ani), în urma colaborării pe care a avut-o cu „Generalul“ la echipa națională.

Hagi

Ceea ce s-a văzut la tragerea la sorți pentru turul I preliminar al Ligii Campionilor. Pentru că, astăzi, la sediul UEFA de la Nyon, formația dobrogeană a dat de una dintre cele mai grele echipe care îi puteau ieși în cale, în această fază! Vorbim despre Sheriff Tiraspol, campioana Republicii Moldova din ultimii opt ani. Din această postură, formația care provine dintr-un stat separatist, numit Republica Moldovenească Nistreană (RMN), Transnistria pe scurt, a fost obișnuită cu participările în cupele europene. Cu rezultate remarcabile!

Numai dacă luăm la puricat parcursul celor de la Sheriff din ultimii cinci ani, vom constata că această echipă a fost în grupele diferitelor întreceri UEFA, în trei rânduri!

*Sezonul 2017-2018 - Sheriff a pornit în preliminariile Ligii Campionilor și a ajuns în grupele Ligii Europa, eliminând pe parcurs Kukësi (Albania) și Legia Varșovia (Polonia).

*Sezonul 2021-2022 - Sheriff a uimit Europa! A trecut de Teuta (Albania), Alașkert (Armenia), Steaua Roșie Belgrad (Serbia) și de Dinamo Zagreb (Croația), în preliminariile Ligii Campionilor și a pătruns în faza grupelor! Unde a strâns 7 puncte, învingând Șahtior Donețk (2-0) și Real Madrid (2-1). Moldovenii au mai făcut un egal cu Șahtior, pentru a termina pe 3 în grupa D. Parcursul lor european s-a încheiat, după o dublă cu Braga (Portugalia), în play-off-ul Ligii Europa.

*Sezonul trecut - Sheriff a pornit în preliminariile Ligii Campionilor și a ajuns în grupele Ligii Europa. Unde s-a clasat pe 3, cu 6 puncte, după Sociedad și Manchester United, dar înaintea celor de la Omonia Nicosia. Campioana Moldovei a mers apoi în fazele eliminatorii din Conference League. Aici, a trecut de Partizan Belgrad (Serbia), dar s-a oprit, în optimi, după dubla cu Nice (Franța).

Sheriff, cu venituri mai mari decât toată Moldova!

Compania Sheriff, fondată în 1993, controlează tot în Transnistria. A apărut, iniţial, ca o organizaţie caritabilă, după care s-a dezvoltat atât de mult încât, în acest moment, veniturile sale anuale sunt de două ori mai mari decât bugetul Republicii Moldova. Sheriff deţine benzinării, supermarketuri, o companie de telefonie mobilă, una de construcţii, un canal de televiziune, o agenţie de publicitate, o fabrică de băuturi spirtoase („KVINT”), dar şi două fabrici de pâine! De asemenea, Sheriff e dealer-ul oficial al Mercedes-Benz, în regiunea transnistreană.

Preşedintele, un fost agent KGB

Omul din spatele companiei Sheriff, Viktor Gushan, are un CV demn de tot ce se întâmplă în Transnistria. Preşedintele companiei Sheriff e şi preşedintele clubului de fotbal cu acelaşi nume. Un fost agent KGB, Gushan a fondat echipa alături de un alt fost agent, Ilya Kazmaly. Proiectul lor fotbalistic a început în 1997 şi, într-o primă fază, s-a numit Tiras Tiraspol, denumire care a fost schimbată după un an.

Baza lor, una SF, a costat o sumă colosală

Pe lângă rezultate sportive, forţa financiară a celor de la Sheriff Tiraspol se vede şi în infrastructura de care beneficiază. Toată baza lor, care include şi o arenă de 13.460 de locuri, a fost dată în folosinţă, în 2002, şi a costat 200 de milioane de dolari!

Primul meci va fi la Ovidiu

Farul nu numai că a dat de o echipă redutabilă, dar a fost dezavantajată și de programarea meciurilor din turul I preliminar al Ligii Campionilor. Pentru că formația lui Hagi va juca prima manșă, acasă, la Ovidiu, pe 11 sau 12 iulie. Returul va fi, la Chișinău, pe 18 sau 19 iulie, datele exacte urmând a fi stabilite de UEFA.

Câștigătoarea confruntării Farul – Sheriff Tiraspol va merge în turul II preliminar al Ligii Campionilor de unde, în cazul unui eșec, va ajunge în turul III preliminar al Ligii Europa. În schimb, învinsa duelului Farul – Sheriff va ajunge în turul II preliminar al Conference League. Iar de aici, orice eșec ar pune capăt aventurii europene, în sezonul 2023-2024!

13,33

milioane de euro valorează lotul clubului Sheriff Tiraspol, potrivit site-ului transfermarkt.com. Prin comparație, lotul Farului valorează 21,23 milioane de euro.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite